Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Kopenhagen

Uit Wikikids
Versie door MakiBoy (overleg | bijdragen) op 1 nov 2022 om 18:06
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De binnenstad van Kopenhagen

Kopenhagen (Deens: København) is de hoofdstad van Denemarken. De stad heeft een oppervlakte van 77.2 km². Met 548.443 inwoners (in 2011) woont ongeveer één tiende deel van alle Denen in de hoofdstad en is Kopenhagen dan ook de grootste stad van het land. Kopenhagen is dan ook het economische middelpunt van Denemarken. Het ligt in de regio Hovedstaden.

Kopenhagen ligt op het eiland Seeland aan de oostkust. Het ligt aan de Sont, een gedeelte van de Oostzee. Vanuit Kopenhagen gaat een brug naar Malmö in Zweden: de Sontbrug. De burgemeester van Kopenhagen is Frank Jensen.

De naam gaat terug op Købmandshavn, dat "Koopmanshaven" betekent.

Geschiedenis

Het huidige Christiansborg

Kopenhagen is omstreeks het jaar 1000 gesticht door Sven Gaffelbaard. Meestal wordt echter het jaar 1167 opgegeven als oprichtingsdatum van de stad - toen vestigde bisschop Absalom een burucht in de stad. Later werd hier de Christiansborg gebouwd, een paleis waar onder andere het parlement zit. Kopenhagen was als stad eerst helemaal niet zo groot, maar toen in Lund (Zweden) en Roskilde twee domkerken werden opgericht, kreeg Kopenhagen (toen nog Havn) meer macht. Het lag namelijk tussen deze twee handelspunten in en werd een centrale plaats voor handelaars. Hierna werd de stad opgedragen aan de heilig verklaarde Absalom.

In 1658 tot 1659 werd Kopenhagen door Zweden ingesloten, omdat ze oorlog met elkaar hadden. Kopenhagen heeft vaker een belangrijke rol in oorlogen gespeeld. Zo streden de Deense en Engelse vloot in 1801 tegen elkaar iets buiten de haven van Kopenhagen en werd de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het bezet werd door Duitsland, gebombardeerd en vernield. Hierbij werden onder andere een Franse school met een groot aantal kinderen erin met de grond gelijk gemaakt.

De volkswijk Nørrebro kwam aan het einde van de vorige eeuw vaak in het nieuws door een groot aantal rellen en plunderingen. Kopenhagen heeft de laatste jaren vaak gefungeerd als culturele trekpleister door het organiseren van verschillende evenementen zoals de MTV Europe Music Awards in 2006 en het Eurovisiesongfestival in 1964, 2001 en 2014.

Geografie

De Øresundsbron over de Sont

Kopenhagen ligt op twee eilanden; Seeland en Amager. Deze zijn verbonden door bruggen. Aan de overkant van de Sont, een zeestraat ten oosten van Kopenhagen, ligt het Zweedse Malmö. Malmö is dan ook een stuk dichterbij voor de inwoners van Kopenhagen dan de andere grote steden in Denemarken als Odense en Aarhus. In Kopenhagen is er een grote variatie in omgeving - er zijn stranden, die slechts 30 minuten fietsen van het centrum af liggen, maar ook bijvoorbeeld een groot aantal parken. Kopenhagen heeft een zeeklimaat en het is er een stuk kouder dan in Nederland - de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden komt niet boven de 5 °C uit. Het warmst is het in juli, wanneer het gemiddeld 20,4 °C wordt. Er zijn gemiddeld 113 regenachtige dagen in Kopenhagen per jaar.

Trekpleisters

Kopenhagen is een erg populaire stad onder toeristen door de grote variatie in de stad. Zo is de binnenstad een mix tussen nieuwe en oude architectuur en is het beeldje van de kleine zeemeermin nog altijd heel populair. Het beste voorbeeld is echter Christiania, een zelfverklaarde onafhankelijke enclave midden in Kopenhagen.

Vrijstad Christiania

Vrijstad Christiania (Deens: Fristaden Christiania) is een zelfverklaarde onafhankelijke enclave in Kopenhagen. Christiania werd gesticht in 1970 toen een groep hippies in Christianshavn, een stadsdeel van Kopenhagen, een verlaten militaire kazerne kraakte. Aan het begin probeerde de regering van Denemarken nog de hippies weg te halen, maar na een tijdje werd ook door hun ingezien dat dit niet zo ging werken en werd Christiania oogluikend toegelaten. Christiania heeft negen regels: geen wapens, geen harddrugs, geen geweld, geen auto's, geen kogelvrije kleding, geen biker colors, geen verkoop van vuurwerk, geen gebruik van "thundersticks" en geen gestolen goederen. Over het algemeen gaat het leven goed in Christiania, hoewel de politie een aantal keren invalt per jaar - vooral in de bekendste straat, "Pusher Street", waar softdrugs illegaal worden verkocht (tot 2004 mocht dit nog wel). Een half miljoen toeristen bezoeken Christiania per jaar. In 2011 besloot het Hooggerechtshof dat Christiania van Denemarken is en niet van de inwoners.

Nyhavn

Nyhavn

Nyhavn, vrij vertaald "Nieuwe Haven", is eveneens een bekende toeristische trekpleister in Kopenhagen. Nyhavn is, zoals de naam al zegt, een haven. In Nyhavn zijn erg veel restaurants en bars te vinden die vooral 's zomers helemaal vol zitten. Niet alleen onder toeristen is Nyhavn populair - ook onder inwoners van Kopenhagen is het een populaire plek. Hoewel Nyhavn suggereert dat de haven redelijk nieuw is, is de naam best misleidend - sommige huizen zijn 300 jaar oud en het oudste huis, nummer 9, werd gebouwd in 1681. Hans Christian Andersen, een bekende sprookjesschrijver, heeft in Nyhavn in verschillende huizen gewoond.

Overige trekpleisters

Erg populair is Tivoli, een wereldberoemd attractiepark in Kopenhagen. Tivoli staat om zijn sprookjesachtige voorkomen in de avond bekend - het wordt in de avond met 115.000 gloeilampen verlicht. Tivoli is veruit het populairste attractiepark in Denemarken, met ongeveer evenveel bezoekers als de Efteling. Walt Disney heeft een aantal keren Tivoli bezocht om inspiratie voor zijn Disneyparken op te doen. Een ander attractiepark in Kopenhagen, Dyrehavsbakken, is bekend omdat het het oudste attractiepark in de wereld is. Het werd in 1669 opgericht. Ook zijn er verschillende kastelen, zoals Christiansborg. In de Amalienborg woont de Deense koningin. Er zijn meerdere bekende musea, zoals die van het Guinness Book of Records en het Carlsbergmuseum.

Vervoer

Het treinstation van de Luchthaven van Kopenhagen

De Københavns Lufthavn Kastrup ("Luchthaven Kopenhagen Kastrup") is de grootste luchthaven van Denemarken en zelfs die van heel Scandinavië. In 1925 werd de luchthaven geopend - in 2012 had zij iets meer dan 23,3 miljoen passagiers. De luchthaven is vanaf het centrum te bereiken met de metro en de trein.

Sinds 2000 is Kopenhagen verbonden met Malmö door de Sontbrug, een combinatie tussen een brug en een tunnel. Kopenhagen leent zich prima voor fietstochten en looptochten. Ook kan men met de watertaxi gaan of met de S-tog, het spoornet van Kopenhagen.

Mensen uit Kopenhagen

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kopenhagen&oldid=743457"