Koraal: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Er zat een kleine fout in.)
k
 
(16 tussenliggende versies door 9 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox dier
'''Koraal''' is een diersoort die in zee leeft. Koraal wordt vaak gesmokkeld door smokkelaars, omdat het erg mooi en duur is.
 
  +
|Naam = Koraal
De zee rond [[Hawaï]] is een plek waar het wemelt van koraal. Je kunt koraal ook vinden op ABC eilanden.
 
  +
|Wetenschappelijke naam = Anthozoais
  +
|Afbeelding = [[File:Coral_Outcrop_Flynn_Reef.jpg|250px]]
  +
|IUCN-status = (zie onder)
  +
|Leefgebied = Diverse riffen wereldwijd
  +
|Leefomgeving = bodem van de zee
  +
|Behoort tot de = [[Holtedieren]] of Neteldieren, [[Dieren]]
  +
|AfbeeldingLeefgebied = [[File:Coral_reef_locations.jpg|250px]]
  +
}}
  +
'''Koralen''' zijn [[ongewervelde dieren]] en horen binnen de klasse ''Anthozoais'', een diersoort die in zee leeft. Koraal wordt vaak gesmokkeld door smokkelaars, omdat het erg mooi en duur is. De zee rond [[Hawaï]] is een plek waar het wemelt van koraal. Je kunt koraal ook vinden op ABC eilanden. Een bekende koraalrif is het [[Groot Barrièrerif]] bij [[Australië (continent)|Australië]].
  +
  +
==Onderverdelingen==
  +
Hoofdklassen en klassen († = uitgestorven):
  +
  +
*Octokoraal
  +
**Helioporacea
  +
**Zacht koraal (Alcyonacea en ahermatypisch koraal)
  +
*Hexacoralia
  +
**Hard koraal (Scleractijns en steenachtig koraal)
  +
**antipatharia
  +
** Rugosa †
  +
** Tabellen †
  +
  +
Vanaf 2020 zijn er 2175 geïdentificeerde afzonderlijke koraalsoorten, waarvan er 237 momenteel worden bedreigd.
   
 
== Algemeen ==
 
== Algemeen ==
  +
[[Bestand:Coral_polyp.jpg|alt=|miniatuur|435x435px|Anatomie van een steenachtige koraalpoliep]]
Wat is koraal nou eigenlijk? Koraal zijn dieren in de zee. Ze worden ook wel poliepen genoemd. Samen maken ze een skelet van [[kalk]], wat elk jaar een beetje groeit. Koraal is dus niet - zoals veel mensen denken - een plant of steen, het bestaat uit heel veel diertjes.
 
  +
Wat is koraal nou eigenlijk? Koraal zijn dieren in de zee. Ze worden ook wel ''poliepen'' genoemd die net als [[sponzen]] met heel veel tegelijk een soort bouwwerk vormen. Elke poliep is een zakachtig diertje, meestal slechts enkele millimeters in diameter en enkele centimeters hoog. Een stel tentakels omringt een centrale mondopening aan de bovenkant. Samen maken ze (aan de onderkant van elke poliep) een skelet van [[kalk]], wat elk jaar een beetje groeit. Koraal is dus niet - zoals veel mensen denken - een plant of steen, het bestaat uit heel veel diertjes. Zo'n bouwwerk heet een kolonie dat kenmerkend is voor de soort en dat tot enkele meters groot kan worden. Veel van die bouwwerken bij elkaar vormen een [[rif]] (reef in het Engels).
  +
  +
Hoewel sommige koralen [[plankton]] en kleine [[vissen]] kunnen vangen met behulp van stekende cellen op hun tentakels, halen de meeste koralen het grootste deel van hun energie en voedingsstoffen uit fotosynthetische [[eencelligen]] (dinoflagellaten). Deze eencelligen geven het koraal kleur. Dergelijke koralen hebben zonlicht nodig en groeien in helder, ondiep water, meestal op een diepte van minder dan 60 meter. Bij de meeste koralen worden de tentakels overdag ingetrokken en 's nachts uitgespreid om plankton en andere kleine organismen te vangen.
   
 
Koralen kunnen wel duizenden jaren oud worden. Het groeien van koraal kun je ook zien. Ze komen het meest voor op de bodem. Je kan ze vinden in bijvoorbeeld het Great Barrier Reef. In die zee leven ook: potvissen, grienden, dolfijnen en zeeschildpadden.
 
Koralen kunnen wel duizenden jaren oud worden. Het groeien van koraal kun je ook zien. Ze komen het meest voor op de bodem. Je kan ze vinden in bijvoorbeeld het Great Barrier Reef. In die zee leven ook: potvissen, grienden, dolfijnen en zeeschildpadden.
   
 
Koraal mag je nooit aanraken, want daar gaat het dood van. Doordat er al heel veel koraal dood is wordt het leven onder water minder mooi. Koraal werkt samen met algen en koraaldieren, als het te warm wordt breekt deze bijzondere samenwerking en gaat het kapot.
 
Koraal mag je nooit aanraken, want daar gaat het dood van. Doordat er al heel veel koraal dood is wordt het leven onder water minder mooi. Koraal werkt samen met algen en koraaldieren, als het te warm wordt breekt deze bijzondere samenwerking en gaat het kapot.
  +
  +
Het koraal is bedreigd door illegale duikers, vissers, vakantiegangers, illegale handel en opwarming van de aarde. Doordat zij het koraal meenemen, aanraken en kapot maken gaat het dood en als de aarde nog 2 graden opwarmt verdwijnt 98% van het koraal.
   
 
== Hoe ziet koraal eruit? ==
 
== Hoe ziet koraal eruit? ==
Koraal is pleuris lelijk en niet aan te zien. Eigenlijk is het een dier, maar het ziet er dus niet zo uit. Koraal bestaat ook uit sponzen. Koraal is dus de verzamelnaam. Het is maar heel klein, namelijk een paar millimeter. Sponzen zijn dieren/beesten. Ze hebben adertjes en daar tussen zitten hele kleine gaatjes en dat zijn eigenlijk mondjes. Het is dus een heel simpel beestje.
+
Koraal zit eruit als een soort bedekte rots en als een soort plant. Eigenlijk is het een dier, maar het ziet er dus niet zo uit. Koraal bestaat ook uit sponzen. Koraal is dus de verzamelnaam. Het is maar heel klein, namelijk een paar millimeter. [[Spons|Sponzen]] zijn dieren/beesten. Ze hebben adertjes en daar tussen zitten hele kleine gaatjes en dat zijn eigenlijk mondjes. Het is dus een heel simpel beestje.
   
 
==Hoe zit koraal in elkaar?==
 
==Hoe zit koraal in elkaar?==
Regel 16: Regel 44:
   
 
== Onderzoek ==
 
== Onderzoek ==
Hoe vindt je een koraal dat meer dan 150 gaatjes en ringen heeft? Dat betekent dus een koraal dat meer dan 150 jaar oud is. Als je een koraal hebt gevonden die je zoekt, ga je er met een grote boor gaatjes in maken. Je kunt dan een stuk uit een koraal halen. Soms kan het boren wel 2 dagen duren voordat je wil wat je zoekt. Met een speciale lamp kun je de ringen van een koraal zien en kun je gaan tellen hoeveel ringen het dier heeft. Als je de ringen telt, kun je erachter komen hoe oud het is.
+
Hoe vindt je een koraal dat meer dan 150 gaatjes en ringen heeft? Dat betekent dus een koraal dat meer dan 150 jaar oud is. Als je een koraal hebt gevonden die je zoekt, ga je er met een grote boor gaatjes in maken. Je kunt dan een stuk uit een koraal halen. Soms kan het boren wel 2 dagen duren voordat je vindt wat je zoekt. Met een speciale lamp kun je de ringen van een koraal zien en kun je gaan tellen hoeveel ringen het dier heeft. Als je de ringen telt, kun je erachter komen hoe oud het is.
   
 
Koraal wordt door handelaren verkocht voor veel geld.
 
Koraal wordt door handelaren verkocht voor veel geld.
   
vissers gaan ook met hun net over de bodem en maat het koraal kapot.
+
Vissers gaan ook met hun net over de bodem en maakt het koraal kapot.
 
==Videolink==
 
* [http://webje-koraal.yurls.net/ Webje koraal]
 
 
==Spelletje==
 
* [http://legacy.laika.nl/games/game.php?id=dolfie Red het koraal]
 
 
   
  +
==Herstel==
{{Beginnetje}}
 
  +
Veel regeringen verbieden nu het verwijderen van koraal van riffen en informeren kustbewoners over rifbescherming en [[ecologie]]. Hoewel lokale maatregelen, zoals herstel van leefomgevingen en bescherming van planteneters, lokale schade kunnen verminderen, blijven de langetermijnbedreigingen van verzuring, temperatuurverandering en zeespiegelstijging een uitdaging.
   
  +
Er bestaan tegenwoordig mogelijkheden om koraal te kweken, maar dat is een moeilijk proces.
[[Categorie:Dieren]]
+
[[Categorie:Holtedier]]

Huidige versie van 13 jul 2023 om 09:13

Koraal
Anthozoais

Coral Outcrop Flynn Reef.jpg

Leefgebied Diverse riffen wereldwijd
Leefomgeving bodem van de zee
Behoort tot de Holtedieren of Neteldieren, Dieren

Coral reef locations.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

Koralen zijn ongewervelde dieren en horen binnen de klasse Anthozoais, een diersoort die in zee leeft. Koraal wordt vaak gesmokkeld door smokkelaars, omdat het erg mooi en duur is. De zee rond Hawaï is een plek waar het wemelt van koraal. Je kunt koraal ook vinden op ABC eilanden. Een bekende koraalrif is het Groot Barrièrerif bij Australië.

Onderverdelingen

Hoofdklassen en klassen († = uitgestorven):

  • Octokoraal
    • Helioporacea
    • Zacht koraal (Alcyonacea en ahermatypisch koraal)
  • Hexacoralia
    • Hard koraal (Scleractijns en steenachtig koraal)
    • antipatharia
    • Rugosa †
    • Tabellen †

Vanaf 2020 zijn er 2175 geïdentificeerde afzonderlijke koraalsoorten, waarvan er 237 momenteel worden bedreigd.

Algemeen

Anatomie van een steenachtige koraalpoliep

Wat is koraal nou eigenlijk? Koraal zijn dieren in de zee. Ze worden ook wel poliepen genoemd die net als sponzen met heel veel tegelijk een soort bouwwerk vormen. Elke poliep is een zakachtig diertje, meestal slechts enkele millimeters in diameter en enkele centimeters hoog. Een stel tentakels omringt een centrale mondopening aan de bovenkant. Samen maken ze (aan de onderkant van elke poliep) een skelet van kalk, wat elk jaar een beetje groeit. Koraal is dus niet - zoals veel mensen denken - een plant of steen, het bestaat uit heel veel diertjes. Zo'n bouwwerk heet een kolonie dat kenmerkend is voor de soort en dat tot enkele meters groot kan worden. Veel van die bouwwerken bij elkaar vormen een rif (reef in het Engels).

Hoewel sommige koralen plankton en kleine vissen kunnen vangen met behulp van stekende cellen op hun tentakels, halen de meeste koralen het grootste deel van hun energie en voedingsstoffen uit fotosynthetische eencelligen (dinoflagellaten). Deze eencelligen geven het koraal kleur. Dergelijke koralen hebben zonlicht nodig en groeien in helder, ondiep water, meestal op een diepte van minder dan 60 meter. Bij de meeste koralen worden de tentakels overdag ingetrokken en 's nachts uitgespreid om plankton en andere kleine organismen te vangen.

Koralen kunnen wel duizenden jaren oud worden. Het groeien van koraal kun je ook zien. Ze komen het meest voor op de bodem. Je kan ze vinden in bijvoorbeeld het Great Barrier Reef. In die zee leven ook: potvissen, grienden, dolfijnen en zeeschildpadden.

Koraal mag je nooit aanraken, want daar gaat het dood van. Doordat er al heel veel koraal dood is wordt het leven onder water minder mooi. Koraal werkt samen met algen en koraaldieren, als het te warm wordt breekt deze bijzondere samenwerking en gaat het kapot.

Het koraal is bedreigd door illegale duikers, vissers, vakantiegangers, illegale handel en opwarming van de aarde. Doordat zij het koraal meenemen, aanraken en kapot maken gaat het dood en als de aarde nog 2 graden opwarmt verdwijnt 98% van het koraal.

Hoe ziet koraal eruit?

Koraal zit eruit als een soort bedekte rots en als een soort plant. Eigenlijk is het een dier, maar het ziet er dus niet zo uit. Koraal bestaat ook uit sponzen. Koraal is dus de verzamelnaam. Het is maar heel klein, namelijk een paar millimeter. Sponzen zijn dieren/beesten. Ze hebben adertjes en daar tussen zitten hele kleine gaatjes en dat zijn eigenlijk mondjes. Het is dus een heel simpel beestje.

Hoe zit koraal in elkaar?

Het beestje heeft dus alleen maar adertjes met mondjes daartussen. De spons zuigt het water op. Hij zeeft het voedsel en gooit het dan via zijn uitstroomopening door een soort kleine vulkaantjes eruit. Zo zit het diertje dus heel simpel in elkaar.

Onderzoek

Hoe vindt je een koraal dat meer dan 150 gaatjes en ringen heeft? Dat betekent dus een koraal dat meer dan 150 jaar oud is. Als je een koraal hebt gevonden die je zoekt, ga je er met een grote boor gaatjes in maken. Je kunt dan een stuk uit een koraal halen. Soms kan het boren wel 2 dagen duren voordat je vindt wat je zoekt. Met een speciale lamp kun je de ringen van een koraal zien en kun je gaan tellen hoeveel ringen het dier heeft. Als je de ringen telt, kun je erachter komen hoe oud het is.

Koraal wordt door handelaren verkocht voor veel geld.

Vissers gaan ook met hun net over de bodem en maakt het koraal kapot.

Herstel

Veel regeringen verbieden nu het verwijderen van koraal van riffen en informeren kustbewoners over rifbescherming en ecologie. Hoewel lokale maatregelen, zoals herstel van leefomgevingen en bescherming van planteneters, lokale schade kunnen verminderen, blijven de langetermijnbedreigingen van verzuring, temperatuurverandering en zeespiegelstijging een uitdaging.

Er bestaan tegenwoordig mogelijkheden om koraal te kweken, maar dat is een moeilijk proces.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koraal&oldid=800857"