Landbouw

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 22 jan 2024 om 16:07 (Interne link naar Biologische landbouw)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Landbouw is een verzamelnaam voor alle activiteiten van mensen om planten te verbouwen of dieren te houden. Het wordt gedaan door boeren. Een boerenbedrijf dat zich hiermee bezighoudt wordt ook wel een agrarisch bedrijf genoemd. Doen ze het om er geld mee te verdienen door de producten ervan te verkopen, dan wordt dat ook commerciële landbouw genoemd.

Landbouw kan slecht zijn voor het milieu en voor het welzijn van de dieren die worden gehouden. Biologische landbouw probeert daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Vormen van landbouw

Het houden van dieren noem je veeteelt. Andere vormen van landbouw zijn:

Andere woorden voor teelt of telen zijn fokken, kweken en verbouwen.

Geschiedenis

Zo’n twaalfduizend jaar geleden werd door de mens de omslag naar landbouw gemaakt. Het was een nieuwe manier van leven, uitgevonden in het Midden-Oosten. Jagers en verzamelaars veranderden in boeren. Ze leefden van akkerbouw en veeteelt en woonden vanaf die tijd op vaste plekken.

Vanuit het Midden-Oosten verspreidde deze nieuwe vorm van leven zich over de hele wereld. Vooral in Europa, maar voordat dat gebeurt, zijn we al enkele duizenden jaren verder: via Griekenland kwam pas rond 7000 voor Chr. de landbouw Europa binnen.

Nederland

Nog tweeduizend jaar later kwamen de eerste boeren in Nederland. Niet alle grond is er even geschikt voor alle vormen van landbouw. Zo kreeg je bijvoorbeeld boeren die alleen vee hielden, maar er waren er ook met een gemengd bedrijf: zij deden dan vaak aan akkerbouw én veeteelt.

Hoeveel grond boeren hebben voor hun bedrijf kan heel erg verschillen. Historisch was die vaak ook versnipperd in een stukje hier en een stukje daar. Daarom kwam er in de 20ste eeuw ruilverkaveling: allerlei stukjes land werden samengevoegd, zodat er grotere bedrijven konden ontstaan. Ook werden daarvoor kronkelende beekjes rechtgetrokken. Later is men gaan inzien dat dit een wel erg grote ingreep was voor het landschap en de natuur. Daarom wordt tegenwoordig geprobeerd hier en daar wat te herstellen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Landbouw&oldid=836444"