Lourdes

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 9 okt 2021 om 14:55
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Basiliek van de Onblevekte Ontvangenis in Lourdes. Op de voorgrond de rivier de Gave.

Lourdes is een stad in het departement Haute-Pyrenées in Frankrijk. De stad ligt in het zuiden van Frankrijk, net ten noorden van de Pyreneeën. Lourdes is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken. Het is de belangrijkste bedevaartsplaats van heel Frankrijk. Er wonen 17.000 mensen. De gemeente heeft een oppervlakte van 37 km². Lourdes ligt aan de rivier de Gave, die uiteindelijk in de Adour stroomt.

Bedevaartsoord

Tot 1858 was Lourdes een klein, onbeduidend plaatsje in Zuid-Frankrijk. In dat jaar verscheen volgens de Katholieke Kerk Maria aan een 14-jarig meisje, Bernadette Soubirous. In een grot zou zij tussen 11 februari en 16 juli verschillende keren Maria zien. Sindsdien is Lourdes uitgegroeid tot een belangrijk bedevaartsoord. Enkele jaren na de verschijningen werd een kleine kapel gebouwd bij de grot waar Maria verschenen zou zijn. Sindsdien zouden er een paar wonderbaarlijke genezingen zijn geweest bij de grot, nadat mensen het bronwater uit de grot dronken.

De kapel werd al snel te klein en er werd een basiliek gebouwd: de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Het gebied rond de grot groeide uiteindelijk uit tot het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Sinds de verschijningen hebben 200 miljoen mensen de grot bezocht. Nog steeds komen er 6 miljoen pelgrims per jaar naar de grot. In Frankrijk heeft alleen Parijs meer overnachtingsplekken dan Lourdes. In veel landen zijn Lourdesgrotten nagebouwd. Alleen in Nederland en België zijn het er al tientallen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lourdes&oldid=687635"