Letizia Ramolino

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 10 okt 2021 om 15:55 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Robert Lefèvre 001.jpg

Maria-Letizia Bonaparte (Ajaccio, Corsica, 24 augustus 1750 - Rome, Italië, 2 februari 1836), was de moeder van Napoleon I van Frankrijk.

Letizia werd geboren als Maria-Letizia Ramolino als de dochter van Giovanni Geronimo Ramolino (13 april 1723 – 1755) en zijn vrouw Angela Maria Pietrasanta (circa 1725 – 1790).

Op 2 juni 1764, toen ze 14 jaar oud was, trouwde ze met Carlo Bonaparte. Ze kregen dertien kinderen, waarvan acht de volwassen leeftijd behaalden:

Letizia was een strikte moeder die met beide benen op de grond stond. Hoewel de meeste moeders, zelfs die van de hogere klassen, hun kinderen misschien 1 keer per maand in bad deden, deed Letizia haar kinderen om de dag in bad.

Toen Frankrijk Corsica veroverde werd Frans de landstaal, maar Letizia heeft het nooit echt geleerd. Toen ze 35 jaar oud was, stierf haar man. Haar 'titel' werd "Madame Mère de l'Empereur" ("Mevrouw moeder van de Keizer").

In Frankrijk en in Corsica onder Frans regime, werd Letizia's naam min of meer veranderd in Marie-Laetitia.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Letizia_Ramolino&oldid=689572"