Krak des Chevaliers

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 13 sep 2015 om 14:09
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krak des Chevaliers.

Krak des Chevaliers is een grote, middeleeuwse kruisvaardersburcht bij Homs in Syrië. De burcht is zowat het grootste bouwwerk dat de kruisvaarders in de Levant hebben gebouwd en wordt gezien als symbool voor die tijd. Het kasteel werd gebruikt door de Hospitaalridders, nu bekend als de Orde van Malta. De burcht ligt op de weg van Antiochië naar Beiroet op een heuvel van 650 meter hoog. Het eerste kasteel werd hier gebouwd in 1031 door de islamitische emir van Aleppo. Later bouwden de kruisvaarders het uit tot een machtige burcht.

Krak des Chevaliers (Krak komt uit het Aramees en betekent "burcht", des Chevaliers is Frans voor "van de ridders", dus "burcht van de ridders") kon worden uitgerust met 60 ridders, 2000 soldaten en 2000 paarden. Er was een kapel, een 120 meter lange opslagruimte, een ontvangshal en twee grote stallen. Dit alles was in 1170 gereed, waarna het de grootste kruisvaardersburcht van het Midden-Oosten was.

Nur-ad-Din en Saladin hebben allebei geprobeerd Krak des Chevaliers te veroveren, wat hen niet lukte. Uiteindelijk wist sultan Baibars in 1270 de burcht te veroveren. Jeruzalem was al ingenomen en er waren maar 200 kruisvaarders aanwezig. Nadat de buitenste muur viel gingen de kruisvaarders naar de versterkte binnenburcht. Deze konden de moslims niet innemen, dus liet Baibars een brief opstellen die zogenaamd van de christelijke graaf van Tripoli zou komen. Deze beval de kruisvaarders om zich over te geven, wat de christenen daarna ook deden. De moslims kregen het kasteel zo in bezit, en Baibars liet de kapel ombouwen tot moskee.

UNESCO heeft de burcht uitgeroepen tot Werelderfgoed. Sinds 2011 wordt de burcht bedreigd, aangezien er in Syrië een bloedige burgeroorlog aan de gang is.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krak_des_Chevaliers&oldid=415702"