Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Leonardo da Vinci

Uit Wikikids
Versie door LuluVerhoeven (overleg | bijdragen) op 5 nov 2017 om 19:55 (Leonardo's jeugd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leonardo da Vinci (ur Svenska Familj-Journalen).png

Leonardo da Vinci (Vinci, (Italië), 15 april 1452 - 2 mei 1519, Amboise, Frankrijk) was een bekende kunstenaar uit de tijd van de renaissance.

In deze tijd stond de gedachte van de homo universalis centraal. Deze gedachte was letterlijk de 'universele mens'. De mens kon alles doen wat hij wilde en kon ook alles leren. Leonardo was hier een goed voorbeeld voor. Hij wordt dan wel herinnerd voor zijn schilderijen (denk aan Mona Lisa of Het Laatste Avondmaal). Maar Leonardo was nog veel meer. Naast schilder en beeldhouwer, had hij nog wel negen andere beroepen. Hij was dus een mens die alles kon doen wat hij wilde doen.

Hij was een hele nieuwsgierige man en onderzocht alles wat hij zag. Hierbij tekende hij ook veel. In zijn tijd hadden ze nog geen fotocamera’s, dus door alles te tekenen legde hij de kennis vast. Hij had dan ook altijd een notitieboek bij zich. 

()

Naast schilder, beeldhouwer en architect was hij ook uitvinder, ingenieur en nog heel veel meer. Er wordt wel gezegd dat hij het beste voorbeeld uit de geschiedenis is van een homo universalis, dat betekent ongeveer: iemand die alles kan.

Hij heeft ook de eerste tank uitgevonden en die gebruiken ze nu nog in de oorlogen. Hij had ook al de eerste aantekeningen van de helikopter. Ook die gebruiken we nu, we hebben alleen een paar aanpassingen gemaakt.

Na zijn dood werd hij begraven in de kapel van het kasteel van Amboise.

()

Leonardo's leven

Leonardo's jeugd

Leonardo da Vinci is geboren in Vinci, Italië. Daar komt de 'da Vinci' in zijn naam vandaan. Hij was toen hij klein was vooral bij zijn oom, ?. Zijn vader was namelijk notaris en had weinig tijd voor Leonardo. Als klein kind ging Leonardo al kijken naar de natuur en deze tekenen.

Leonardo's werk

Leonardo's laatste jaren en dood

Zijn filosofie

Filosofie zijn gedachten en meningen waar mensen in geloven. Leonardo had drie grote gedachten: homo universalis, de gedachten van het humanisme en gedachten over de natuur.

Homo Universalis

De filosofie die tijdens de Renaissance en de tijd van Leonardo hoogtij vierde, was homo universalis. Dit is letterlijk de ‘universele mens’. De mens zou namelijk alles kunnen doen wat hij wilde. Hierbij werden mensen ook breed geschoold. Leonardo is hier een perfect voorbeeld van. Hij voerde verschillende beroepen uit en deed onderzoek naar veel verschillende wetenschappen, zoals natuurkunde, bouwkunde, meetkunde en dynamica. Verder was hij musicus, schilder, tekenaar en beeldhouwer. Hij was dus een man die breed geschoold was en alles kon wat hij wilde doen. Dit heeft misschien wel een verband met het feit dat hij weinig zijn opdrachten afmaakte (Wit, z.d.).

Humanisme

Leonardo wordt ook in verband gebracht met een levensbeschouwelijke stroming uit de Renaissance, namelijk het humanisme. Tijdens de Renaissance had het humanisme twee betekenissen: het studeren van de bronnen uit de Klassieke Oudheid en de visie op de mens (Müller, z.d.). Leonardo deed veel onderzoek vanuit bronnen uit de Klassieke Oudheid. Hij nam daar veel visies van over, die niet altijd juist waren (Laurenza, 2002). Verder nam hij de mens als maat voor alles. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Vitruviusman. 

Natuur

Leonardo werd van jongs af aan de waarde en schoonheid van de natuur bijgebracht. Dit kwam in al zijn werk tot uiting. Hij observeerde de natuur en hield zoveel van dieren dat hij weigerde ze te eten (Capra, 2008).

Voor Leonardo waren de mensen om hem heen heel belangrijk. Hij gaf mensen altijd iets te eten of onderdak als ze dit nodig hadden. Hij was zachtmoedig en charmant. Ondanks dat hij zich er wel bewust van was dat hij geniaal was, schepte hij hier niet over op. Hij hield van de natuur en al het leven. Dit was ook de reden dat hij weigerde om dieren te eten. Want, zo dacht hij, dieren kunnen ook pijn voelen (Capra, 2008). 

De kunst van Leonardo

Leonardo was al vroeg begonnen met het observeren (kijken naar) de natuur en alles wat hij zag, tekende hij. Zag hij een waterval, tekende hij een waterval. Zag hij een vliegende vogel, dan tekende hij een vliegende vogel. Later in zijn leven, toen hij ongeveer 14 jaar was, is hij in de leer gegaan bij een schilder. Hier leerde hij vooral schilderen, maar ook toneeldecor bouwen.

Mona Lisa

Uitvindingen van Leonardo

Wat doet een uitvinder? Wat is een uitvinding?

Een uitvinder is een soort wetenschapper die allemaal dingen uitvindt. Hij of zij bedenkt nieuwe apparaten en machines. Dat noem je dan een uitvinding. Deze bestonden dus nog niet.

Leonardo noemde zichzelf zijn hele leven lang een uitvinder. Hij vond dat een uitvinder iemand was die iets maakte dat er nog niet was. Leonardo heeft veel nieuwe machines bedacht. Hij probeerde het leven van mensen makkelijker te maken.

Vliegen

Leonardo droomde zijn hele leven lang van vliegen.

Oorlog

Aardrijkskunde

Water

Toneel en muziek

()

Leonardo heeft veel oorlogswapens uitgevonden, waaronder de tank. Hij schetste het als een kegelvormig houten ding met 36 kanonnen. Het kon ronddraaien zodat je iedereen vanaf alle kanten kon beschieten. Er pasten zo'n 4 tot 6 mensen in. Verder heeft hij een 10 m² grote kruisboog geschetst en de voorloper van het machinegeweer. Hij heeft ook de duikersklok verbeterd omdat die het niet goed deed in Leonardo's tijd.

Ook heeft hij een robot geschetst. Het is niet een robot zoals we die nu kennen, maar een soort mens die volgens de tekening zijn kaken en armen kon bewegen en kon gaan staan en zitten. Ook kon hij zijn hoofd draaien. Het is nog onduidelijk waarom Leonardo dit heeft getekend. Hij heeft ook een mens getekend in een cirkel en een vierkant om te bewijzen dat de mens symmetrisch is.

En verder heeft hij ook nog een vliegmachine ontworpen.

Hij overleed in het Franse Amboise, in het Clos Lucé en ligt begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel van Amboise. Clos Lucé is een kasteel in Amboise waar Leonardo da Vinci de laatste drie jaren van zijn leven woonde. Het is nu een museum over het leven en werk van Leonardo da Vinci. Het beschikt over veel voorbeelden van zijn uitvindingen.

Leonardo's geboortehuis in Anchiano

Pentekening van een landschap met bergen en rivier in een diep dal met kasteeltje.

()

Links

Biografie Leonardo da Vinci

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leonardo_da_Vinci&oldid=495956"