Maori-oorlogen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} {{Infobox oorlog | Naam = Maori-oorlogen | Afbeelding = File:Auckland-Museum-Tamaki-Paenga-Hira-New-Zeala...')
 
Regel 24: Regel 24:
 
| VerliezenStrijdendePartij3 =
 
| VerliezenStrijdendePartij3 =
 
}}
 
}}
De '''Maori-oorlogen''' (ook wel: Nieuw-Zeelandseoorlogen) werd uitgevochten nadat er onenigheid was ontstaan tussen Britten en de [[Maori]] over het [[Verdrag van Waitangi]].
+
De '''Maori-oorlogen''' (ook wel: Nieuw-Zeelandseoorlogen) werd uitgevochten nadat er onenigheid was ontstaan tussen Britten en de [[Maori]] over het [[Verdrag van Waitangi]]. De Maori dachten, toen ze het verdrag sloten, dat heel het land voor hun zou zijn maar de Britten hadden het anders geïnterpreteerd. Die bedoelden alleen het land dat bewerkt en bebouwd werd door de Maori. Het probleem liep uit de hand toen een stamhoofd een stuk land verkocht aan de Britten maar zijn stamgenoten het er achteraf niet mee eens waren. De stamgenoten staken een Britse nederzetting in brand en de oorlog begon. Het Britse rijk stuurde tienduizenden soldaten om de Maori met geweld op te knieën te krijgen.
  +
  +
== Conflicten ==
  +
  +
=== Oproer aan de Wairau ===
  +
Het eerste gewapende conflict tussen de Britten en de Maori was in de Wairau vallei, in het noorden van het [[Zuidereiland]]. Het conflict ontstond toen een Britse vertegenwoordiger een valse akte liet zien waarop stond dat dat stuk grond gezuiverd moest worden van Maori omdat hij daar wilde gaan wonen. 22 Britten en 4 tot 6 Maori kwamen om het leven. Enkele Britten werden ook nog gedood nadat ze gevangen genomen waren. Toen een nieuwe gouverneur de gebeurtenis onderzocht vond hij dat de Britten fouten gemaakt hadden en dat niet hadden mogen doen. Dit zou het enige conflict op het Zuidereiland blijven. De rest van de oorlogen zou zag afspelen op het [[Noordereiland (Nieuw-Zeeland)|Noordereiland]].
  +
[[Bestand:HekeFlagstaff.jpg|links|miniatuur|De vlaggenmast word omgehakt door Hone Heke.]]
  +
  +
=== De oorlog om de vlaggenmast ===
  +
De oorlog om de vlaggenmast vond plaats in het uiterste noorden van Nieuw-Zeeland. In 1845 kwam er een nieuwe gouverneur aan. Een Maori (Hone Heke) daagde hem uit en hakte een vlaggenmast met de Britse vlag om. De Britten waren gekwetst en er braken grootschalige conflicten uit. Uiteindelijk kwamen 82 Britten en tussen de 60 en 94 Maori om het leven. Er was aan het eind geen duidelijke winnaar,
  +
  +
=== De Hutt-Valley veldtocht ===
  +
  +
=== De Eerste Taranaki-Oorlog ===
  +
  +
=== De Waikato-Oorlog ===
  +
  +
=== De Tweede Taranaki-Oorlog ===
  +
  +
=== De Oorlog om de Oostkaap ===
  +
  +
=== De Te Kooti- en Titokowaru-Oorlogen ===
  +
  +
== Nasleep ==

Versie van 4 feb 2021 18:24

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Maori-oorlogen

Auckland-Museum-Tamaki-Paenga-Hira-New-Zealand-Wars-Memorial-Alcove-September-2017.jpg

Monument in een museum in Auckland.
Datum 1845 - 1872
Locatie Nieuw-Zeeland
Overwinning voor Britse Rijk
Resultaat
Strijdende partijen
Groot-Brittannië Britse Rijk Maori
Leiders
Vertegenwoordigers Britse Rijk Maori stamhoofden
Troepensterkte
18.000 5.000
Verliezen
745 (inclusief burgerdoden) 2145 (inclusief burgerdoden)
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Maori-oorlogen (ook wel: Nieuw-Zeelandseoorlogen) werd uitgevochten nadat er onenigheid was ontstaan tussen Britten en de Maori over het Verdrag van Waitangi. De Maori dachten, toen ze het verdrag sloten, dat heel het land voor hun zou zijn maar de Britten hadden het anders geïnterpreteerd. Die bedoelden alleen het land dat bewerkt en bebouwd werd door de Maori. Het probleem liep uit de hand toen een stamhoofd een stuk land verkocht aan de Britten maar zijn stamgenoten het er achteraf niet mee eens waren. De stamgenoten staken een Britse nederzetting in brand en de oorlog begon. Het Britse rijk stuurde tienduizenden soldaten om de Maori met geweld op te knieën te krijgen.

Conflicten

Oproer aan de Wairau

Het eerste gewapende conflict tussen de Britten en de Maori was in de Wairau vallei, in het noorden van het Zuidereiland. Het conflict ontstond toen een Britse vertegenwoordiger een valse akte liet zien waarop stond dat dat stuk grond gezuiverd moest worden van Maori omdat hij daar wilde gaan wonen. 22 Britten en 4 tot 6 Maori kwamen om het leven. Enkele Britten werden ook nog gedood nadat ze gevangen genomen waren. Toen een nieuwe gouverneur de gebeurtenis onderzocht vond hij dat de Britten fouten gemaakt hadden en dat niet hadden mogen doen. Dit zou het enige conflict op het Zuidereiland blijven. De rest van de oorlogen zou zag afspelen op het Noordereiland.

De vlaggenmast word omgehakt door Hone Heke.

De oorlog om de vlaggenmast

De oorlog om de vlaggenmast vond plaats in het uiterste noorden van Nieuw-Zeeland. In 1845 kwam er een nieuwe gouverneur aan. Een Maori (Hone Heke) daagde hem uit en hakte een vlaggenmast met de Britse vlag om. De Britten waren gekwetst en er braken grootschalige conflicten uit. Uiteindelijk kwamen 82 Britten en tussen de 60 en 94 Maori om het leven. Er was aan het eind geen duidelijke winnaar,

De Hutt-Valley veldtocht

De Eerste Taranaki-Oorlog

De Waikato-Oorlog

De Tweede Taranaki-Oorlog

De Oorlog om de Oostkaap

De Te Kooti- en Titokowaru-Oorlogen

Nasleep

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maori-oorlogen&oldid=647158"