Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Michelangelo

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 6 aug 2019 om 14:34 (Bekende kunstwerken van Michelangelo zijn:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Michelangelo was een Italiaans kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter uit de Renaissance. Hij is een van de beroemdste kunstenaars uit zijn tijd. Michelangelo is geboren in Caprese in 1475 en stierf in Rome in 1564. Zijn volledige naam is Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.

Het leven van Michelangelo

Een paar weken na zijn geboorte verhuisde Michelangelo naar Florence. Toen Michelangelo 7 jaar was ging hij naar de school. Hier leerde hij lezen en schrijven en ontdekte hij dat hij tekenen heel erg leuk vond.

Michelangelo's vader vond het eigenlijk helemaal niet leuk dat Michelangelo een kunstenaar wilde worden. Hij dacht dat je daar geen geld mee kon verdienen. Toch mocht Michelangelo, toen hij 13 was, in de leer bij een beroemde schilder. Na een jaar schilderen, wilde Michelangelo ook gaan beeldhouwen. Hij ging naar een school voor beeldhouwers. De toenmalige heerser van Florence vond Michelangelo's werk heel goed. Michelangelo kreeg een huis van hem, en kreeg veel opdrachten van hem.

In 1505 werd Michelangelo door de paus Julius II naar Rome gehaald. Julius wilde dat Michelangelo een graftombe voor hem zou maken. Maar Michelangelo was alleen al met het uitzoeken van de stenen meer dan 8 maanden bezig. De paus vond dat veel te lang duren. Hij gaf Michelangelo een andere opdracht. Michelangelo mocht een bronzen beeld van de paus maken. Toen hij het beeld afhad kreeg hij weer een opdracht. Hij mocht dit keer de Sixtijnse Kapel beschilderen.

Michelangelo vond het een erg leuke opdracht. Hij ontsloeg al zijn assistenten, want hij wilde het alleen doen. In 4 jaar schilderde hij het hele plafond. Helemaal alleen! 24 jaar later schilderde hij ook de muur van de Sixtijnse Kapel. Hier schilderde hij heel groot het Laatste Oordeel. Michelangelo schilderde in het Laatste Oordeel vaak het menselijk lichaam. Hij was hier heel goed in, het lijkt net echt.

Behalve schilder en beelhouwer was Michelangelo ook architect. Hij heeft veel gebouwen gemaakt. Zijn belangrijkste opdracht was die van de Sint Pieter. Helaas heeft hij maar erg kort aan deze opdracht kunnen werken. Kort nadat hij de opdracht kreeg, stierf Michelangelo.

Bekende kunstwerken van Michelangelo zijn:

De Piëta
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Michelangelo&oldid=571907"