Kubuskwal

Uit Wikikids
Versie door ArtikelTyper (overleg | bijdragen) op 6 mei 2022 om 22:29 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' 300px|miniatuur|Een Chironex, een soort kubuskwal '''Kubuskwal''' (Cubozoa) is een verzamelnaam voor ongeveer 50 soorten zeer gi...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Chironex, een soort kubuskwal

Kubuskwal (Cubozoa) is een verzamelnaam voor ongeveer 50 soorten zeer giftige zeekwallen. De naam komt van de kubus-vormige vorm van hun zwemklok, dat is het parapluutje van een kwal. Ze komen vooral voor in de zee ten zuiden van Australië en ze zijn vaak dodelijk giftig.

Beschrijving

Een kubuskwal heeft natuurlijk een kubus-vormig zwemklokje. Uit dit zwemklokje steken de tentakels: hierin zit het gif waarmee hij zijn prooi doodt. De tentakels zijn hol waardoor ze snelheden van 1,5 meter per seconde (7,4 km/uur), wat uitzonderlijk snel is voor kwallen. Het zwemklokje van een kubuskwal kan tot 20x20x20cm groot worden en de tentakels tot wel 3 meter lang. Ze kunnen gewichten bereiken van 2 kg, hoewel er ook kleine kubuskwallen kunnen zijn zoals de Irukandji die amper groter is dan je duimnagel, maar toch dodelijk is. De tentakels van kwallen groeien uit de hoeken en kubuskwallen kunnen er tot 15 per hoek hebben. Elke tentakel bevat 50 000 cnidocydes, celletjes die er voor zorgen dat je je gestoken, geprikt, voelt. Deze bevatten ook het zeer pijnlijke en dodelijke gif. De kubuskwal is ook de enige kwal met "oogjes", die zich bevinden onderaan het zwemklokje.

Leefwijze

Kubuskwallen zitten aan de grond vast totdat ze volwassen genoeg zijn en dan leven ze alleen, dus niet in "kuddes" of scholen. Ze onderscheiden zich van ander kwallen door actief op hun prooi te jagen. Ze jagen dan op kleine visjes. Hij heeft ook een verdedigingssysteem, want zelfs dit dodelijke dier heeft vijanden: grotere vissen, krabben en zelfs een bepaalde soort van schilpadden. Veel kubuskwallen zijn niet helemaal dodelijk, maar zorgen alleen voor zeer erge pijn. De vrouwtjeskwal plant zich voor door een bevruchte larve in de bodem te planten.

Leefgebied

(Gevaarlijke) Kubuskwallen komen voor in:

In Nederland komen er ook kubuskwallen voor, maar die zijn helemaal niet gevaarlijk voor de mens.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kubuskwal&oldid=714748"