Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

KNRM logo (2).gif] De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een stichting die mensen redt op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Tegenwoordig doen ze ook aan strandbewaking.

De reddingsboten varen gemiddeld 1.600 keer per jaar uit en helpen daarbij 3.100 mensen weer veilig aan wal. Bij het uitvoeren van haar taak heeft de KNRM er vanaf de oprichting in 1824 voor gekozen om dit als zelfstandig opererende, ongesubsidieerde instelling te doen. De kosten worden gedekt door vrijwillige bijdragen van donateurs, schenkingen en erfenissen. Voor de uitvoering trekt de KNRM mensen aan die kennis van zaken hebben, en deze professionaliteit weten te combineren met 'hart voor de zaak'. Dat is noodzakelijk, want de Redding Maatschappij garandeert de inzet van ongeveer 75 reddingboten op 55 stations en 1300 vrijwillige bemmaningsleden op ieder moment van de dag, wat voor weer het ook is.

Overgenomen van De Reddingboot januari 2008 verslag 198. De Reddingboot is het blad voor de donateurs van de KNRM.

Geschiedenis van de KNRM

Reddingboot Nh1816 in actie

Nu is er één redding-maatschappij vroeger was dat anders... Toen op 14 oktober 1824, een herfststorm voor de Nederlandse kust 17 schepen liet vergaan wat wel vaker voorkwam, gebeurde er iets dat wel opviel: na 11 opvarenden van het bij Huisduinen gestrande zeilschip De Vreede te hebben gered, verdronken tijdens een derde tocht om de kapitein, de stuurman en de bootsman op te halen zes van de zeven redders. De gezinnen bleven in armoede achter. Spontaan kwam een actie op gang om geld bijeen te brengen voor de familie van de redders.

Amsterdam

De Amsterdamse koopman Barend van Spreekens stichtte een fonds om de weduwen en wezen van de redders te steunen en organiseerde met de advocaat mr. Adriaan de Bruine een comité om goede reddingsmiddelen te betalen. Hieraan werkten de inspecteur Loodswezen benoorden de Maas, kapitein-ter-zee jhr. H.J. Ortt, de commandant schutterij Joan Hodson en de assuradeur Abraham Fock graag mee. Dit leidde tot de oprichting van de Noord- en Zuid-Hollandse Redding-Maatschappij (NZHRM).


Rotterdam

In Rotterdam zinde handelaar in scheepsmaterialenen metalen Willem van Houten jr., al lang op een reddingswezen en ontwierp ook een reddingboot, waarvan hij in mei 1824 een model mocht aanbieden aan koning Willem 1. Na de ramp met de Vreede nam hij het initiatief in Rotterdam een organisatie tot redding van schipbreukelingen op te richten. Al op 5 november kwam hij met enkele zakenvrienden, de kooplieden John Veder, Frans Smeer en Nicolaas Vink bijeen om plannen te maken. Net als in Amsterdam, werd de inspecteur van het loodswezen, kapitein-ter-zee jhr. A.C. Twent, erbij gehaald. Dit leidde tot de oprichting van de Zuid-Hollandse Maatschappij tot redding van schipbreukelingen (ZHRMS)


Nu

Op 22 mei 1991 werden ze samen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), en dat is nu nog steeds zo.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninklijke_Nederlandse_Redding_Maatschappij&oldid=524099"