Middelbaar beroepsonderwijs

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 27 sep 2022 om 17:56 (Categorie:Beroepsonderwijs toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Door stroom mogelijkheden in het MBO

Middelbaar beroepsonderwijs (MBO) is een opleidingsniveau bestaande uit 4 niveaus. Het MBO is bedoeld voor studenten, die op de middelbare vmbo gedaan hebben. In sommige gevallen komen ook mensen van de havo naar het MBO.

Niveaus

  • MBO niveau 1, ook wel entree opleiding genoemd: deze opleiding is bedoeld als je middelbare schooldiploma niet hebt behaald. Na deze opleiding kun je doorstromen naar niveau 2. Niveau 1 duurt wat de naam al zegt 1 jaar.
  • MBO niveau 2, ook wel de basisberoepsopleiding genoemd: deze opleiding duurt 1 tot 2 jaar. Deze is bedoeld voor mensen die van vmbo-basis of MBO-niveau 1 van komen. Deze voorbereid mensen voor praktische beroepen. Dan moet je denken aan kapper of mensen die willen helpen in de zorg.
  • MBO niveau 3, ook wel de vakopleiding genoemd: deze opleiding duurt 2 tot 3 jaar. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die van vmbo-kader afkomen of een MBO niveau 2-opleiding hebben gevolgd. Ze worden voorbereid om bij beroepen zelfstandig te kunnen werken. Je kunt aan beroepen denk als verzorgende ig of automonteur.
  • MBO niveau 4, ook wel de middenkaderopleiding genoemd: deze opleiding duurt 3 tot 4 jaar. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die van vmbo-TL of -GT afkomen of die MBO niveau 3-opleiding hebben gevolgd of die van havo af komen. De mensen leren de taken van het beroep volledig zelfstandig uit te voeren. Je kunt bij deze opleiding aan beroepen als verpleegkundigen of activiteitenbegeleider of ergens een leiding van zijn.
  • Specialiseerde opleiding: na als je 1 van deze opleiding hebt gevolgd kun je im sommige beroepen je ergens ik specialiseren dat betekent dat op 1 gebied meer weet dan andere. De opleiding duurt meestal 1 jaar daarna.

Alle opleidingen kun je kiezen of je die op BOL-niveau doet of op BBL-niveau.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middelbaar_beroepsonderwijs&oldid=733258"