Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Matsuo Basho

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 2 sep 2022 om 21:28 (Matsuo Basho Afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Matsuo Bashō
Basho by Hokusai-small.jpg
Matsuo Bashō
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit geboren Matsuo Kinsaku,
Matsuo Chūemon Munefusa
Pseudoniem Sōbō (宗房)

Tōsē (桃青)
Bashō (芭蕉)

Bijnaam
Geboren 1644
Geboorteplaats Nabij Ueno, provincie Iga
Overleden 28 november 1694
Nationaliteit Japan Japan
Beroep Dichter
Werk
Jaren actief ca. 1664-1694
Genre(s) Haiku
Stroming
Invloeden
Bekende werken Oku geen Hosomichi
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Matsuo Bashō , Werd geboren in 1644 en overleed op 28 november 1694. Bij zij geboorte heette hij Matsuo Kinsaku (松尾 金作) toen Matsuo Chūemon Munefusa (松尾 忠右衛門 宗房). Hij was de beroemdste dichter van de zogeheten Edo periode (1603-1867) in Japan. Tijdens zijn leven werd Bashō erkend voor zijn werken in de gezamenlijke haikai no renga -vorm; vandaag, na eeuwen van commentaar, wordt hij erkend als de grootste meester van de haiku (toen hokku genoemd). Hij staat ook bekend om zijn reisverslagen die beginnen met:Verslagen van een door het weer blootgesteld skelet (1684), geschreven na zijn reis naar het westen naar Kyoto en Nara. Matsuo Bashō's poëzie is internationaal bekend, en in Japan worden veel van zijn gedichten afgebeeld op monumenten en traditionele plaatsen. Hoewel Bashō in het Westen beroemd is om zijn haiku, geloofde hij zelf dat zijn beste werk lag in het leiden van en deelnemen aan de zogeheten renku (komische verbonden versen). Hij wordt als volgt geciteerd:

"Veel van mijn volgelingen kunnen hokku net zo goed schrijven als ik. Waar ik laat zien wie ik werkelijk ben, is door haikai-verzen met elkaar te verbinden."

Bashō maakte op jonge leeftijd kennis met poëzie en nadat hij zich in de intellectuele wereld van Edo (tegenwoordig Tokio) begaf, werd hij al snel bekend in heel Japan. Hij verdiende de kost als leraar; maar deed toen afstand van het sociale, stedelijke leven van de literaire kringen en dwaalde door het hele land, naar het westen, het oosten en ver de noordelijke wildernis in om inspiratie voor zijn schrijven op te doen.

Zijn gedicht "Een woedende zee" op een muur in Leiden

Zijn gedichten werden beïnvloed door zijn ervaring uit de eerste hand van de wereld om hem heen, waarbij hij vaak het gevoel van een gebeurtenis in een paar eenvoudige zinnen samenvatte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Matsuo_Basho&oldid=727470"