Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Krimoorlog

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 15 aug 2019 om 16:52 (Bijzonder)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krimoorlog

Balaklava-camp.png

Datum 1853 - 1856
Locatie Europa, De Balkan, De Zwarte Zee, De Oostzee, Kamtsjatka
Overwinning voor Geallieerde overwinning, Vrede van Parijs
Strijdende partijen
Flag of the Ottoman Empire.png Ottomaanse Rijk
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Flag of Kingdom of Sardinia (1848).svg Sardinië
Vlag van Rusland Rusland
Leiders
Flag of France.svg Napoleon III van Frankrijk Flag of Russia.svg Nicolaas I van Rusland
Troepensterkte
300.000 Ottomanen
400.000 Fransen
250.000 Britten
18.000 Italianen
700.000 Russen
4000 Bulgaren
Verliezen
200.000 Ottomanen gedood en gewond
100.000 Fransen waarvan 10.240 gedood in strijd; 20.000 gestorven aan verwondingen; rond de 70.000 gestorven aan ziektes
Britten: 2755 gedood in de strijd; 2019 gestorven aan verwondingen; 16.323 aan ziektes
36 Sardinische slachtoffers
2019 Italianen gestorven
374.600 totaal aantal doden
Ca. 522.000 gedood, gewond en gestorven aan ziektes
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Krimoorlog (4 oktober 1853 - 13 februari 1856) was een oorlog tussen het Keizerrijk Rusland en het Ottomaanse Rijk, Tweede Franse Keizerrijk, het Britse Rijk en het Koninkrijk Sardinië. De oorlog maakte deel uit van de langlopende strijd tussen de Europese grootmachten om invloed op grondgebieden van het in oude Ottomaanse Rijk. Het conflict vond grotendeels plaats op de Krim, maar er waren ook kleinere campagnes in de Kaukasus, de Oostzee, de Grote Oceaan en de Witte Zee. Er zijn veel namen voor deze oorlog. In Rusland noemen ze hem de Oosterse Oorlog (Russisch: Восточная война, Vostotsjnaja voina) en in het Verenigd Koninkrijk de Russische Oorlog. De oorlog werd door veel dingen bekend. Zo was het de eerste oorlog waar veel moderne wapens werden gebruikt en spoorwegen, journalisten en andere nieuwe dingen werden gebruikt om de oorlog te winnen. Ook maakte beide partijen op het land gigantische fouten waardoor deze oorlog veel doden als gevolg had. Op het water versloegen de geallieerden de Russische Zwarte Zeevloot maar verder was de hele oorlog een opeenstapeling van fouten. Ook Florence Nightingale werd in deze oorlog bekend. Tijdens de oorlog heeft ze de fundamenten gelegd voor de moderne Verpleegkunde.

De Krimoorlog bereidde de weg voor de grote oorlogen, zoals de Amerikaanse Burgeroorlog, de Duitse Oorlog en zelfs de Eerste Wereldoorlog!

Voorgeschiedenis

  • Toen Napoleon III van Frankrijk zichzelf tot keizer kroonde, wilde hij graag het Heilige Land Israël hebben. Dat was in die tijd in handen van het Ottomaanse Rijk. Hij wilde het Heilige Land hebben, omdat daar de Heilige plaatsen lagen zoals Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth. Een beetje het idee van de kruistochten dus. Wat hij niet zei, maar wel dacht, is dat hij ook dat land wilde voor het geld. Hij zou, met dat land in handen, makkelijk het Suezkanaal kunnen aanleggen, en als Rusland het Heilige Land had, dan werd dat wat moeilijker. Daarom koos Frankrijk partij voor het Ottomaanse Rijk.
  • Groot-Brittannië koos ook voor het Ottomaanse Rijk. Als Rusland namelijk delen van het Zwarte Zeegebied zou veroveren, dan zouden de Engelse kolonies in gevaar komen.
  • De tsaar Nicolaas I van Rusland wilde ook het Heilige Land hebben. Hij zag zichzelf als de beschermer van de Oosters-orthodoxe Kerk, en wilde daarom het Heilige Land hebben. Ook hij dacht dus aan een soort kruistocht. En net zoals de keizer van Frankrijk, had ook dit andere redenen. Als hij namelijk uiteindelijk Constantinopel (Istanbul) zou veroveren zou dat veel voordelen hebben. Ten eerste zou hij dan door de Russen worden gezien als een held, omdat in Constantinopel de orthodoxe kerk was ontstaan. Ten tweede, zou hij dan de controle over de Bosporus in handen krijgen, en daar kon hij veel geld mee verdienen.


Begin

De vernietiging van de Turkse vloot.

De oorlog begon door agressief gedrag van Rusland. Dat had ruzie met de Ottomanen om de heilige plaatsen. Het Ottomaanse Rijk weigerde natuurlijk om die plaatsen af te staan en Rusland viel het Ottomaanse Rijk binnen. Frankrijk ging zich met de oorlog bemoeien toen de tsaar van Rusland Napoleon III beledigde. De tsaar vond namelijk dat Napoleon helemaal geen keizer hoorde te zijn. Dat liet de Franse keizer niet op zich zitten en hij verklaarde de oorlog aan Rusland. Rusland vernietigde in een bliksemactie de Ottomaanse vloot in Sinop bij de slag bij Sinop. Nu verklaarde ook Groot-Brittannië de oorlog aan Rusland en zelfs het keizerrijk Oostenrijk stond op het punt om deel te nemen aan de oorlog. Toen Rusland wat gebieden teruggaf aan Oostenrijk deed het toch niet mee. Groot-Brittannië deed ook mee omdat het niet wilde dat Rusland gebieden aan de Middellandse Zee zou bezitten. Dat zou namelijk een groot gevaar zijn voor de kolonies van Frankrijk en Engeland. In januari 1855 besloot ook het koninkrijk Sardinië om mee te doen aan de kant van de Ottomanen.

De oorlog

De belegering van Sebastopol.

Frankrijk en Groot-Brittannië vormden snel een leger en vielen de Krim aan. Ook Savoye verklaarde toen de oorlog aan Rusland. Op de Krim vonden zware gevechten plaats en ook op zee raakten de landen slaags. Op het land breidden de Russen hun land uit naar het westen, maar onder zware druk van Oostenrijk werd dat toch weer ongedaan gemaakt. De invasie van de Krim door de Fransen en Britten ging niet helemaal goed. Veldslagen hadden geen duidelijke uitslag en duizenden mensen stierven aan ziektes. Toen besloten de Fransen en Britten om te beginnen met de belegering van Sebastopol (1854-1855), de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. Na een verschrikkelijk lange belegering, gaf de stad zich in september 1855 over. De Britten blokkeerden met hun marine intussen de Oostzee en Zwarte Zee voor Russische schepen. Rusland kon geen kant meer op en nadat er een nieuwe tsaar kwam, wilden ze graag vrede. Rusland had verloren.

Vrede

Farm-Fresh bullet go.png Zie Vrede van Parijs (1856) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Iedereen verlangde naar vrede en Frankrijk stelde ook een vredesverdrag voor. Na wat onderhandelingen ging ook Rusland akkoord en de vrede was een feit.

Nasleep

Door de Krimoorlog was het afgelopen met de Heilige Alliantie, een verbond tussen Pruisen, Oostenrijk en Rusland. Door vijandigheid van Oostenrijk tegen Rusland kon de alliantie niet meer blijven bestaan. Een paar andere gevolgen:

  • Door de nederlaag van Rusland werd Frankrijk de machtigste staat op het Europese vasteland. Dit kwam doordat onder andere Duitsland en Italië nog niet bestonden. Oostenrijk was dan wel groter, maar het leger van Frankrijk was hen in ieder geval de baas.
  • Het werd Rusland duidelijk dat het was verzwakt. Hun leger was groot, maar slecht bewapend en langzaam. Ze schaamden zich dat ze hun landgenoten in Oost-Europa niet konden beschermen en daarom steunden ze Servië in de Eerste Wereldoorlog.
  • De tijd van het Ottomaanse Rijk was voorbij. Ze konden niet meer zonder de West-Europese staten en het werd veel moslims duidelijk dat er hervormd moest worden.

Bijzonder

Er waren een paar dingen die deze oorlog erg bijzonder waren. Het ongemak van het Britse leger bijvoorbeeld. De soldaten in dat leger kregen het zwaar te verduren en door een epidemie van cholera vielen honderden doden. Dit was normaal in die tijd, maar door tientallen journalisten, die de mensen goed inlichtte over wat er allemaal gebeurde op de Krim, schrokken de mensen er toch erg van. In het Britse leger was werkelijk gebrek aan alles, dus stuurde het Britse ministerie van Oorlog Florence Nightingale er op af, die bekend werd als de Vrouw met de Lamp. Zij deed nachtelijke rondes langs de soldaten en verpleegde veel van hen. Daar werd ze dan ook beroemd mee. De mensen thuis snapten nu beter wat oorlog was, want verslaggevers schreven wat ze zagen en ook foto's gaven een goed beeld van de oorlog. Ook schilderden de Britse en Franse kranten Rusland af als een verouderd land dat totaal niet met z'n tijd mee ging terwijl Groot-Brittannië en Frankrijk zelf heel vernieuwend zouden zijn. Het Britse leger gebruikte ook voor het eerst geweren met een ander soort loop. Dit soort geweren konden veel beter schieten. Ze legden tenslotte ook een spoorweg aan, waardoor Sebastopol goed kon worden bevoorraad en waardoor zieke soldaten konden worden afgevoerd. De Krimoorlog wordt gezien als eerste van de moderne oorlogen.

Videoclip

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krimoorlog&oldid=573266"