Maritiem Museum Rotterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maritiem Museum Rotterdam
Maritiem Museum Rotterdam 1 Fotografie Marco de Swart.jpg
Locatie Leuvehaven 1, Rotterdam
Openingsdatum 1874
Architect Wim Quist, vestiging Leuvehaven, 1986 - uitbreiding 2004 Frank Wintermans
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden zie website
Oppervlakte
Type Scheepvaartmuseum
Thema Maritieme geschiedenis
Eigenaar
Directeur B. Boer
Medewerkers 64 medewerkers, 160 vrijwilligers
Monumentstatus
Monumentnummer
Bezoekers ca. 80.000
Openbaar vervoer zie 9292
Lid van Museumvereniging, ICOM

Website
Maritiem Museum
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Het Maritiem Museum Rotterdam is in 2014 ontstaan uit het Maritiem Museum Prins Hendrik en het er naast gelegen Havenmuseum. Bij het museum ligt een historische haven waar een grote collectie historische schepen ligt en een aantal oude hijskranen en zo op de wal staan.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke museum is gesticht in 1874 rond de collectie van scheepsmodellen van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub. Hiervan was Prins Hendrik, bekend als de Nederlandse Hendrik de Zeevaarder (1820-1879), de voorzitter. Prins Hendrik was de broer van koning Willem III. In 1885 werd de gemeente Rotterdam eigenaar van de collectie.

Van 1948 tot 1979 bevond het Maritiem Museum Prins Hendrik zich aan het Burgemeester s’Jacobplein. Dit pand werd later afgebroken vanwege de aanleg van de metro en het ondergrondse metrostation Dijkzigt.

In 1986 verhuisd het museum naar de huidige plek. Dit gebouw is een ontwerp van architect Wim Quist. In het ontwerp zie je dingen terug die naar de scheepsbouw verwijzen, zoals stalen trappen en hekwerken, gangways (loopplanken) en hijskranen. In 2004 is het museum uitgebreid en is ontworpen door Frank Wintermans, de opvolger van Quist.

Bij de haven bevindt zich het paviljoen waar de voor het publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum zijn. Hier zien bezoekers hoe de historische museumvloot wordt onderhouden.

Het museum kan je grofweg verdelen in twee delen: de haven en het pand zelf. In de haven liggen een aantal schepen, waarvan sommige te bezichtigen zijn. In het pand zijn onder andere dingen als oude schilderijen en scheepsmodellen te zien. Ook zijn er een horecagelegenheid en verschillende belevenissen.

Collectie

Het museum laat een schat aan maritieme geschiedenis zien, waaronder het oudst bestaande scheepsmodel. De 'Atlas van de Wereld', de wereldkaart van Gerard Mercator uit 1569. De penschilderijen van Willem van de Velde de Oude (ca. 1611 – 1693), zeekaarten van meestercartograaf Joan Blaeu (ca. 1598 – 1673). Voor kinderen zijn er veel doe dingen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maritiem_Museum_Rotterdam&oldid=756194"