Leon Trotski: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(7 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Communisme}}
'''Leon Trotski''' eigenlijk Lev (Leiba) Davidovitsj Bronstein werd geboren in 1879. Hij was een [[jood]] en hij begon een revolutie in 1905, maar ging hij in ballingschap naar [[Wenen (stad)|Wenen]]
 
  +
'''Leon Trotski''' (geboren op 7 [[november]] 1879 te [[Janivka]] – overleden op 21 [[Augustus (maand)|augustus]] 1940 in [[Coyoacán (wijk)|Coyoacán]]) was een [[communisme|communistisch]]e [[politicus]] en [[theorie|theoreticus]].
Hier zou hij jaren zitten. De Eerste Wereldoorlog breekt uit in 1914. De Russische tsaar kreeg weinigen vertrouwen en in februari 1917 werd hij daarom afgezet. Toen hij hoorde dat de Russische Voorlopige Regering aan de macht kwam, dat was niet [[Socialisme|socialistisch]] of [[Communisme|communistisch]] en in maart ging hij met [[Vladimir Lenin]] naar Rusland terug om de tegen de oorlog te protesteren, maar de Russische Voorlopige Regering wilt de Bolsjewiek arresteren. Trotski werd opgepakt, waar hij zijn rivaal [[Jozef Stalin]] ontmoet. Lenin vlucht naar [[Finland]], scheert zijn baard en ging met valse papieren en kwam terug. Trotski kwam weer vrij tijdens de Oktoberrevolutie in november 1917 en werd minister van oorlog. Hij maakte vrede met de Duitsers toen op bevel van Lenin in 1918, maar het leger van de tsaar (het [[Witte Leger]] genoemd) verklaarde de oorlog aan de bolsjewieken. En Trotski kreeg het bevel over het Rode Leger en valt leger per leger aan. 1921 was de burgeroorlog bijna voorbij en het communisme was veilig en in 1922 was Sovjet-Unie
 
  +
Opgericht werd Trotski lid van de partij
 
  +
== Biografie ==
Maar later 24- januari -1924 overleed Lenin, er kwam een macht strijd tussen Trotski en Stalin
 
  +
[[Bestand:Leon trotsky.jpg|miniatuur|left|250px|Leon Trotski]]
Maar in 1925 werd hij ontslagen as minister van oorlog door Stalins mannen
 
  +
Trotski werd in een [[jodendom|joods]] gezin geboren op 7 november 1879 te [[Janivka]], op dat moment een plaats in het [[Keizerrijk Rusland]]. Zijn volledige naam was Leiba Davidovitsj Bronstein.
En 1927 uit de partij gezet
 
  +
En 1929 werd hij verbannen uit de [[Sovjet-Unie]] gezet
 
  +
=== Revolutie en oorlog ===
En ging naar Turkije, Istanbul
 
  +
Hij begon een revolutie in 1905, maar die mislukte, waarna hij in [[ballingschap]] zat in [[Wenen (stad)|Wenen]]. Hij zou hier jaren blijven zitten, totdat in februari 1917 de [[Februarirevolutie]] uitbrak. De bevolking was ontevreden over de rol van Rusland in de [[Eerste Wereldoorlog]] en de tsaar was afgezet. Toen Trotski hoorde dat de nieuwe [[Russische Voorlopige Regering]] de oorlog wilde voortzetten, besloot Trotski in maart van dat jaar terug te keren naar Rusland. Samen met [[Vladimir Lenin]] protesteerde hij tegen de oorlog, maar hij werd opgepakt. Tijdens zijn gevangenschap ontmoette hij [[Jozef Stalin]], die later zijn rivaal zou worden. Intussen vlucht Trotski's kameraad Lenin naar [[Finland]], waar die zijn baard afscheert en met valse papieren terugkeert. Nadat Lenin met succes de communistische [[Oktoberrevolutie]] ontketende, bevrijdde hij Trotski, waarna hij hem tot minister van Oorlog benoemde.
Waar hij steun zocht bij eerste president [[Mustafa Kemal Atatürk]]. Zag hij zijn voormalige tegenstanders, de Witte officieren die tijdens de burgeroorlog waren gevlucht en zocht turkse steun tegen Stalins beleid Later kwam Stalins advieseur [[Vjatsjeslav Molotov]] voor onderhandeling met de president en dan ging hij naar Zweden
 
  +
En later in 1933 naar Frankrijk met zijn tweede vrouw en kleinzoon de rest van zijn. Kinderen waren dood door Stalin en kampen
 
  +
Trotski sloot op bevel van Lenin vrede met de Duitsers, maar daarmee waren de oorlogen niet klaar; het leger van de tsaar, het [[Witte Leger]], verklaarde de oorlog aan de communisten. Trotski kreeg als minister het bevel over het [[Rode Leger]] en stond vooraan de strijd tegen de Witten. In 1921 was de burgeroorlog bijna voorbij, zodat er in 1992 een communistische staat opgericht kon worden: de [[Sovjet-Unie]].
En in 1937 ging hij naar Mexico city waar hij de zou vermoord worden dat kwam er
 
  +
In 1940 werd trotski door stalin hem vogelvrij heeft verklaart door de geheimen politie met hamerpin. Trotski's kleine zoon was er ooggetuigen
 
  +
=== Sovjet-Unie ===
  +
Tot diens overlijden stond Lenin aan het hoofd van de [[Communistische Partij van de Sovjet-Unie|Communistische Partij]]. Toen Lenin overleed, ontstond er een machtsstrijd tussen Trotski en Stalin. Als secretaris-generaal van de Communistische Partij had Stalin veel macht, waardoor hij veel partijleden kon dwingen om Trotski te bestrijden. Hierdoor werd Trotski in 1925 ontslagen als minister, in 1927 uit de partij gezet en in 1929 verbannen uit de [[Sovjet-Unie]].
  +
  +
=== In ballingschap ===
  +
Trotski vluchtte naar [[Istanboel]], waarbij hij steun zocht bij de eerste [[Turks]]e president, [[Mustafa Kemal Atatürk]]. Samen met zijn voormalige tegenstanders, de officieren van het Witte Leger, zocht hij steun tegen Stalin. Dit bleek tevergeefs: [[Vjatsjeslav Molotov]], Stalins adviseur, vertrok naar Turkije om met Atatürk te onderhandelen. Hierop besloot Trotski om naar [[Zweden]] en in 1933 naar [[Frankrijk]] te vluchten met zijn tweede vrouw en kleinzoon; zijn eerste vrouw en kinderen waren in opdracht van Stalin vermoord. In 1937 vertrok Trotski naar [[Mexico]], waar hij hoopte veilig te zijn. Achteraf gezien had Trotski deze hoop niet moeten koesteren: in 1940 werd Trotski [[vogelvrij]] verklaard door Stalin, wat betekent dat Stalin de geheime politie vrij spel gaf om Trotski te laten vermoorden. Datzelfde jaar werd hij voor de ogen van zijn kleinzoon vermoord: op 21 augustus 1940 overleed Trotski in [[Coyoacán (wijk)|Coyoacán]], een wijk van [[Mexico-Stad]].
  +
 
{{Leiders sovjet unie}}
 
{{Leiders sovjet unie}}
[[Categorie:President van de Sovjet-Unie]]
 
 
[[Categorie:Russisch politicus]]
 
[[Categorie:Russisch politicus]]
  +
[[Categorie:Pseudoniem]]

Huidige versie van 24 nov 2022 om 22:27

Communisme
Maroon flag waving.svg
Stromingen
Marxisme
Marxisme-leninisme
Stalinisme
Maoïsme
Trotskisme
Titoïsme
Anarchocommunisme
Begrippen
Klassenstrijd
Proletariaat
Wereldrevolutie
Internationalisme
Dictatuur van het proletariaat
Planeconomie
Sleutelfiguren
Karl Marx
Friedrich Engels
Leon Trotski
Vladimir Lenin
Jozef Stalin
Mao Zedong
Portaal Portal.svg Politiek


Leon Trotski (geboren op 7 november 1879 te Janivka – overleden op 21 augustus 1940 in Coyoacán) was een communistische politicus en theoreticus.

Biografie

Leon Trotski

Trotski werd in een joods gezin geboren op 7 november 1879 te Janivka, op dat moment een plaats in het Keizerrijk Rusland. Zijn volledige naam was Leiba Davidovitsj Bronstein.

Revolutie en oorlog

Hij begon een revolutie in 1905, maar die mislukte, waarna hij in ballingschap zat in Wenen. Hij zou hier jaren blijven zitten, totdat in februari 1917 de Februarirevolutie uitbrak. De bevolking was ontevreden over de rol van Rusland in de Eerste Wereldoorlog en de tsaar was afgezet. Toen Trotski hoorde dat de nieuwe Russische Voorlopige Regering de oorlog wilde voortzetten, besloot Trotski in maart van dat jaar terug te keren naar Rusland. Samen met Vladimir Lenin protesteerde hij tegen de oorlog, maar hij werd opgepakt. Tijdens zijn gevangenschap ontmoette hij Jozef Stalin, die later zijn rivaal zou worden. Intussen vlucht Trotski's kameraad Lenin naar Finland, waar die zijn baard afscheert en met valse papieren terugkeert. Nadat Lenin met succes de communistische Oktoberrevolutie ontketende, bevrijdde hij Trotski, waarna hij hem tot minister van Oorlog benoemde.

Trotski sloot op bevel van Lenin vrede met de Duitsers, maar daarmee waren de oorlogen niet klaar; het leger van de tsaar, het Witte Leger, verklaarde de oorlog aan de communisten. Trotski kreeg als minister het bevel over het Rode Leger en stond vooraan de strijd tegen de Witten. In 1921 was de burgeroorlog bijna voorbij, zodat er in 1992 een communistische staat opgericht kon worden: de Sovjet-Unie.

Sovjet-Unie

Tot diens overlijden stond Lenin aan het hoofd van de Communistische Partij. Toen Lenin overleed, ontstond er een machtsstrijd tussen Trotski en Stalin. Als secretaris-generaal van de Communistische Partij had Stalin veel macht, waardoor hij veel partijleden kon dwingen om Trotski te bestrijden. Hierdoor werd Trotski in 1925 ontslagen als minister, in 1927 uit de partij gezet en in 1929 verbannen uit de Sovjet-Unie.

In ballingschap

Trotski vluchtte naar Istanboel, waarbij hij steun zocht bij de eerste Turkse president, Mustafa Kemal Atatürk. Samen met zijn voormalige tegenstanders, de officieren van het Witte Leger, zocht hij steun tegen Stalin. Dit bleek tevergeefs: Vjatsjeslav Molotov, Stalins adviseur, vertrok naar Turkije om met Atatürk te onderhandelen. Hierop besloot Trotski om naar Zweden en in 1933 naar Frankrijk te vluchten met zijn tweede vrouw en kleinzoon; zijn eerste vrouw en kinderen waren in opdracht van Stalin vermoord. In 1937 vertrok Trotski naar Mexico, waar hij hoopte veilig te zijn. Achteraf gezien had Trotski deze hoop niet moeten koesteren: in 1940 werd Trotski vogelvrij verklaard door Stalin, wat betekent dat Stalin de geheime politie vrij spel gaf om Trotski te laten vermoorden. Datzelfde jaar werd hij voor de ogen van zijn kleinzoon vermoord: op 21 augustus 1940 overleed Trotski in Coyoacán, een wijk van Mexico-Stad.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leon_Trotski&oldid=749158"