Kringloopwinkel

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 1 aug 2023 om 16:11
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kringloopwinkel in Amersfoort

Een kringloopwinkel of kringwinkel is een winkel waar je allemaal tweedehands spullen kunt kopen. Je kunt er ook je eigen spullen naar toe brengen. Het is goed dat ze er zijn want je kunt er goedkoop dingen kopen. Zoals : kleding, bestek, lampen, tafels, stoelen, banken, speelgoed enzovoort. Dit is prettig voor mensen die niet zoveel geld hebben bijvoorbeeld scholieren. Het is ook beter voor het milieu omdat spullen op deze manier worden hergebruikt en dus de afvalberg kleiner is.

Soms heb je er speciaal een speelgoedbank.

Concept

In een kringloopwinkel worden alleen tweedehands spullen verkocht. Deze spullen worden gedoneerd door mensen die deze spullen niet meer gebruiken. Zo kan iemand zijn oude meubels aan de kringloopwinkel geven als deze gaat verhuizen of verbouwen. Ook kan men tijdens het opruimen niet-gebruikte spullen verzamelen voor de kringloop. Een voorwaarde is dat de spullen wel "goed" moeten zijn. Met andere woorden, ze moeten heel, schoon en compleet zijn. De kringloopwinkel verkoopt dus geen kleding met gaten of bordspellen die incompleet zijn.

De spullen kun je zelf bij de kringloopwinkel afgeven. Voor grote hoeveelheden of meubels kun je soms ook de kringloopwinkel bellen. Zij komen de spullen dan gratis ophalen. De spullen worden vervolgens in het magazijn verzameld en van een prijs voorzien. Voor het doneren krijg je geen geld. Hierdoor heeft de kringloopwinkel geen inkoopprijs. Hierdoor is de verkoopprijs ook een stuk lager dan voor nieuwe producten. Op deze manier wil men hergebruik stimuleren. Ook is dit handig voor mensen die weinig geld hebben.

Kringloopwinkels hebben hierdoor een wisselend assortiment. Met andere woorden, iedere dag staan er wel andere spullen. Kringloopwinkels zijn daardoor ook geliefd bij mensen die iets unieks zoeken of juist een bepaalde smaak hebben. In normale winkels zijn er vaak veel voorraden van één bepaald item. In een kringloopwinkel zijn hier vaak maar één van aanwezig.

Doel

Een kringloopwinkel heeft verschillende doelen:

  • Milieuvriendelijkheid: Een kringloopwinkel stimuleert hergebruik van producten. Op deze manier wordt het milieu ontlast. In voornamelijk westerse landen worden veel producten weggegooid die er nog prima uitzien. Vaak is men hier op uitgekeken of gebruikt ze niet meer. Iemand anders kan deze producten misschien nog gebruiken.
  • Lage kosten: De producten in een kringloopwinkel zijn relatief goedkoop. Hierdoor kunnen ook armere gezinnen aan meubels, boeken, speelgoed of meubels komen. Dit is ook ideaal voor studenten, mensen die hun eerste huis nemen of koopjesjagers. Een kringloopwinkel heeft meestal wel een tafel of afdeling met iets duurdere producten, zoals sieraden, elektronica of antiek.
  • Maatschappelijke functie: Daarnaast heeft een kringloopwinkel een maatschappelijke functie. In een kringloopwinkel werken allerlei mensen, waaronder ook mensen met een beperking of langdurig werklozen. De kringloopwinkel is bedoeld hen een baan te geven die ze aan kunnen. Sommige van hen stromen later door naar andere bedrijven. Het werktempo in een kringloopwinkel ligt hierdoor vaak lager.

Economie

Een kringloopwinkel is een voorbeeld van circulaire economie oftewel "kringloopeconomie". Dit betekent dat spullen die nog goed zijn worden hergebruikt. Hierdoor probeert men zuinig aan te doen met materialen.

De prijzen in een kringloopwinkel liggen over het algemeen lager dan in een normale winkel. Dit komt doordat een kringloopwinkel geen inkoopkosten heeft. Voor de producten moet de klant wel betalen. Met het bedrag worden de kosten van het bedrijf betaald, denk bijvoorbeeld aan personeelskosten, onderhoud aan het gebouw, elektriciteit, water en gas.

De meeste kringloopwinkels zijn ook een stichting of een sociaal bedrijf. Dit betekent dat een kringloopwinkel niet op winst uit is. De baas van de kringloopwinkel heeft meestal hetzelfde salaris als het personeel. De eventuele winst wordt weer terug geïnvesteerd in het bedrijf. Hier worden bijvoorbeeld verbouwingen, een nieuwe kassa of feesten meebetaald.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kringloopwinkel&oldid=803443"