Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Markgraaf

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 24 feb 2014 om 20:21 (Categorie:Adel verwijderd met HotCat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een markgraaf of markies was en is de baas van een markgraafschap of markizaat. De titel markgraaf staat één graad hoger dan graaf en gelijk met die van hertog. De vrouwelijke vorm was markgravin of markiezin. Nu bestaan er nog steeds markiezen. In Nederland is koning Willem-Alexander markies van Veere en Vlissingen en in België zijn er nog een paar adellijke families die markiezen hebben.

Geschiedenis

In de tijd van Karel de Grote was je je leven niet zeker aan de grenzen van een rijk. Dat land werd altijd als eerste aangevallen en er trokken vaak plunderbendes over de grens om de dorpen te plunderen. Daarom stelde Karel de Mark in. Een Mark was een grensgebied met een extra groot leger en goede bescherming. De heerser van zo'n gebied heette de markgraaf. In de Lage Landen was een voorbeeld van een markgraafschap het markgraafschap Antwerpen. Toen die bijzondere bescherming niet meer nodig was werd het een gewone adellijke titel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Markgraaf&oldid=313479"