Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Dit artikel is bekroond met de Zilveren WikiKids Award 2017!

Marianne Thieme: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (+award)
(29 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{werk|Werk door Wiki7}}
+
{{Award|zilver|2017}}
 
{{Infobox politiek persoon
 
{{Infobox politiek persoon
 
|naam                = Marianne Thieme
 
|naam                = Marianne Thieme
Regel 28: Regel 28:
 
== Partij voor de Dieren ==
 
== Partij voor de Dieren ==
  
Marianne Thieme richtte de [[Partij voor de Dieren]] op op 28 oktober 2002, samen met andere dierenbeschermers. Tijdens de [[Tweede Kamerverkiezingen 2003]] was ze lijsttrekker. Echter haalde haar partij 50.000 stemmen (0,5%), net te weinig voor een zetel.
+
Marianne Thieme richtte de [[Partij voor de Dieren]] op op 28 oktober 2002, samen met andere dierenbeschermers. Tijdens de [[Tweede Kamerverkiezingen 2003]] was ze lijsttrekker. Echter haalde haar partij 50.000 stemmen, net te weinig voor een zetel.
  
Tijdens de Europese verkiezingen van 10 juni 2004 kreeg de PvdD 153.000 stemmen (3,2%). Dit was net te weinig voor een zetel in het [[Europees Parlement]]. Na deze teleurstelling koos Marianne Thieme ervoor om directeur van [[Stichting Wakker Dier]] te worden. Tijdens de [[Tweede Kamerverkiezingen 2006]] haalde de PvdD twee zetels in de [[Tweede Kamer]]. Marianne Thieme vulde er een op.
+
Tijdens de Europese verkiezingen van 10 juni 2004 kreeg de PvdD 153.000 stemmen. Dit was net te weinig voor een zetel in het [[Europees Parlement]]. Na deze teleurstelling koos Marianne Thieme ervoor om directeur van [[Stichting Wakker Dier]] te worden. Tijdens de [[Tweede Kamerverkiezingen 2006]] haalde de PvdD twee zetels in de [[Tweede Kamer]]. Marianne Thieme vulde er een op.
  
 
In september 2010 stopte Marianne Thieme als [[partijvoorzitter|partijvoorzitster]]. Tijdens het partijcongres van 28 november 2010 werd [[Luuk Floters]] als haar opvolger gekozen.
 
In september 2010 stopte Marianne Thieme als [[partijvoorzitter|partijvoorzitster]]. Tijdens het partijcongres van 28 november 2010 werd [[Luuk Floters]] als haar opvolger gekozen.
Regel 40: Regel 40:
 
== Nútopia en LLiNK ==
 
== Nútopia en LLiNK ==
  
[[Categorie:Politici]]
+
[[Nútopia]], de omroep die gaat over dieren, natuur en milieu, werd door Marianne Thieme, samen met anderen, opgericht in november 2003. Nútopia en [[DeNieuwe Omroep]] werden samen ''DeNieuwe Omroep Nútopia'' in maart 2004. In juni 2005 werd de naam gewijzigd in [[LLiNK]]. De publieke omroep LLiNK zond tussen september 2005 en augustus 2010 programma's uit via [[televisie]], [[radio]] en [[internet]].
[[Categorie:Politiek in Nederland]]
+
 
[[Categorie:Politiek]]
+
== Publicaties ==
[[Categorie:PvdD]]
+
 
[[Categorie:Tweede Kamer]]
+
Marianne Thieme schreef het boek ''De eeuw van het dier''. Dit boek werd in mei 2004 uitgegeven door [[Uitgeverij Houtekiet]]. In haar boek waren de rechten van dieren het hoofdonderwerp. In het boek werd de link gelegd tussen [[slavenbevrijding]], [[vrouwenemancipatie]] en dierenrechten. Het boek is gedeeltelijk een [[autobiografie]] en sommige stukjes zijn geschreven door [[Maarten 't Hart]], [[Rudy Kousbroek]], [[Paul Cliteur]] en een aantal anderen.
 +
 
 +
Op 29 januari 2005 maakte ze samen met [[Rudy Kousbroek]] een brief openbaar waarin ze aangaven tegen het ritueel slachten van dieren zijn.
 +
 
 +
Marianne Thieme diende een wetsvoorstel in op 2 september 2008 waarin het onverdoofd ritueel slachten van dieren verboden werd. De Tweede Kamer keurde het goed met 116 stemmen voor en 30 stemmen tegen (totaal 146 stemmen uitgebracht). Op 19 juni 2012 keurde de [[Eerste Kamer]] het wetsvoorstel af.
 +
 
 +
Marianne Thieme schreef het essay ''Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen''. Hierin noemde ze argumenten om minder vlees te eten. Ze geeft aan dat levensbeschouwingen, zoals het christendom, de islam, hindoeïsme, boeddhisme en humanisme, er voor kunnen zorgen dat mensen meer respect hebben voor dieren. In haar boek schrijft ze over de evolutie dat: {{Citaat|er niet veel fantasie voor nodig is de beschermwaardigheid van het leven los te zien van een visie op de oorsprong van ons bestaan}}
 +
 
 +
En: {{Citaat|Het zou wel zeer discutabel zijn om 'familieleden' die genetisch nauw verwant zijn aan de mens, te onderwerpen en respectloos te behandelen}}
 +
 
 +
== Prijzen en titels ==
 +
 
 +
Na een stemming onder de lezeressen van het vrouwenmagazine [[Viva]] werd Marianne Thieme gekozen tot ''Meest Spicy Politica'' van 2006. Een verenging van Nederlandse journalisten die over [[politiek]] schrijven koos Marianne Thieme ''Politiek Talent van het Jaar'', ook in 2006.
 +
 
 +
De jongerenorganisatie [[PerspectieF]] koos Marianne Thieme in 2008 tot ''Engel van het Jaar'' omdat ze zich inzette voor dierenwelzijn en ook omdat ze nadat ze flink kritiek kreeg over haar geloof, toch gewoon door ging. In 2008 werd ze ook tot ''Dierenbeschermer van het Jaar'' gekozen door de [[Dierenbescherming]].
 +
 
 +
Het vrouwenmaandmagazine [[Opzij (magazine)|Opzij]] koos Marianne Thieme in 2012 tot een van de 100 machtigste vrouwen van Nederland in de categorie ''politiek''. In 2010, 2011 en 2012 stond Marianne Thieme in de ''Duurzame top 100'' van [[Trouw]]. In 2012 stond ze op plaats 45, in 2011 op plaats 58 en in 2010 op plaats 39.
 +
 
 +
== Kritiek ==
 +
 
 +
Het NRC Handelsblad maakte in maart 2007 bekend dat de belangrijkste sponsor van de Partij voor de Dieren, [[Nicolaas Pierson]], [[klamboes]] verkoopt waarvan scheikundige stofjes op dieren worden getest. Marianne Thieme noemde het  testen van de stofjes op dieren een "noodzakelijk kwaad", wat voor veel kritiek zorgde.
 +
 
 +
Het blad ''[[Boerderij (magazine)|Boerderij]]'' maakte bekend dat de man van Marianne Thieme jaarlijks 35.000 euro aan landbouwsubsidies ontvangt, terwijl de PvdD tegen deze subsidies is.
 +
{{Navigatie fractievoorzitters Tweede Kamer}}
 +
[[Categorie:Nederlandse politici]]
 +
[[Categorie:Nederlands activist]]
 +
[[Categorie:Nederlands partijvoorzitter]]
 +
[[Categorie:Partij voor de Dieren-politicus]]
 +
[[Categorie:Tweede Kamerlid]]

Versie van 21 nov 2017 om 01:28

Marianne Thieme
Mariannethieme.jpg
Marianne Thieme
Naam voluit Marianne Louise Thieme
Geboren 6 maart 1972
Geboren te Ede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Jaap Korteweg
Relatie met
Partij PvdD
Religie Zevendedagsadventisten
Stroming
Functie Partijleider
Aantreden 2002
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Partijleider
Fractievoorzitter Tweede Kamer
Lid Tweede Kamer
Portaal Portal.svg Politiek


Marianne Louise Thieme is een Nederlandse politica. Ze is mede-oprichter, partijleider, en fractievoorzitter (Tweede Kamer) van de Partij voor de Dieren.

Achtergrond

In 1992 begon Marianne Thieme met haar studie Nederlands recht. Ze deed de studie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze specialiseerde zich in bestuursrecht. Tijdens haar studie koos ze ervoor om vegetariër te worden. Naar eigen zeggen deed ze de studie rechten, omdat ze geïnteresseerd was in de rechten van dieren. Ze was beleidsmedewerker bij stichting Bont voor Dieren van 2001 tot 2004. Daarna werd ze directeur van Stichting Wakker Dier, dit bleef ze tot september 2006. Ze besloot om veganist te worden in 2015.

Partij voor de Dieren

Marianne Thieme richtte de Partij voor de Dieren op op 28 oktober 2002, samen met andere dierenbeschermers. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2003 was ze lijsttrekker. Echter haalde haar partij 50.000 stemmen, net te weinig voor een zetel.

Tijdens de Europese verkiezingen van 10 juni 2004 kreeg de PvdD 153.000 stemmen. Dit was net te weinig voor een zetel in het Europees Parlement. Na deze teleurstelling koos Marianne Thieme ervoor om directeur van Stichting Wakker Dier te worden. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2006 haalde de PvdD twee zetels in de Tweede Kamer. Marianne Thieme vulde er een op.

In september 2010 stopte Marianne Thieme als partijvoorzitster. Tijdens het partijcongres van 28 november 2010 werd Luuk Floters als haar opvolger gekozen.

Van 24 januari tot en met 15 mei 2012 was Marianne Thieme met zwangerschapsverlof. Esther Ouwehand nam de functie als fractievoorzitter tijdelijk over en Anja Hazenkamp nam haar functie als Tweede Kamer lid over.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2012 werd Marianne Thieme opnieuw als lijsttrekker gekozen. De Partij voor de Dieren haalde tijdens deze verkiezingen opnieuw twee zetels.

Nútopia en LLiNK

Nútopia, de omroep die gaat over dieren, natuur en milieu, werd door Marianne Thieme, samen met anderen, opgericht in november 2003. Nútopia en DeNieuwe Omroep werden samen DeNieuwe Omroep Nútopia in maart 2004. In juni 2005 werd de naam gewijzigd in LLiNK. De publieke omroep LLiNK zond tussen september 2005 en augustus 2010 programma's uit via televisie, radio en internet.

Publicaties

Marianne Thieme schreef het boek De eeuw van het dier. Dit boek werd in mei 2004 uitgegeven door Uitgeverij Houtekiet. In haar boek waren de rechten van dieren het hoofdonderwerp. In het boek werd de link gelegd tussen slavenbevrijding, vrouwenemancipatie en dierenrechten. Het boek is gedeeltelijk een autobiografie en sommige stukjes zijn geschreven door Maarten 't Hart, Rudy Kousbroek, Paul Cliteur en een aantal anderen.

Op 29 januari 2005 maakte ze samen met Rudy Kousbroek een brief openbaar waarin ze aangaven tegen het ritueel slachten van dieren zijn.

Marianne Thieme diende een wetsvoorstel in op 2 september 2008 waarin het onverdoofd ritueel slachten van dieren verboden werd. De Tweede Kamer keurde het goed met 116 stemmen voor en 30 stemmen tegen (totaal 146 stemmen uitgebracht). Op 19 juni 2012 keurde de Eerste Kamer het wetsvoorstel af.

Marianne Thieme schreef het essay Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen. Hierin noemde ze argumenten om minder vlees te eten. Ze geeft aan dat levensbeschouwingen, zoals het christendom, de islam, hindoeïsme, boeddhisme en humanisme, er voor kunnen zorgen dat mensen meer respect hebben voor dieren. In haar boek schrijft ze over de evolutie dat:

Aanhalingsteken openen

er niet veel fantasie voor nodig is de beschermwaardigheid van het leven los te zien van een visie op de oorsprong van ons bestaan

Aanhalingsteken sluiten

En:

Aanhalingsteken openen

Het zou wel zeer discutabel zijn om 'familieleden' die genetisch nauw verwant zijn aan de mens, te onderwerpen en respectloos te behandelen

Aanhalingsteken sluiten

Prijzen en titels

Na een stemming onder de lezeressen van het vrouwenmagazine Viva werd Marianne Thieme gekozen tot Meest Spicy Politica van 2006. Een verenging van Nederlandse journalisten die over politiek schrijven koos Marianne Thieme Politiek Talent van het Jaar, ook in 2006.

De jongerenorganisatie PerspectieF koos Marianne Thieme in 2008 tot Engel van het Jaar omdat ze zich inzette voor dierenwelzijn en ook omdat ze nadat ze flink kritiek kreeg over haar geloof, toch gewoon door ging. In 2008 werd ze ook tot Dierenbeschermer van het Jaar gekozen door de Dierenbescherming.

Het vrouwenmaandmagazine Opzij koos Marianne Thieme in 2012 tot een van de 100 machtigste vrouwen van Nederland in de categorie politiek. In 2010, 2011 en 2012 stond Marianne Thieme in de Duurzame top 100 van Trouw. In 2012 stond ze op plaats 45, in 2011 op plaats 58 en in 2010 op plaats 39.

Kritiek

Het NRC Handelsblad maakte in maart 2007 bekend dat de belangrijkste sponsor van de Partij voor de Dieren, Nicolaas Pierson, klamboes verkoopt waarvan scheikundige stofjes op dieren worden getest. Marianne Thieme noemde het testen van de stofjes op dieren een "noodzakelijk kwaad", wat voor veel kritiek zorgde.

Het blad Boerderij maakte bekend dat de man van Marianne Thieme jaarlijks 35.000 euro aan landbouwsubsidies ontvangt, terwijl de PvdD tegen deze subsidies is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marianne_Thieme&oldid=498392"