Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Koninklijke Marechaussee

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 19 apr 2019 om 20:17
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is de militaire politie van Nederland. Het is een onderdeel van de Nederlandse Krijgsmacht en valt onder het Ministerie van Defensie. De Marechaussee zorgt voor veiligheid in Nederland. Ze bewaakt bijvoorbeeld koninklijke paleizen, vliegvelden en overheidsinstanties. Ook bewaakt de KMar onze grenzen en ondersteunt het de politie.

Taken

De Marechaussee op Schiphol (met minister-president Rutte)

De Koninklijke Marechaussee heeft 3 hoofdtaken:

*Grenstoezicht

De Marechaussee controleert het grensverkeer van personen en goederen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan op vliegvelden, maar ook in havens. Door het bewaken van de grenzen worden mensensmokkel en andere vormen van criminaliteit voorkomen. Rechercheurs van de Marechaussee doen onderzoek naar criminaliteit op/over de grens.

*Bewaken & beveiligen

De Marechaussee beveiligt belangrijke gebouwen of personen. Ze beveiligt koninklijke paleizen, militaire terreinen, vliegvelden en overheidsgebouwen zoals het Binnenhof. Door de toenemende dreiging van terrorisme is deze taak extra belangrijk geworden. Daarom zijn in 2015 peletons Hoog Risico Beveiliging opgericht. Aanslagen op belangrijke of drukke locaties moeten op deze manier voorkomen worden.

*Ondersteunen van de politie

De Marechaussee ondersteunt, helpt en assisteert de Nederlandse politie, bijvoorbeeld bij de beveiliging van grote evenementen/bijeenkomsten of bij het arresteren van gevaarlijke criminelen. De Marechaussee doet dit ook in het buitenland. Tijdens sommige missies gaan politieadviseurs van de Marechaussee mee naar het gebied om daar te helpen bij het (her)inrichten van de lokale politie. Dit doet de Marechaussee momenteel in Afghanistan.

Links

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninklijke_Marechaussee&oldid=556832"