Loire

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Loire in Nantes.
Kaart van de Loire in Frankrijk.

De Loire is de langste rivier die geheel door Frankrijk stroomt. De rivier heeft een lengte van 1012 kilometer en stroomt van het Centraal Massief naar de Atlantische Oceaan. Grote steden aan de rivier zijn Orléans, Tours, Nantes en Saint-Nazaire.

De departementen Loire, Haute-Loire, Loire-Atlantique, Indre-et-Loire, Maine-et-Loire, en Saône-et-Loire zijn allemaal naar de rivier vernoemd. De kastelen aan de Loire zijn door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Ook wijn uit de Loiredal is beroemd. De belangrijkste zijrivieren van de Loire zijn de Allier, de Indre en de Vienne.

Geografie

Op een hoogte van 1400 meter begint de Loire in het departement Ardèche in het Centraal Massief. De rivier stroomt daarna naar het noorden. Bij Orléans buigt de rivier naar het westen en vanaf daar stroomt ze direct naar het westen. Vanaf hier begint de wijnbouw en verschijnen de kastelen op de oevers van de Loire. Uiteindelijk passeert de rivier Nantes en daarna stroomt ze bij Saint-Nazaire in de oceaan.

De Loire heeft een stroomgebied van 130.000 km², zo'n 20% van heel Frankrijk. Het gemiddelde debiet is 800 m³/s, maar in de zomer kan het onder de 100 zakken en in extreme gevallen kan de rivier duizenden kubieke meters per seconde laten stromen. De Loire is vooral afhankelijk van regenwater en minder van smeltende sneeuw. De Loire is dus een echte regenrivier.

Er zijn geen dammen meer in de Loire. De rivier is een belangrijke natuurzone, met rivieren als de zalm, snoekbaars, forel en de meerval.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Loire&oldid=520854"