Lengtegraad: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
("kleine" corr)
k (+ 3 iw)
Regel 7: Regel 7:
   
 
[[Categorie:Aardrijkskunde]]
 
[[Categorie:Aardrijkskunde]]
  +
  +
[[es:Longitud (geografía)]]
  +
[[fr:Longitude]]
  +
[[it:Longitudine]]

Versie van 22 jan 2017 20:39

Wereldbol met in het rood de nulmeridiaan
Bestand:Nulmeridiaan.jpg
De nulmeridiaan loopt door Greenwich, Engeland
Bestand:Oosterlengte en westerlengte.jpg
Deze twee jongens staan in Greenwich zowel op het oostelijk halfrond als het westelijk halfrond.

Een lengtegraad is een denkbeeldig lijn die loopt van noord naar zuid. Op aarde lopen de lengtegraden van de noordpool naar de zuidpool. De bekendste lengtegraad is die door het plaatsje Greenwich in Engeland loopt. Die heet de nulmeridiaan. Meridiaan is een ander woord voor lengtegraad. De nulmeridiaan is bijzonder om een aantal redenen. Alles wat ten oosten van de nulmeridaan ligt, noemen we oosterlengte en ligt op het oostelijk halfrond en alles wat ten westen van de nulmeridiaan ligt noemen we westerlengte en ligt op het westelijk halfrond. Er zijn 180 graden oosterlengte en 180 graden westerlengte. Je zou ook kunnen zeggen dat de wereld in 180 stukjes (graden) is opgeknipt ten westen van Greenwich en in 180 stukjes ten oosten van Greenwich.

Nederland en België liggen aan de oostkant van de nulmeridiaan en liggen daarom op oosterlengte. Op ongeveer 6 graden oosterlengte. De Verenigde Staten van Amerika ligt op ongeveer 77 graden westerlengte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lengtegraad&oldid=472214"