Man (eiland): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 25: Regel 25:
   
 
==Bevolking==
 
==Bevolking==
  +
De inwoners van Man wordt ook wel Manx genoemd. De meeste inwoners zijn geboren op Man, in een ander gebied van het [[Verenigd Koninkrijk]], in [[Ierland]] of [[Zuid-Afrika]]. De meeste inwoners spreken [[Engels]] of [[Manx-Gaelisch]]. Beide talen zijn officieel op het eiland. Manx-Gaelisch is een Keltische taal en is familie van onder meer het [[Welsh]] en het [[Iers]]. De taal stierf uit in 1974, maar in de afgelopen jaren kwam er nieuwe interesse voor de taal. 127 inwoners hebben het Manx als moedertaal, terwijl meer dan 2.500 mensen het spreken als tweede taal.
  +
  +
De grootste religie van Man is de [[Anglicaanse Kerk]]. Dit is de kerk van Engeland met de Britse koning(in) als staatshoofd.
   
 
==Cultuur==
 
==Cultuur==

Versie van 11 aug 2020 20:32

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Man
Isle of Man
Ellan Vannin

Flag of the Isle of Man.svg Coat of arms of the Isle of Man.svg Europe-Isle of Man.svg

Hoofdstad Douglas
Aantal inwoners 84.069 (2021)
Oppervlakte 572 km²
Regeringsvorm Brits Kroonbezit van Verenigd Koninkrijk
Koningin Elizabeth II (sinds 1952)
Taal Engels (English) en Manx-Gaelisch (Gaelg Vanninagh)
Munteenheid Isle of Man-pond (gelijk aan de Pond Sterling)
Volkslied Isle of Man National Anthem
Landcode IM
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Man (Engels: Isle of Man) is een eiland in de Ierse Zee, dat bestuurd wordt door het Verenigd Koninkrijk. Man is officieel Brits Kroonbezit. Dit betekent dat ze in principe over alles zelf beslissingen kunnen nemen. Het Verenigd Koninkrijk is enkel verantwoordelijk voor de bescherming en buitenlandse zaken van de eilanden. Man ligt tussen Schotland, Engeland, Wales en Ierland. De hoofdstad is Douglas.


Het eiland heeft dezelfde status als de eilanden Jersey en Guernsey. De drie gebieden zijn gedurende de geschiedenis onder de Britse kroon gekomen, maar behielden een bepaalde mate van zelfstandigheid. Man is het grootste Britse Kroonbezit. Het eiland staat bekend om de motorraces, die drie maal per jaar door de straten van het eiland worden gehouden.

Geschiedenis

Het eiland is rond 8000 v.Chr. ontstaan, toen het water begon te stijgen er geen verbinding meer via het vasteland met het Verenigd Koninkrijk was. Tijdens de steentijd ontstonden de eerste rotstekeningen. Dit betekent dat het gebied bewoond werd. De eerste bewoners waren jager-verzamelaars, die in de natuurlijke grotten van het eiland woonden. Zij maakten deel uit van een volk genaamd de Kelten. Zij kwamen waarschijnlijk vanaf het Britse vasteland. Het is onduidelijk of de Romeinen het eiland bezocht hebben of niet. Mocht dit zo zijn, is het ook niet duidelijk of de Romeinen het eiland overheerst hebben.

Rond de 8e eeuw vestigden de Vikingen zich op het eiland. In 1079 werd de bevolking van Man verslagen door de Vikingen. Het eiland werd hierdoor een kolonie van Noorwegen.

De koning van Schotland was niet blij met de Noorse overheersing. Dit leidde tot de Schots-Noorse Oorlog. Deze werd in 1266 toen de landen tot een akkoord kwamen. Man werd aan het koninkrijk Schotland gegeven. De Schotten overheersten het eiland echter niet lang. In 1290 wist de Engelse koning Eduard I het eiland te veroveren. In 1313 begon Schotland weer aanspraak te maken op het eiland. In 1346 kreeg Engeland de definitieve controle. Hierdoor was er een lange periode van rust op het eiland.

Het eiland wist zijn zelfbestuur te behouden, maar de koning Engeland (later van het Verenigd Koninkrijk) bleef het staatshoofd. Hierdoor beschermde het Britse leger het eiland ook. In de 19e eeuw werd Man een toeristische trekpleister en een financieel centrum. Bedrijven vestigden zich op het eiland voor de belastingvoordelen.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruikte de Britse regering het eiland om onbetrouwbare Britten vast te zetten. Op Man waren zogeheten interneringskampen. Dit waren vooral inwoners met een Duitse nationaliteit en personen die spionnen voor de vijand konden zijn.

In de 20e eeuw wilde Man meer zelfstandigheid, wat ook door het Verenigd Koninkrijk werd gegeven. Het eiland kreeg hierdoor een eigen parlement en een eigen munt. Man is nooit onderdeel geweest van de Europese Unie. Het VK is tussen 1973 en 2020 onderdeel van de EU geweest, maar Man viel hier buiten.

Geografie

Landschap

Bestuurlijke indeling

Bevolking

De inwoners van Man wordt ook wel Manx genoemd. De meeste inwoners zijn geboren op Man, in een ander gebied van het Verenigd Koninkrijk, in Ierland of Zuid-Afrika. De meeste inwoners spreken Engels of Manx-Gaelisch. Beide talen zijn officieel op het eiland. Manx-Gaelisch is een Keltische taal en is familie van onder meer het Welsh en het Iers. De taal stierf uit in 1974, maar in de afgelopen jaren kwam er nieuwe interesse voor de taal. 127 inwoners hebben het Manx als moedertaal, terwijl meer dan 2.500 mensen het spreken als tweede taal.

De grootste religie van Man is de Anglicaanse Kerk. Dit is de kerk van Engeland met de Britse koning(in) als staatshoofd.

Cultuur

Politiek

Infrastructuur

Economie

Foto-galerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Man_(eiland)&oldid=625708"