Leonardo da Vinci: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(red.)
Regel 1: Regel 1:
 +
{{Pabo|Pabo={{Pabo}}}}
 
[[Bestand:Leonardo da Vinci (ur Svenska Familj-Journalen).png|right|350px|thumb]]
 
[[Bestand:Leonardo da Vinci (ur Svenska Familj-Journalen).png|right|350px|thumb]]
'''Leonardo da Vinci'''  ([[Vinci]], ([[Italië]]), 15 [[april]] 1452 -  2 [[mei]] 1519, [[Amboise]], [[Frankrijk]]) was een bekende kunstenaar uit de [[renaissance]]. Naast schilder, beeldhouwer en architect was hij ook uitvinder, ingenieur en nog heel veel meer. Er wordt wel gezegd dat hij het beste voorbeeld uit de geschiedenis is van een ''[[homo universalis]]'', dat betekent ongeveer: iemand die alles kan.
+
'''Leonardo da Vinci'''  ([[Vinci]], ([[Italië]]), 15 [[april]] 1452 -  2 [[mei]] 1519, [[Amboise]], [[Frankrijk]]) was een bekende kunstenaar uit de [[renaissance]].  
 +
 
 +
Naast schilder, beeldhouwer en architect was hij ook uitvinder, ingenieur en nog heel veel meer. Er wordt wel gezegd dat hij het beste voorbeeld uit de geschiedenis is van een ''[[homo universalis]]'', dat betekent ongeveer: iemand die alles kan.
  
 
Hij heeft ook de eerste tank uitgevonden en die gebruiken ze nu nog in de oorlogen.
 
Hij heeft ook de eerste tank uitgevonden en die gebruiken ze nu nog in de oorlogen.

Versie van 5 nov 2017 om 18:55

Leonardo da Vinci (ur Svenska Familj-Journalen).png

Leonardo da Vinci (Vinci, (Italië), 15 april 1452 - 2 mei 1519, Amboise, Frankrijk) was een bekende kunstenaar uit de renaissance.

Naast schilder, beeldhouwer en architect was hij ook uitvinder, ingenieur en nog heel veel meer. Er wordt wel gezegd dat hij het beste voorbeeld uit de geschiedenis is van een homo universalis, dat betekent ongeveer: iemand die alles kan.

Hij heeft ook de eerste tank uitgevonden en die gebruiken ze nu nog in de oorlogen. Hij had ook al de eerste aantekeningen van de helikopter. Ook die gebruiken we nu, we hebben alleen een paar aanpassingen gemaakt.

Na zijn dood werd hij begraven in de kapel van het kasteel van Amboise.


Uitvindingen

Leonardo heeft veel oorlogswapens uitgevonden, waaronder de tank. Hij schetste het als een kegelvormig houten ding met 36 kanonnen. Het kon ronddraaien zodat je iedereen vanaf alle kanten kon beschieten. Er pasten zo'n 4 tot 6 mensen in. Verder heeft hij een 10 m² grote kruisboog geschetst en de voorloper van het machinegeweer. Hij heeft ook de duikersklok verbeterd omdat die het niet goed deed in Leonardo's tijd.

Ook heeft hij een robot geschetst. Het is niet een robot zoals we die nu kennen, maar een soort mens die volgens de tekening zijn kaken en armen kon bewegen en kon gaan staan en zitten. Ook kon hij zijn hoofd draaien. Het is nog onduidelijk waarom Leonardo dit heeft getekend. Hij heeft ook een mens getekend in een cirkel en een vierkant om te bewijzen dat de mens symmetrisch is.

En verder heeft hij ook nog een vliegmachine ontworpen.

Hij overleed in het Franse Amboise, in het Clos Lucé en ligt begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel van Amboise. Clos Lucé is een kasteel in Amboise waar Leonardo da Vinci de laatste drie jaren van zijn leven woonde. Het is nu een museum over het leven en werk van Leonardo da Vinci. Het beschikt over veel voorbeelden van zijn uitvindingen.

Leonardo's geboortehuis in Anchiano

Pentekening van een landschap met bergen en rivier in een diep dal met kasteeltje.

Links

Biografie Leonardo da Vinci

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leonardo_da_Vinci&oldid=495945"