Luisterlied: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Aanzet tot levenslied)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Willem Duys reikt Edisons uit in TV-programma Voor de vuist weg, v.l.n.r. Paul, Bestanddeelnr 924-3063.jpg|miniatuur|Willem Duys reikt Edisons uit in TV-programma "Voor de vuist weg", v.l.n.r. Paul van Vliet, Frans Halsema, Willem Duys, Herman van Veen (1971)]]
{{Werk}}
 
  +
Het Nederlandse '''Luisterlied''' is vergelijkbaar met het Franse [[Chanson]]. De Nederlandse vertaling van het woord Chanson, ''Luisterlied'', zou bedacht zijn door Ernst van Altena. De oorsprong van het luisterlied ligt waarschijnlijk in de [[middeleeuwen]] waar ze gezongen werden door [[troubadours]]. Maar zoals we ze nu kennen zijn ze vooral van ná de [[Tweede Wereldoorlog|tweede wereldoorlog]].
   
Het Nederlandse '''Luisterlied''' is vergelijkbaar met het Franse [[Chanson]]. De [[liedjes]] worden vaak gemaakt en gebruikt door ''cabaretiers,'' die ook wel de ''kleinkunst'' beoefenaars worden genoemd. Het woord klein in kleinkunst heeft vooral te maken met het geven van een voorstelling in een kleine (''intieme'') zaal of kring. Je zou kunnen zeggen dat het hierdoor mogelijk is om beter naar de inhoud van het lied te kunnen luisteren. Een luisterlied bezingt veelal een boodschap en is niet direct een meezinger zoals een [[Schlager]] of [[Levenslied]] is.
+
De [[liedjes]] worden vaak gemaakt en gebruikt door ''cabaretiers,'' die ook wel de ''kleinkunst'' beoefenaars worden genoemd. Het woord klein in kleinkunst heeft vooral te maken met het geven van een voorstelling in een kleine (''intieme'') zaal of kring. Je zou kunnen zeggen dat het hierdoor mogelijk is om beter naar de inhoud van het lied te kunnen luisteren. Een luisterlied bezingt vaak een verhaal met een serieuze of kritische boodschap en is niet direct een meezinger zoals een [[Schlager]] of [[Levenslied]]. Je kunt ze ook vergelijken met de protestliederen van de [[Folk]].
  +
  +
== Bekende luisterlied vertolkers ==
  +
Bekende (Nederlandse) artiesten die een luisterlied hebben uitgebracht zijn bijvoorbeeld Acda en de Munnik, Alderliefste, Mylène d' Anjou, Karin Bloemen, Bløf, Frank Boeijen, [[Marco Borsato]], Claudia de Breij, Martine Bijl, Stef Bos, [[Corry Brokken]], de Dijk, Benny Neyman, Jules de Corte, Gerard Cox, Ben Cramer, Boudewijn de Groot met liedjes van tekstdichter Lennaert Nijgh, Frans Halsema, Toon Hermans, Simone Kleinsma, [[Lenny Kuhr]], Frits Lambrechts, [[Paul de Leeuw]], Liesbeth List, Robert Long, Gerard van Maasakkers, [[Guus Meeuwis]], Astrid Nijgh, Alex Roeka, Maarten van Roozendaal, Ramses Shaffy, de Skik, Wim Sonneveld, Dimitri van Toren, [[Herman van Veen]], Bram Vermeulen, Paul van Vliet, Henk Westbroek en de Belgische Armand en Clouseau.
  +
  +
Ook de wat serieuzere liedjes van [[Kinderen voor Kinderen|Kinderen voor kinderen]] zou je tot het luisterlied kunnen rekenen. Bijvoorbeeld "[https://www.youtube.com/watch?v=ZjKVgMtuMr8 Als de lichtjes doven]" van Frans Ehlhart en Willem Wilmink. Ook enkele liedjes van [[Kinderen voor Kinderen|KvK]] zijn door sommige van bovenstaande artiesten geschreven zoals Claudia de Breij, Henk Westbroek, Toon Hermans en Paul de Leeuw.
  +
  +
== Links ==
  +
* [https://www.muziekweb.nl/Link/T00000000544/Luisterlied Muziekweb - Luisterlied]
  +
[[Categorie:Muziekstijl]]
  +
[[Categorie:Muziek]]

Versie van 24 nov 2020 12:30

Willem Duys reikt Edisons uit in TV-programma "Voor de vuist weg", v.l.n.r. Paul van Vliet, Frans Halsema, Willem Duys, Herman van Veen (1971)

Het Nederlandse Luisterlied is vergelijkbaar met het Franse Chanson. De Nederlandse vertaling van het woord Chanson, Luisterlied, zou bedacht zijn door Ernst van Altena. De oorsprong van het luisterlied ligt waarschijnlijk in de middeleeuwen waar ze gezongen werden door troubadours. Maar zoals we ze nu kennen zijn ze vooral van ná de tweede wereldoorlog.

De liedjes worden vaak gemaakt en gebruikt door cabaretiers, die ook wel de kleinkunst beoefenaars worden genoemd. Het woord klein in kleinkunst heeft vooral te maken met het geven van een voorstelling in een kleine (intieme) zaal of kring. Je zou kunnen zeggen dat het hierdoor mogelijk is om beter naar de inhoud van het lied te kunnen luisteren. Een luisterlied bezingt vaak een verhaal met een serieuze of kritische boodschap en is niet direct een meezinger zoals een Schlager of Levenslied. Je kunt ze ook vergelijken met de protestliederen van de Folk.

Bekende luisterlied vertolkers

Bekende (Nederlandse) artiesten die een luisterlied hebben uitgebracht zijn bijvoorbeeld Acda en de Munnik, Alderliefste, Mylène d' Anjou, Karin Bloemen, Bløf, Frank Boeijen, Marco Borsato, Claudia de Breij, Martine Bijl, Stef Bos, Corry Brokken, de Dijk, Benny Neyman, Jules de Corte, Gerard Cox, Ben Cramer, Boudewijn de Groot met liedjes van tekstdichter Lennaert Nijgh, Frans Halsema, Toon Hermans, Simone Kleinsma, Lenny Kuhr, Frits Lambrechts, Paul de Leeuw, Liesbeth List, Robert Long, Gerard van Maasakkers, Guus Meeuwis, Astrid Nijgh, Alex Roeka, Maarten van Roozendaal, Ramses Shaffy, de Skik, Wim Sonneveld, Dimitri van Toren, Herman van Veen, Bram Vermeulen, Paul van Vliet, Henk Westbroek en de Belgische Armand en Clouseau.

Ook de wat serieuzere liedjes van Kinderen voor kinderen zou je tot het luisterlied kunnen rekenen. Bijvoorbeeld "Als de lichtjes doven" van Frans Ehlhart en Willem Wilmink. Ook enkele liedjes van KvK zijn door sommige van bovenstaande artiesten geschreven zoals Claudia de Breij, Henk Westbroek, Toon Hermans en Paul de Leeuw.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luisterlied&oldid=635835"