Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Linux

Uit Wikikids
Versie door Jurroen (overleg | bijdragen) op 12 dec 2006 om 15:58 (Eerste versie)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Linux is een besturingssysteem voor de computer, net als Windows, en Mac. Linux is echter niet te vergelijken met Windows, daarvoor zijn de verschillen te groot.


Vrijheid

De meeste computerprogramma's krijg je onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden houden meestal in dat je de software niet mag kopiëren, niet mag uitdelen, enzovoorts. Dit is niet bij alle programma's zo. Linux is hier een voorbeeld van. De enigste voorwaarden zijn, dat als je het kopiëert, dat je dan de originele auteur vermeld, en als je een programma van een ander in je eigen werk stopt, dat je het dan dezelfde rechten en voorwaarden geeft. Dit betekend dus dat je Linux mag kopiëren, veranderen, uitdelen, enzovoorts. Linux is eigenlijk ook altijd gratis te downloaden op internet.

Bestand:Linux tux klein.jpeg
De mascotte van Linux

Distributies

Linux is er in vele vormen en smaken. Deze smaken heten distributies. Net als je chocolade in de winkel koopt, zijn er verschillende merken. Maar, het is altijd met één basis ingrediënt (onderdeel) gemaakt, Cacoa. Net als bij chocolade bestaat Linux altijd uit de basis, de kernel. De verschillende distributies leveren allemaal verschillende programma's mee. Vaak zijn de verschillen niet heel erg groot.

Maar, waarom verkopen ze Linux als het gratis te downloaden is? Dit is een goede vraag! Linux wordt ook in de winkels verkocht. Dan krijg je er een boek bij, een aantal mooie CD's en DVD's, en help bij het installeren. Veel mensen gebruiken die help niet, maar het is wel fijn om er een boek bij te hebben, als het misgaat. Met de aankoop in de winkel ondersteun je ook de ontwikkelaar.

Winst

Hoe halen de bedrijven dan winst uit Linux? Hoe kan het dat Linux nog steeds bestaat, als het gratis is? De bedrijven die Linux maken, maken ook een bedrijfsversie. Dit is een versie, speciaal voor bedrijven. Deze is vaak ook duurder, zo'n 500 tot 2000 euro. Ze krijgen er veel support (hulp) bij, wat voor bedrijven erg belangrijk is. Uiteraard halen de bedrijven ook winst uit de winkelversie.

Maar, niet elke distributie wordt door bedrijven gemaakt. Slackware, de oudste Linux distributie, wordt door een team ontwikkeld. De hoofdontwikkelaar leeft van het geld van de verkopen. Omdat Slackware geen bedrijfsversie heeft, krijgt het team van Slackware niet zoveel als de bedrijven. Als ze dan te weinig geld hebben, starten ze inzamelacties, waarbij veel mensen geld doneren.

Geschiedenis

Linux is begonnen als een hobby project van de Fin Linus Torvalds. Linux, die studeerde aan een universiteit, wilde een eigen systeem gaan maken. Toen hij een simpel begin had gemaakt, heeft hij het op internet gezet. Al snel hadden veel mensen interesse, en begonnen mee te helpen. Al snel werd Linux groeide Linux uit van een simpel hobbyprojectje, tot een volledig besturingssysteem.

Kernel

Linux is eigenlijk alleen de benaming voor het hart van het systeem, de kernel. De distributies, die iedereen gebruikt, worden vaak ook Linux genoemd, alhoewel dit niet terecht is. Linux is dus alleen het systeem zelf, en niet de programma's die erbij worden geleverd.

Gebruik

In het begin werd Linux alleen op servers gebruikt. Tegenwoordig gebruiken veel mensen het, en wordt het ook "onzichtbaar" gebruikt. Sommige telefoons gebruiken Linux, en veel mediacenters gebruiken ook Linux. Veel mensen weten dit niet, en denken er ook niet bij na. Dankzij de flexibiliteit van Linux, wordt het dus op veel elektronica gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Linux&oldid=11287"