Dit artikel is bekroond met een WikiKids Award!

Lucius Cornelius Sulla: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 43: Regel 43:
   
 
==Begrafenis==
 
==Begrafenis==
  +
[[image:Gladiator.jpg|thumb|Romeinse gladiatoren vochten op Sulla's begrafenis|200px|right]]
 
Sulla werd na zijn dood in [[Rome]] begraven. Hij kreeg een staatsbegravenis en alle Romeinen kwamen kijken. De familie van Sulla, de Cornelii werden altijd begraven, maar Sulla wilde gecremeerd worden als enige uitzondering. Hij had zelf voor hij overleed een grafsteen laten ontwerpen en een zelf bedachte tekst om daarop te zetten:
 
Sulla werd na zijn dood in [[Rome]] begraven. Hij kreeg een staatsbegravenis en alle Romeinen kwamen kijken. De familie van Sulla, de Cornelii werden altijd begraven, maar Sulla wilde gecremeerd worden als enige uitzondering. Hij had zelf voor hij overleed een grafsteen laten ontwerpen en een zelf bedachte tekst om daarop te zetten:
 
* '''Geen beter vriend, geen erger vijand'''
 
* '''Geen beter vriend, geen erger vijand'''

Versie van 6 apr 2009 13:07

Bestand:Lucius Cornelius Sulla.JPG
Lucius Cornelius Sulla

Lucius Cornelius Sulla (ca. 138 v.Chr. - 78 v.Chr.), was een Romeins dictator en oom van Julius Caesar (hij was getrouwd met zijn moeders zus).

Van arm naar rijk

Toen hij jong was was Sulla erg arm, zijn vader dronk te veel wijn volgen Romeinse bronnen. Hij leefde in zijn jonge jaren in goedkope huurwoningen en verdiende geld als acteur. Zijn geliefde uit zijn jeugd Nicopolis was een plebeische vrouw (niet van adel), maar uit een rijke familie. Toen ze jong stierf zonder kinderen erfde Sulla al haar geld en ook haar huis kreeg hij na haar moeders overlijden. Toen had Sulla veel geld, maar nog altijd niet genoeg. Hij werd pas echt rijk toen hij met de beroemde generaal Gaius Marius (ook een oom van Caesar) koning Jugartha van Numibie wist te verslaan. Die koning was erg rijk en had veel schatten, dankzij Sulla wisten ze hem gevangen te nemen dus kreeg hij een grote beloning van zijn baas Gaius Marius (Sulla was toen nog geen generaal). Je moest rijk zijn om in de senaat te kunnen komen en uit een adelijke familie komen. Sulla was van adel, maar eerst nog niet rijk. Toen hij dat wel was mocht hij senator worden. Zo kon hij betere banen krijgen. Pas toen hij genoeg geld had om een huis te kopen en een zetel in de senaat had kon Sulla trouwen - als je niet genoeg geld had kon dat niet. Ook moest je geld hebben zodat je zonen in de senaat konden en je dochters een mooie bruidschat mee konden krijgen.

Generaal Sulla

Later werd Sulla een generaal en een hele goede - hij won veel veldslagen en had veel geluk dus was zijn bijnaam Felix wat Latijn is voor De Gelukkige. Zo won hij de Italische oorlogen en redde Rome van de ondergang. Bij Nola kreeg hij de Kroon van Gras, de hoogste onderscheiding die een Romeinse veldheer kon krijgen, toen hij met zijn kleine leger een Italische vijand met veel meer soldaten wist te verslaan. Deze Kroon van Gras kon je alleen krijgen als je een heel leger voor de ondergang had behoed, en dat had Sulla dan ook gedaan. Zijn soldaten riepen hem uit tot imperator ("overwinnaar"), en dat betekende dat hij een triomftocht mocht houden in Rome. Ook vocht hij tegen de Oosterse koning Mithridates van Pontus en versloeg hem zodat Rome veilig was. Later verdreef hij Gaius Marius uit Rome (toen die zichzelf toen consul wou laten kiezen zonder dat andere mensen dat wilden. Hij hersteld de orde in Rome wel twee keer. Hij redde Cappadocie van Mithrates van Pontus door een verdrag op te stellen met Pontus en met Armenie. Ook vocht Sulla mee met Gaius Marius tegen de Germanenen - waar ook Catulus Caesar, oom van de beroemde Julius Caesar meevocht. Ze versloegen toen wel 750.000 germanen, vooral de Cimbri en de Teutonen. Sulla was aan het einde van zijn leven één van de beroemdste veldheren die ooit geleefd hebben in de Romeinse geschiedenis.

Sulla in de politiek

Sulla is ook in de politiek actief geweest. Zo is hij Preator geweest, stadspreator, dat is een hele hoge baan in het oude Rome. Hij is ook twee keer consul van Rome geweest - één keer met een vriend van hem, ze waren ook samen kandidaat. Voor die gelegenheid liet Sulla zijn oudste dochter Cornelia trouwen met zijn oudste zoon. Sulla is ook een keer consul geweest toen hij al dictator was, toen koos hij zichzelf! Over het geheel is Sulla toch wat je in het oude Rome noemde: een vir Militaris, iemand die wel in de politiek actief was maar die toch eigenlijk het beste was als veldheer. Sulla wilde alleen een hoge baan in de Romeinse politiek krijgen zodat hij zeker zou zijn dat hij altijd bevelhebber mocht zijn en niet een baas boven zich zou hebben.

Dictator Sulla

Normaal mocht een dictator bij de Oude Romeinen niet langer blijven dan 6 maanden, Sulla was hierop de enige uitzondering omdat hij nog langer bleef dan dat. Hij bleef twee jaar lang dictator - hij zei dat hij eerst alles goed wilde hebben geregeld in Rome voordat hij met pensioen ging. Hij veranderde veel wetten. Hij liet tempels opknappen en zorgde ervoor dat Rome weer veel geld in haar schatkist kreeg voor in geval van nood. Hij stelde nieuwe priesters aan en zorgde dat zijn neef Caesar die eerst een priester was, soldaat mocht worden omdat die dat het liefste wilde.

Sulla en de volktribunen

In het Oude Rome had je de Senaat, die vol zat met adelijke ridders en mannen van de patricische families (oude families met lange stambomen). Je had ook het volktribunaat, dat was een groepje mannen uit het volk die elk jaar werd gekozen. Ze mochten wetten voordragen en laten aannemen. Ook konden ze hun veto uitspreken tegen de consuls (de bazen van de senaat). Omdat ze minder rijk waren konden rijke senatoren ze omkopen zodat ze zelf een mooie buitenlandse oorlog mochten voeren in plaats van wie er eigenlijk recht op had. Sulla had een hekel aan de volktribunen omdat toen Sulla tegen Mithridates in het Oosten moest vechten, Gaius Marius de volktribunen hem liet kiezen! Door ze om te kopen! Sulla wist dat uiteindelijk wel weer recht te zetten maar hij was goed boos - toen hij zelf dictator werd pakte hij het volktribunaat haar macht af.

Huwelijk en kinderen

Sulla was vijf keer getrouwd: Eerst met een tante van Caesar, Julilla Caesar of Julia Ceasar, met haar had Sulla 2 kinderen:

  • Lucius Cornelius Sulla - zoon, stierf op zijn 15 aan een zware verkoudheid
  • Cornelia Sulla - dochter, trouwde twee keer, kreeg een zoon en een dochter met haar eerste man

Vervolgens trouwde sulla met Aelia - zij voedde zijn kinderen uit zij eerste huwelijk op maar Sulla scheidde zich van haar omdat ze onvruchtbaar was toen zijn zoon overleed (hij wilde een mannelijke erfgenaam). Hierna trouwde Sulla met Cloelia, weer geen kinderen Daarna trouwde Sulla met Dalmatica, met haar had Sulla 2 kinderen:

  • Faustus Cornelius Sulla, zoon, zou uiteindelijk trouwen en drie kinderen krijgen. Werd een advocaat en generaal
  • Cornelia Fausta, trouwde met Titus Annio Milo

Na Dalmatica's dood trouwde Sulla met Valeria Messala, zij schonk hem één kind:

  • Cornelia Postuma, (postuma van postuum, geboren naar haar vaders overleiden - postumus voor jongens), weinig is over Cornelia bekend. Sulla's kinderen, klein, en achterkleinkinderen zouden nog lange tijd een belangrijke rol in de Romeinse geschiedenis spelen - de familie was erg rijk en belangrijk.

Pensioen en overlijden

Sulla hield zowel van mannen als van vrouwen - hij was vijf keer getrouwd en had vijf kinderen maar een Griekse toneelspeler genaamd Metrobius was ook zijn geliefde. In zijn laatste toespraak voor de senaat vertelde hij dat aan de inwoners van Rome, die dat niet hadden verwacht. Toen hij zich terugtrok mocht Metrobius met hem en Valeria Messala mee.

Sulla was toen met pensioen. Hij ging in een villa wonen vol toneelspelers en dansers want hij hield erg van toneel. Daar woonde hij gelukkig met zijn derde vrouw en kinderen en zijn geliefde Metrobius. Hij vierde veel feest en dronk veel wijn, waardoor hij nierklachten kreeg, waar hij ook aan overleed. Hij schreef er zijn memoires (wat hij allemaal in zijn leven had gedaan). Helaas zijn die later verloren gegaan.

Uiterlijk

Je kunt het op een marmeren standbeeld niet zien, maar Sulla had rood krullend haar en grijze ogen - dat was heel bijzonder in die tijd en maar weinig Romeinen hadden die haarkleur. Veel vrouwen vonden Sulla erg mooi - zelf de moeder van Caesar was verliefd op hem.

Begrafenis

Romeinse gladiatoren vochten op Sulla's begrafenis

Sulla werd na zijn dood in Rome begraven. Hij kreeg een staatsbegravenis en alle Romeinen kwamen kijken. De familie van Sulla, de Cornelii werden altijd begraven, maar Sulla wilde gecremeerd worden als enige uitzondering. Hij had zelf voor hij overleed een grafsteen laten ontwerpen en een zelf bedachte tekst om daarop te zetten:

  • Geen beter vriend, geen erger vijand

Dat is een spreuk die nog bekender is dan hemzelf en waarvan veel mensen nu niet weten dat Sulla die bedacht heeft. Sulla had veel kinderen en die kinderen hadden op 1 na ook allemaal kinderen - Sulla's nakomelingen leven nog altijd in Rome.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lucius_Cornelius_Sulla&oldid=85521"