Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Marianne Thieme

Uit Wikikids
Versie door Wiki7 (overleg | bijdragen) op 6 apr 2016 om 21:26 (Nútopia en LLiNK)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Werk door Wiki7
Marianne Thieme
Mariannethieme.jpg
Marianne Thieme
Naam voluit Marianne Louise Thieme
Geboren 6 maart 1972
Geboren te Ede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Jaap Korteweg
Relatie met
Partij PvdD
Religie Zevendedagsadventisten
Stroming
Functie Partijleider
Aantreden 2002
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Partijleider
Fractievoorzitter Tweede Kamer
Lid Tweede Kamer
Portaal Portal.svg Politiek


Marianne Louise Thieme is een Nederlandse politica. Ze is mede-oprichter, partijleider, en fractievoorzitter (Tweede Kamer) van de Partij voor de Dieren.

Achtergrond

In 1992 begon Marianne Thieme met haar studie Nederlands recht. Ze deed de studie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze specialiseerde zich in bestuursrecht. Tijdens haar studie koos ze ervoor om vegetariër te worden. Naar eigen zeggen deed ze de studie rechten, omdat ze geïnteresseerd was in de rechten van dieren. Ze was beleidsmedewerker bij stichting Bont voor Dieren van 2001 tot 2004. Daarna werd ze directeur van Stichting Wakker Dier, dit bleef ze tot september 2006. Ze besloot om veganist te worden in 2015.

Partij voor de Dieren

Marianne Thieme richtte de Partij voor de Dieren op op 28 oktober 2002, samen met andere dierenbeschermers. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2003 was ze lijsttrekker. Echter haalde haar partij 50.000 stemmen (0,5%), net te weinig voor een zetel.

Tijdens de Europese verkiezingen van 10 juni 2004 kreeg de PvdD 153.000 stemmen (3,2%). Dit was net te weinig voor een zetel in het Europees Parlement. Na deze teleurstelling koos Marianne Thieme ervoor om directeur van Stichting Wakker Dier te worden. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2006 haalde de PvdD twee zetels in de Tweede Kamer. Marianne Thieme vulde er een op.

In september 2010 stopte Marianne Thieme als partijvoorzitster. Tijdens het partijcongres van 28 november 2010 werd Luuk Floters als haar opvolger gekozen.

Van 24 januari tot en met 15 mei 2012 was Marianne Thieme met zwangerschapsverlof. Esther Ouwehand nam de functie als fractievoorzitter tijdelijk over en Anja Hazenkamp nam haar functie als Tweede Kamer lid over.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2012 werd Marianne Thieme opnieuw als lijsttrekker gekozen. De Partij voor de Dieren haalde tijdens deze verkiezingen opnieuw twee zetels.

Nútopia en LLiNK

Nútopia, de omroep die gaat over dieren, natuur en milieu, werd door Marianne Thieme, samen met anderen, opgericht in november 2003. Nútopia en DeNieuwe Omroep werden samen DeNieuwe Omroep Nútopia in maart 2004. In juni 2005 werd de naam gewijzigd in LLiNK. De publieke omroep LLiNK zond tussen september 2005 en augustus 2010 programma's uit via televisie, radio en internet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marianne_Thieme&oldid=439679"