Korea-Oorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Straatgevechten in Seoel tijdens de Korea-Oorlog, september 1950

De Korea-Oorlog of Koreaanse Oorlog was een oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea van juni 1950 tot juli 1953.

De scheiding tussen Noord en Zuid

Na de Tweede Wereldoorlog werd het noordelijk deel van Korea bezet door de Sovjet-Unie en het zuidelijke deel door Amerika. De scheiding zou tijdelijk zijn, maar ondertussen werd het noorden communistisch en ontstond er in het zuiden een democratie. De Sovjet-Unie bleef Noord-Korea steunen terwijl de Verenigde Staten zich uit Zuid-Korea hadden teruggetrokken.

Een onverhoedse aanval

Gebruikmakend van de zwakte van Zuid-Korea werd dit op 25 juni 1950 plotseling door Noord-Korea aangevallen. Binnen een paar dagen had het Seoel, de zuidelijke hoofdstad veroverd en in september 1950 bijna heel Zuid-Korea bezet. Inmiddels had de Veiligheidsraad van de VN besloten tot militaire steun aan het zuiden. Een grote troepenmacht van de Verenigde Staten en 15 andere landen (waaronder Nederland), geleid door de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur, landde achter de vijandelijke linies en viel de Noord-Koreanen in de rug aan. Profiterend van de verwarring die ontstond konden de VN-troepen de indringers tot ver op hun eigen grondgebied terugdrijven. Eind 1950 waren ze zo goed als verslagen.

China mengt zich in de strijd

MacArthur wilde de opmars voortzetten toen hij plotseling verrast werd door een Chinees winteroffensief. Weer wisselde Seoel van eigenaar. MacArthur wilde daarop de Chinese provincie Mantsjoerije bombarderen, maar dit werd door de Amerikaanse regering, die een nieuwe wereldoorlog vreesde, niet toegestaan. Hij werd naar Amerika teruggeroepen en van zijn bevel ontheven.

Het verdere verloop. De wapenstilstand

De oorlog werd voortgezet zonder dat een van de partijen een beslissing kon forceren. Halverwege 1951 begonnen vredesonderhandelingen die echter niets opleverden. De dood van Sovjetleider Stalin in maart 1953 bracht ten slotte de ommekeer en er kwam schot in de zaak. Op 27 juli 1953 werd een wapenstilstand tussen Noord en Zuid overeengekomen, die tot op de huidige dag voortduurt. Een officiële vrede werd nooit gesloten. Noord-Korea bleef een op Russische leest geschoeide communistische dictatuur. Het democratische Zuid-Korea ontwikkelde zich evenwel tot een bloeiende economie en is een van de rijkste landen op aarde.

De (Nederlandse) verliezen

In de Korea-Oorlog werden 3972 Nederlandse soldaten ingezet. Het verlies bedroeg 120 gesneuvelden en 463 gewonden. 3 man werden vermist van wie moet worden aangenomen, dat ook zij gesneuveld zijn. De zwaarste verliezen zijn echter geleden door Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Noord-Korea en China. Zij verloren beide honderdduizenden soldaten, de gewonden nog niet eens meegerekend. Naast de militaire doden zijn er ook nog eens honderdduizenden, zo niet miljoenen Koreaanse burgerdoden en -gewonden te betreuren.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Korea-Oorlog&oldid=592536"