Leopoldpark (Brussel)

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 9 mei 2022 om 18:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'rght|300px|thumb|Het Leopoldpark Het '''Leopoldpark''' is een park op de grens van de Belgische gemeenten Brussel (stad)...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Leopoldpark

Het Leopoldpark is een park op de grens van de Belgische gemeenten Brussel en Etterbeek. Het Leopoldpark ligt in de buurt van de Europese Wijk, vlakbij het gebouw van het Europees Parlement. Ook het Huis van de Europese Geschiedenis en het Museum voor Natuurwetenschappen vinden zich in de buurt. Het park is aangelegd rondom een grote vijver in het midden.

Geschiedenis

Het Leopoldpark was oorspronkelijk een privédomein van de burggraven van Brussel. Het heette toentertijd het Eggevoortdomein. In het park staat nog altijd de Eggevoorttoren die uit de 15e eeuw komt. Deze toren is gerestaureerd in 1914.

Het park werd geopend in 1851 door de burgemeester van Brussel als de Société royale de Zoologie, d'Horticulture et d'Agrément. In dit park waren bijzondere planten en dieren te zien. Het park was aangelegd als Engelse tuin en was ontworpen door de architect van koning Leopold II. In het park stond een grote kas waar de Victoria amazonica te zien, 's werelds grootste waterlelie. Tegenwoordig zijn veel van de planten overgebracht naar de Nationale Plantentuin in Meise. Daarnaast werden veel feesten in het park gehouden en in de winter was er zelfs een ijsbaan. Ook waren er exotische dieren te zien. Je kon alleen naar binnen tegen betaling. Na 25 jaar, in 1876, ging het park bankroet.

Hierna kwam het park in de handen van de stad Brussel, die het het Leopoldpark noemde. Zij heropenden de tuin in 1882. In 1889 verhuisde het Museum voor Natuurwetenschappen naar een gebouw in het park. Ook stonden veel gebouwen van de Université Libre de Bruxelles in het park, maar tegenwoordig zijn deze niet meer in gebruik. Deze gebouwen worden tegenwoordig gebruikt voor tentoonstellingen of door de Europese Unie. In 2016 werd het volledig park gerestaureerd.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leopoldpark_(Brussel)&oldid=714970"