Kruiser (motorboot)

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 3 dec 2022 om 13:40 (Kruiser (motorboot) afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riva-86'Domino

Een kruiser is een verzamelnaam voor een type motorboot met een relatief klein voordek, met daarachter (en eronder) een verblijfsruimte, bijvoorbeeld om te eten en te slapen en een achterkuip.

Kruisers worden gewoonlijk gebruikt voor activiteiten als meerdaagse tochten, dagtochten, zeevissen, watersport en vissen in binnenwateren. Dit zijn boten met een gemiddeld motorvermogen van 583 PK en een grootte variërend van 4 meter tot 33 meter. Deze boten worden door een groot aantal bootbouwers gemaakt met rompvormen als diepe v, gewijzigde v, planerend (over het water scherend bij hoge snelheid), halfrond en met types motoren als binnenboord, buitenboord, buitenboord 4-takt, binnenboord/buitenboord en buitenboord 2-takt, met als brandstof diesel, benzine en elektrisch.

Bekende kruiserbouwers zijn Beneteau, Jeanneau, other, Quicksilver, Ferretti Yachts, Riva, Pershing, Princess, Prestige, Sanlorenzo, Tesoro en Bayliner.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kruiser_(motorboot)&oldid=751377"