Mark Rutte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mark Rutte
Naam voluit
Geboren 14 februari 1967
Geboren te Den Haag
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 14 oktober 2010
Aftreden
Voorganger Jan Peter Balkenende
Opvolger
Functie(s)
Minister-president
Minister van Algemene Zaken
Portaal Portal.svg Politiek

Mark Rutte is een Nederlands politicus. Hij is sinds oktober 2010 minister-president. Sinds de val van zijn eerste kabinet, Kabinet-Rutte I (23 april 2012), was hij demissionair. Op 12 september 2012 waren er verkiezingen die zijn partij, de VVD, glansrijk won. Samen met de op één na grootste partij, de PvdA, heeft hij een nieuw kabinet geformeerd, dat op een meerderheid in de Tweede Kamer steunt. Op 5 november 2012 is het 2de Kabinet-Rutte na de beëdiging door koningin Beatrix van start gegaan. Rutte kon daardoor zijn verblijf in "Het Torentje" (het kantoor van de premier tussen het Mauritshuis en het Binnenhof in Den Haag) verlengen.

Studie en bedrijfsleven

Rutte behaalde in 1984 het diploma Gymnasium-α en ging daarna geschiedenis studeren in Leiden. Hij deed tamelijk lang over zijn studie. Pas in 1992 studeerde hij af en mag drs. (doctorandus) voor zijn naam zetten.

Na zijn studie trad hij in dienst bij Unilever. Rutte werkte er bij Personeelszaken. In 1997 ging hij in een soortgelijke functie bij Calvé in Delft werken, een dochteronderneming van Unilever. In 2002 stapte hij over naar een andere afdeling in dat bedrijf.

In de politiek

Al tijdens zijn studie bekleedde hij een niet onbelangrijke functie binnen de VVD: van 1988 tot 1991 was Rutte landelijk voorzitter van de JOVD, de liberale jongerenorganisatie. Vervolgens was hij van 1993 tot 1997 lid van het hoofdbestuur van de VVD.

Mark Rutte spreekt met de Amerikaanse president Barack Obama.

In de VVD gold hij direct al als een groot talent. In 2002 stapte hij van het bedrijfsleven over naar een volledige functie in de politiek. Van 22 juli 2002 tot 17 juni 2004 was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste en tweede kabinet-Balkenende. Van 17 juni 2004 tot 7 juli 2006 was hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het tweede kabinet-Balkenende. In verband met de vroege val van Balkenende-I zat Rutte van januari tot mei 2003 voor de VVD in de oppositie van de Tweede Kamer.

Op 29 juni 2006 werd hij fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Daar was wel het een en ander aan voorafgegaan. De machtsstrijd met VVD-minister Rita Verdonk om het lijsttrekkerschap besliste Rutte weliswaar in zijn voordeel, maar bij de daaropvolgende Kamerverkiezingen behaalde Verdonk (als nummer 2 op de kieslijst) bijna 70.000 voorkeurstemmen meer dan Rutte. Verdonk eiste toen alsnog het leiderschap op, maar werd door Rutte uit de VVD-fractie gezet.

Premierschap

Rutte werd driemaal minister-president van Nederland. Van 2010-2012 voerde Rutte een kabinet van VVD/CDA/PVV aan, van 2012-2017 leidde hij een kabinet van VVD/PvdA en sedert 26 oktober 2017 werd hij leider van het kabinet VVD-CDA-D66-ChristenUnie.

Eerste kabinet Rutte

In 2010 werd de VVD onder Rutte de grootste partij van Nederland. In de verkiezingscampagne had de nieuwe lijsttrekker een "rechts" verkiezingsprogramma aan het volk voorgedragen. Bij de verkiezingen verloor het CDA en behaalde de VVD 33 van de 150 zetels in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Rutte onderhandelde met VVD-PvdA-D66-GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet. Deze onderhandelingen mislukten. Vervolgens ging Rutte in zee met het CDA en de PVV. Dit resulteerde in een gedoogakkoord: een rechtse coalitie met de PVV die het kabinet zou steunen.

Rutte was de eerste liberale premier in jaren. Direct kreeg hij met een aantal moeilijke dossiers te maken. Het kabinet moest aan de slag met een politiemissie in Kunduz. Uiteindelijk wist Rutte, met steun van verschillende oppositiepartijen, op 28 januari 2011 het startsein te geven voor de politiemissie.

In december 2011 werd Rutte door het rechtse Elsevier verkozen tot Nederlander van het jaar.

Op 23 april bood Rutte het ontslag van zijn kabinet aan bij koningin Beatrix. De PVV had de stekker uit het kabinet getrokken, aangezien zij niet akkoord wilde gaan met grote bezuinigingen. Een direct gevolg hiervan was de belofte van Rutte in 2016 om nooit meer met de PVV samen te werken: deze zou onbetrouwbaar zijn.

Tweede kabinet Rutte

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 behaalde de VVD onder Rutte 41 zetels. Hiermee richtte Mark Rutte de VVD voor de tweede maal op tot de grootste partij in de Tweede Kamer. De VVD startte onderhandelingen met de PvdA, de tweede partij van Nederland onder leiding van Diederik Samson. Op 5 november 2012 trad dit kabinet aan: Kabinet-Rutte II. Het kabinet ging direct aan de slag met grote bezuinigingen en hervormingen.

Het kabinet moest niet alleen aan de slag met de economische crisis. Ook kreeg Rutte te maken met het neerstorten van Vlucht MH17, waarbij een groot aantal Nederlandse burgers omkwam. In 2015 was de Europese vluchtelingencrisis in alle hevigheid losgebarsten. Rutte delegeerde de aanpak van deze crisis aan staatssecretaris van Asielzaken Klaas Dijkhoff.

Op 26 augustus 2016 maakte Rutte bekend door te willen als premier van Nederland. Zijn partij stond er echter slecht voor in de peilingen. De PVV streefde de VVD in zetelaantal voor bij.

Derde kabinet Rutte

Onder Rutte werd de VVD bij de parlementsverkiezingen van 2017 weer de grootste partij. De VVD verloor wel acht zetels, maar aangezien de PVV al maanden piekte in de peilingen, werden de 33 behaalde zetels in de Tweede Kamer als een grote overwinning gezien. Rutte kon door als minister-president van Nederland.

De VVD startte onderhandelingen tussen VVD-CDA-D66-GroenLinks. Dit leidde tot protesten vanuit de VVD-achterban. Later liepen deze onderhandelingen stuk: de romppartijen VVD/CDA/D66 gingen om tafel met de ChristenUnie. De onderhandelingen resulteerden in een regeerakkoord.

Op 26 oktober 2017 werd het Kabinet-Rutte III door koning Willem-Alexander beëdigd.

Persoonlijk

Premier Rutte woont in Den Haag en is vrijgezel. Hij is christelijk-hervormd. Hij is ook gastdocent Nederlands en maatschappijleer aan een vmbo in Den Haag.


Sjabloon:Navigatie bewindspersonen kabinet-Rutte II

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mark_Rutte&oldid=495466"