Maagzuur

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 11 sep 2019 om 14:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Maagzuur''' is een vloeistof, dat in de maag zit. Het is onderdeel van het maagsap, dat een verteringssap is. Deze verteringssappen helpen het lichaa...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maagzuur is een vloeistof, dat in de maag zit. Het is onderdeel van het maagsap, dat een verteringssap is. Deze verteringssappen helpen het lichaam om voedingsstoffen op maat te maken, zodat het lichaam deze kan opnemen. Maagzuur helpt vooral met het verteren van het voedsel en heeft ook belangrijke functie op voor de gezondheid van de mens.

Zoals de naam al zegt is maagzuur een erg zure substantie. Om te kijken hoe zuur iets is, wordt de zuurgraad (Ph-waarde) gebruikt. Maagzuur heeft een Ph-waarde tussen de 1,35 en 3,50. Hierbij geldt hoe lager de zuurgraad, hoe zuurder iets is. Maagzuur is dus ontzettend zuur, mede omdat het zoutzuur bevat. Maagzuur kan de andere organen in het lichaam ook aantasten, zoals de slokdarm en de twaalfvingerige darm. In twaalfvingerige darm wordt hierdoor natriumbicarbonaat gebruikt, dat het zuur neutraliseert. De slokdarm heeft dit niet, maar een speciaal klepje sluit de maag af. Soms kan iemand wel last hebben van brandend maagzuur, oftewel maagzuur dat omhoog de slokdarm in komt. Als dit te vaak voorkomt kan dit slecht zijn voor de slokdarm. Iemand kan daarom maagzuurremmers gebruiken. Dit zijn medicijnen waar natriumbicarbonaat inzit. Het maagzuur wordt dan ook geneutraliseerd. De maag zelf heeft geen last van het maagzuur, omdat er aan de binnenkant een dikke slijmlaag zit. Dit voorkomt dat de maag zelf oplost in zijn eigen maagzuur. Deze slijmlaag wordt ook constant aangemaakt.

Maagzuur heeft een belangrijke functie, namelijk het verteren van voedsel. Doordat maagzuur zo zuur is verteert voedsel erin. Hierdoor kan het lichaam later makkelijker de voedingsstoffen uit het voedsel halen. Ook zit er in maagzuur een enzym om eiwitten in stukjes te knippen. Later wordt er ook alvleessap toegevoegd in de twaalfvingerige darm, dat ook helpt bij eiwitten. Eiwitten zijn namelijk vrij ingewikkelde voedingsstoffen. Doordat maagzuur zo zuur is kunnen bacteriën en schimmels er vaak niet in overleven. Als iemand per ongeluk besmet voedsel eet, is dit daar niet altijd een probleem. Maagzuur helpt op deze manier om het lichaam gezond te houden. Overigens houd maagzuur niet alle bacteriën en schimmels tegen, dus er bestaat altijd een kans dat je alsnog ziek wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maagzuur&oldid=576162"