Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Lisa van Ginneken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lisa van Ginneken
Foto Lisa van Ginneken 4 (credit Frank Diemel).jpg
Lisa van Ginneken (2019)
Naam voluit Lisa van Ginneken
Geboren 28 juni 1972
Geboren te Oosterhout, Noord-Brabant
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Democraten 66
Religie
Stroming
Functie Tweede Kamerlid voor D66
Aantreden 31 maart 2021
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Voorzitter Transvisie
(2017-2021)
Lid Raad van Advies bij het College voor de Rechten van de Mens
(2019-nu)
Tweede Kamerlid voor D66
(2021-nu)
Portaal Portal.svg Politiek


Lisa van Ginneken (geboren in Oosterhout op 28 juni 1972) is een Nederlandse computerwetenschapper en politica. Ze is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. In de Kamer houdt ze zich bezig met ICT, digitalisering, privacy en mededinging.

Haar Kamerlidschap is bijzonder, omdat ze de eerste transgendermens is in de Tweede Kamer.

Biografie

Van Ginneken groeide op in het Brabantse Oosterhout en heeft later gewoond in Breda, Zoetermeer en Amsterdam. Ze heeft bedrijfskundige informatica aan de HEAO (studierichting aan een hogeschool) gestudeerd. In de ICT-sector heeft zij gewerkt als softwareontwikkelaar, projectmanager, afdelingsmanager en consultant. Tegenwoordig heeft ze een eigen bedrijf waarin ze werkt als begeleider en als ontwikkelingsadviseur. Ook spreekt ze zich in het openbaar uit voor inclusiviteit.

Politiek

Voor haar Kamerlidmaatschap is Van Ginneken lange tijd een van de boegbeelden geweest van Pride66, de lhbtq-vleugel van D66. Op de definitieve kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 kreeg zij de 22e plek. Toen op 26 maart 2021 definitief werd vastgesteld dat D66 24 zetels had gewonnen bij de verkiezingen, was het Kamerlidmaatschap van Van Ginneken zeker. Op 31 maart 2021 werd ze daadwerkelijk beëdigd als Tweede Kamerlid voor D66.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lisa_van_Ginneken&oldid=661412"