Louis Couperus

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 2 mei 2021 om 15:42 (Categorie:Nederlands dichter toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Couperus in 1917

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver. Hij was één van de eerste schrijvers in Nederland die het naturalisme vertegenwoordigde. Dit is een stroming binnen de literatuur, die vrij vernieuwd was voor de literatuur van toen. Zo werd er veel gebruik gemaakt van maatschappijkritiek, was het meer realistisch en werd er gebruikt gemaakt van zwakke personages. Couperus schreef verschillende boeken, maar is bekend om zijn psychologische romans. Hij schreef ook cultuursprookjes, historische romans, poëzie en reisverslagen. Tegenwoordig wordt Couperus gezien als één van de belangrijkste schrijvers van de Nederlandse literatuur.

Bekende boeken van Couperus zijn Elene Vere (1889), De stille kracht (1900) en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan... (1904). Couperus was tevens in Duitsland, Italië en Engeland een geliefd schrijver. Gedurende zijn leven liep de populariteit voor zijn boeken af en de schrijver raakte in de vergetelheid. Couperus was relatief onbekend tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw. Toen werd er een wetenschappelijk artikel over hem gepubliceerd, wat hem in één klap weer op de kaart zette.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Louis_Couperus&oldid=665013"