Koninklijke Marine: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
De [[Koninklijke Marine]] wordt zowel in nationaal als internationaal verband wereldwijd en onder de meest uiteenlopende omstandigheden ingezet. <br>
+
De [[Koninklijke Marine]] is één van de vier onderdelen van de [[Nederlandse krijgsmacht]]. De Marine zorgt wereldwijd voor veiligheid op en vanuit zee. Ze doet dit met schepen, helikopters en mariniers.
Zij gaan voor: "Wereldwijd veiligheid op en vanuit zee".
 
   
De Koninklijke Marine, het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht, beschikt over [[schepen]], [[vliegtuigen]] en [[voertuigen]] en ongeveer 11.000 medewerkers, mannen en vrouwen, burgers en militairen. Onder andere het [[Korps Mariniers]] is een onderdeel van de Marine.
+
De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht (opgericht in 1488). Binnen de nieuwe Defensie-organisatie, die op 05 september 2005 een symbolische mijlpaal bereikte, wordt de marine aangeduid als het ''Commando Zeestrijdkrachten'' (CZSK). Bij de Marine werken ongeveer 10.000 militairen en reservisten.
   
  +
== Korps Mariniers ==
Binnen de nieuwe Defensie-organisatie, die op 05 september 2005 een symbolische mijlpaal bereikte, wordt de marine aangeduid als [[Commando Zeestrijdkrachten]] (CZSK).
 
  +
[[File:151023-USAN-2994B-002 (22404728176).jpg|325px|left|thumb|Nederlandse mariniers]]
  +
Het [[Korps Mariniers]] is onderdeel van de Marine. Mariniers zijn militairen die ingezet worden op de grens van water en land. Dit noem je ''amfibisch''. Amfibische operaties zijn de specialiteit van het Korps Mariniers. Deze operaties gebeuren vaak vanaf marineschepen. Mariniers kunnen echter ook ingezet worden bij operaties op het land: in bossen, bergen, woestijn en steden. Dat maakt het Korps Mariniers tot een veelzijdig inzetbare eenheid. De opleiding tot marinier is daarom heel zwaar.
  +
  +
Mariniers worden bijvoorbeeld ingezet bij oorlogsvoering, terreurbestrijding, verkenningen of humanitaire hulpverlening. Er zijn ongeveer 2300 mariniers. Een klein deel daarvan maakt deel uit van de ''Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF)''. NLMARSOF is de special forces-eenheid van het Korps Mariniers. Hiertoe behoren de best getrainde militairen van het Korps Mariniers. Zij kunnen worden ingezet bij geheime operaties over de hele wereld.
  +
  +
  +
== Vloot ==
  +
Met een 'vloot' worden de marineschepen bedoeld. De Koninklijke Marine beschikt over verschillende scheepstypen, waaronder patrouilleschepen, bevoorradingsschepen en onderzeeboten. Marineschepen worden altijd aangeduid met ''Zr. Ms.'': dat betekent ''Zijner Majesteits''. Ze varen namelijk voor de koning. Als er een koningin is, verandert de titel in Hr. Ms. (Harer Majesteits). Anno 2018 bestaat de vloot onder andere uit de volgende schepen:
  +
  +
<gallery>
  +
File:HNLMS Groningen.jpg|Patrouillevaartuigen van de ''Hollandklasse''
  +
File:DE RUYTER 2989.jpg|Luchtverdedigings- en commandofregatten van ''De Zeven Provinciënklasse''
  +
File:HNLMS Karel Doorman, Starboard Bow, 04.09.2017.jpg|Een bevoorradingsschip (de Zr. Ms. Karel Doorman)
  +
File:Hr. Ms. Maassluis.jpg|Mijnenjagers
  +
File:HMS Van Amstel F831 USN-8154G-232 cropped.jpg|'Multipurposefregatten' (voor bestrijding van onderzeeboten)
  +
File:HNLMS Rotterdam at Nieuwe Waterweg, Starboard Bow, 05.09.2016.jpg|Bevoorradings-/ondersteuningsschepen van de Rotterdamklasse
  +
File:4 walrusklasse onderzeeboten.jpg|Onderzeeboten van de Walrusklasse
  +
</gallery>
  +
  +
== Helikopters ==
  +
[[File:NH-90 NATO Frigate Helikopter (NFH). 175.jpg|300px|thumb|De NH-90 is een maritieme helikopter]]
  +
De Koninklijke Marine gebruikt ook helikopters die opereren vanaf marineschepen. Deze helikopters zijn eigendom van de [[Koninklijke Luchtmacht]], maar worden ook gebruikt door de Marine. Het gaat om de Eurocopter Cougar en de NH-90. De NH-90 is een helikopter die ingezet kan worden bij onderzeebootbestrijding. Deze helikopters zijn sinds 2010 in gebruik.
  +
  +
== Missies ==
  +
De Marine is betrokken (geweest) bij verschillende missies over de hele wereld. Hieronder staat een aantal opgenoemd:
  +
  +
*Een patrouillevaartuig is actief in het [[Caribisch gebied]]. Daar voert het kustwachttaken en drugsbestrijdingsoperaties uit.
  +
*In 2014 ging de Zr. Ms. Karel Doorman naar Afrika, waar het hulp bood bij de uitbraak van het Ebola-virus.
  +
*De Marine is van 2010 tot en met 2016 actief geweest rond Somalië, waar marineschepen een anti-piraterij missie uitvoerden.
  +
*Marineschepen patrouilleren in de Middellandse Zee. Daar voeren ze maritieme operaties uit als onderdeel van een [[NAVO]]-flitsmacht, maar ze redden ook vluchtelingen als dat nodig is.
   
 
== Links ==
 
== Links ==

Versie van 10 jul 2018 16:40

De Koninklijke Marine is één van de vier onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. De Marine zorgt wereldwijd voor veiligheid op en vanuit zee. Ze doet dit met schepen, helikopters en mariniers.

De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht (opgericht in 1488). Binnen de nieuwe Defensie-organisatie, die op 05 september 2005 een symbolische mijlpaal bereikte, wordt de marine aangeduid als het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK). Bij de Marine werken ongeveer 10.000 militairen en reservisten.

Korps Mariniers

Nederlandse mariniers

Het Korps Mariniers is onderdeel van de Marine. Mariniers zijn militairen die ingezet worden op de grens van water en land. Dit noem je amfibisch. Amfibische operaties zijn de specialiteit van het Korps Mariniers. Deze operaties gebeuren vaak vanaf marineschepen. Mariniers kunnen echter ook ingezet worden bij operaties op het land: in bossen, bergen, woestijn en steden. Dat maakt het Korps Mariniers tot een veelzijdig inzetbare eenheid. De opleiding tot marinier is daarom heel zwaar.

Mariniers worden bijvoorbeeld ingezet bij oorlogsvoering, terreurbestrijding, verkenningen of humanitaire hulpverlening. Er zijn ongeveer 2300 mariniers. Een klein deel daarvan maakt deel uit van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF). NLMARSOF is de special forces-eenheid van het Korps Mariniers. Hiertoe behoren de best getrainde militairen van het Korps Mariniers. Zij kunnen worden ingezet bij geheime operaties over de hele wereld.


Vloot

Met een 'vloot' worden de marineschepen bedoeld. De Koninklijke Marine beschikt over verschillende scheepstypen, waaronder patrouilleschepen, bevoorradingsschepen en onderzeeboten. Marineschepen worden altijd aangeduid met Zr. Ms.: dat betekent Zijner Majesteits. Ze varen namelijk voor de koning. Als er een koningin is, verandert de titel in Hr. Ms. (Harer Majesteits). Anno 2018 bestaat de vloot onder andere uit de volgende schepen:

Helikopters

De NH-90 is een maritieme helikopter

De Koninklijke Marine gebruikt ook helikopters die opereren vanaf marineschepen. Deze helikopters zijn eigendom van de Koninklijke Luchtmacht, maar worden ook gebruikt door de Marine. Het gaat om de Eurocopter Cougar en de NH-90. De NH-90 is een helikopter die ingezet kan worden bij onderzeebootbestrijding. Deze helikopters zijn sinds 2010 in gebruik.

Missies

De Marine is betrokken (geweest) bij verschillende missies over de hele wereld. Hieronder staat een aantal opgenoemd:

  • Een patrouillevaartuig is actief in het Caribisch gebied. Daar voert het kustwachttaken en drugsbestrijdingsoperaties uit.
  • In 2014 ging de Zr. Ms. Karel Doorman naar Afrika, waar het hulp bood bij de uitbraak van het Ebola-virus.
  • De Marine is van 2010 tot en met 2016 actief geweest rond Somalië, waar marineschepen een anti-piraterij missie uitvoerden.
  • Marineschepen patrouilleren in de Middellandse Zee. Daar voeren ze maritieme operaties uit als onderdeel van een NAVO-flitsmacht, maar ze redden ook vluchtelingen als dat nodig is.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninklijke_Marine&oldid=520202"