Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Internationaal recht en Argentinië

Lavendel

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 10 okt 2021 om 16:34 (replaced: |thumb| → |miniatuur| (2))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lavendel in de Provence te Frankrijk.

Lavendel (Lavandula) is een plant uit de familie van de lipbloemen. Lavendel is een struik en kan als kruid gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten lavendel. Lavendel is vanwege zijn, vaak paarse, bloemen een geliefde tuinplant. Lavendel is ook bekend om zijn geur, die een kalmerende werking heeft, wat de stress verlaagd.

Gebruik

Lavendel wordt als eerste in veel cosmetische producten verwerkt. De geur van lavendel schijnt goed voor mensen te zijn. Er is bijvoorbeeld zeep, parfum en shampoo met lavendelgeur. Ook bestaat er lavendelolie, wat wordt gebruikt voor aromatherapie. Sommige mensen hangen zakjes met lavendelbloemen in hun kledingkast. Zo wordt de kleding geparfumeerd, maar volgens sommigen houdt het ook de motten weg.

In de Provence wordt lavendel vooral als kruid toegepast. In verschillende kazen en gerechten met groente zit Lavendel. Er bestaat zelfs lavendelthee en lavendelstroop. Ook in gebak en pralines wordt lavendel gebruikt. Daarnaast bestaat er nog lavendelhoning. Dit is gemaakt door bijen die alleen met lavendel in aanraking komen. Lavendel wordt in de keuken meestal vers gebruikt.

Lavendel is daarnaast nog als boeket (soms gedroogd) te vinden.

Verzorging en seizoensloop

Lavendel kan zowel in pot als in de volle grond worden gezet. Echter gaat lavendel in een pot na een jaar dood, aangezien er niet genoeg ruimte is voor de wortels. Lavendel moet 30 centimeter uit elkaar geplant worden. Lavendel heeft 's winters een grijsgroene kleur. In de lente komen er nieuwe takken aan de plant, die een lichtgroene kleur hebben. Lavendel verhout snel met als gevolg dat de struik aan de onderkant kaal wordt. Om dit tegen te gaan snoeit men de struik in de tweede helft van maart stevig terug. De struik krijgt een soort van oppepper en de nieuwe takken meer ruimte. 's Zomers bloeit de struik. Na de bloei worden in augustus en oktober de bloeien weggeknipt. Alleen de bloemen mogen worden weggeknipt, want anders overleefd lavendel de winter niet.

Soorten lavendel

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lavendel&oldid=689513"