Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Koninklijke Luchtmacht

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 10 mei 2022 om 17:15 (→‎Inzet)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Embleem Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht (KLu) is één van de vier onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. De luchtmacht is, zoals de naam al zegt, actief in de lucht en draagt vanuit de lucht bij aan vrede en veiligheid. Er worden onder andere vliegtuigen, helikopters en straaljagers gebruikt.

Straaljagers

De Koninklijke Luchtmacht gebruikt verschillende straaljagers (of eigenlijk: jachtvliegtuigen):

De F-16, die inmiddels ruim 40 jaar in gebruik is, raakt verouderd. De Nederlandse overheid heeft daarom besloten om over te stappen op de nieuwere F-35 Lightning II. Vanaf 2019 worden deze toestellen in gebruik genomen. Op dit moment (juli 2018) beschikt Nederland over 2 F-35 toestellen, die in de Verenigde Staten uitvoerig worden getest. Ook worden de nieuwe piloten hierin opgeleid.

De F-35 is in veel opzichten beter dan de F-16. De F-35 beschikt bijvoorbeeld over stealth-eigenschappen. Daardoor is het vliegtuig moeilijker te zien op de vijandelijke radar. Ook heeft hij betere waarnemings- en waarschuwingssensoren. De F-35 is bovendien helemaal geautomatiseerd. Dat betekent dat de piloot alles met een computer moet bedienen. Dit nieuwe jachtvliegtuig is dus eigenlijk een vliegende computer.

De F-35 is wel een stuk duurder dan de F-16 (ongeveer 85 miljoen dollar per vliegtuig). Daarom is er in de politiek veel discussie geweest over de invoering van de F-35. Nederland besloot uiteindelijk tot de aanschaf van 37 toestellen, met de mogelijkheid tot extra toestellen.

Helikopters

De Koninklijke Luchtmacht gebruikt verschillende helikopters:

 • Eurocopter Cougar AS 532U2
 • AH-64 Apache gevechtshelikopter
 • CH-47 Chinook transporthelikopter
 • NH-90 (voor de Marine)

Vliegtuigen

De luchtmacht beschikt ook over verschillende vliegtuigen:

 • Douglas DC-10 (tankvliegtuig; om andere (jacht)vliegtuigen bij te tanken in de lucht)
 • Lockheed C-130 Hercules (transportvliegtuig)

Inzet

De luchtmacht heeft zich altijd actief ingezet voor een veilige wereld. Hieronder staat een aantal missies waarbij de luchtmacht betrokken is (geweest):

 • Nederlandse F-16's zijn actief geweest ter ondersteuning van de grondtroepen in Irak en Syrië in de strijd tegen IS. Operatie 'Active Fence’ in Turkije van 2013 tot en met 2015 en Operatie ‘ATF Middle East’ in Jordanië van 2015 tot en met 2018.
 • Nederlandse Apaches en Chinooks zijn actief geweest in Mali van 2014 - 2017
 • Antipiraterijmissie ‘Operatie Atalanta’ in Somalië van 2012 tot en met 2014
 • Helikopters en F-16's zijn actief geweest in Afghanistan in 2002
 • De Koninklijke Luchtmacht droeg in 1999 ook bij aan Operatie Allied Force tijdens de Kosovo-oorlog tot 2001
 • Midden jaren ‘90 maakten Nederlandse F-16's deel uit van een NAVO-luchtvloot boven Bosnië-Herzegovina.
 • Helikopters in Nederland helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Ook werd er hulp geboden door de koninklijke Luchtmacht bij de aardbeving in Iran (2003) en Haïti (2010). In 2017 werd er hulp geboden na de orkaan op de Nederlandse Antillen en in 2018 op de Bahama's.

De luchtmacht beschermt ook het Nederlandse luchtruim. Als er een ongewenst of verdacht vliegtuig boven Nederland vliegt, stijgen er direct 2 F-16's op om eventueel in te grijpen. Dit heet een Quick Reaction Alert. Sinds enkele jaren werken Nederland en België actief samen om elkaars luchtruim veilig te houden.

Vliegbases en luchtmachtonderdelen

De militaire vliegvelden en onderdelen van de luchtmacht liggen verspreid over Nederland. Ook in het buitenland en bij andere Defensieonderdelen zijn eenheden van de luchtmacht gestationeerd.

Embleem Onderdeel
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force Command Staff.svg Hoofdkwartier luchtmacht. Deze bevindt zich in Breda. De Commandant Luchtstrijdkrachten (CDS) heeft de leiding, ondersteund door een plaatsvervanger en een staf. Sinds 10 juni 2016 is luitenant-generaal Dennis Luyt de CDS.
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force Air Operations Control Station Nieuw-Milligen.svg
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force Air Control School.svg
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force National Data Link Management Cell.svg
Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM). Taken: bewaken en beveiligen van de gevechtsleiding van de luchtmacht, het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim. Hieronder valt ook het luchtruim boven delen van de Noordzee. Daarnaast volgt, coördineert en begeleidt de luchtverkeersleiding van het AOCS NM al het militaire luchtverkeer en delen van de burgerluchtvaart.
Klu-centrum-voor-mens-en-luchtvaart (1).png Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML). Taken: Keuring en selectie, Opleiding en training, Operationele gereedstelling en Onderzoek en advies.
Koninklijke-luchtmacht-groep-luchtmacht-reserve.svg Groep Luchtmacht Reserve. Reservisten werken bij alle onderdelen van de luchtmacht.
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force Eindhoven Air Base.svg Vliegbasis Eindhoven - Air Mobility Command. Taken: het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Daarnaast verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor Eindhoven Airport.
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force 298 Squadron.svg

Coat of Arms Royal Netherlands Air Force 300 Squadron.svg Coat of Arms Royal Netherlands Air Force 301 Squadron.svg

Vliegbasis Gilze-Rijen. Alle helikoptersquadrons vallen onder het Defensie Helikopter Commando (DHC) van Vliegbasis Gilze-Rijen. 298 Squadron vliegt met de Chinook-transporthelikopter. Deze transporthelikopter vervoert personeel en materieel. De Chinook vliegt ook voor onder meer het blussen van natuurbranden. Helikopterbemanningen krijgen hun opleiding bij 299 Squadron. Het helikoptertype Cougar vliegt bij 300 Squadron. Thuisbasis voor 301 Squadron, Apache gevechtshelikopters. Het onderhoud aan helikopters gebeurt op Gilze-Rijen door 930 Squadron. 931 Squadron is het basissquadron van Vliegbasis Gilze-Rijen.
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force Leeuwarden Air Base.svg

Coat of Arms Royal Netherlands Air Force 322 Squadron.svg

Vliegbasis Leeuwarden. Vliegbasis Leeuwarden is een Nederlandse F-35-basis. De F-35 wordt gevlogen door het 322 Squadron. Hun mascotte is een een grijze roodstaartpapegaai en staat in hun embleem. 322 Squadron is 12 juni 1943 in Engeland opgericht. Verder zit er het 306 Squadron dat inlichtingenproducten verwerkt, exploiteert en verspreidt. Het 306 Squadron werd oorspronkelijk in 1953 opgericht als fotoverkenningseenheid. Vanaf 2022 werkt het met de onbemande MQ-9 Reaper. Vliegbasis Leeuwarden heeft 3 ondersteunende squadrons: 920, 921 en 922 Squadron die grondtaken verrichten zoals onderhoud, communicatie- en informatiesystemen (CIS) en platformtaken zoals luchtverkeersbeveiliging en meteorologie.
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force 312 Squadron.svg

Coat of Arms Royal Netherlands Air Force 313 Squadron.svg

Vliegbasis Volkel. Vliegbasis Volkel is de vliegbasis voor de Nederlandse F-16. De F-16’s zullen nog tot zeker 2024 hun taken vanaf vliegbasis Volkel blijven uitvoeren. Vliegbasis Volkel heeft 2 squadrons voor luchtsteun- en luchtverdedigingstaken: 312 Squadron (opgericht 1951) en 313 Squadron (opgericht 1952). Naast deze operationele squadrons zijn er de ondersteunende squadrons: 900, 901 en 640 Squadron dat Vliegbasis Volkel bewaakt en beveiligt. Maar ook eenheden in missiegebieden. Ook de hondensectie van Vliegbasis Volkel hoort bij dit squadron. Daarnaast voert het squadron taken uit als luchtverkeersleiding, meteorologie en brandweer.
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force Royal Netherlands Air Force Military School-Woensdrecht Air Base.svg Vliegbasis Woensdrecht. Op vliegbasis Woensdrecht zijn 2 onderdelen gevestigd. Die zorgen voor opleidingen, meteorologische ondersteuning, logistiek en onderhoud voor de gehele luchtmacht en de Nederlandse Krijgsmacht. Naast lesvliegtuigen van de luchtmacht gebruiken de andere vliegbases en civiele medegebruikers (burgers) de vliegbasis voor training en onderhoud. De 2 Defensieonderdelen op Woensdrecht zijn: de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) en het Logistiek Centrum (LCW).
Vliegbasis Deelen. Deze basis net ten noorden van Arnhem en is onderdeel van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Het wordt vooral gebruikt voor oefeningen van helikopters, de luchtmobiele brigade en speciale eenheden.
Coat of Arms Royal Netherlands Air Force Defense Helicopter Command.svg Maritiem Vliegkamp De Kooy. 3 squadrons van het Defensie Helikopter Commando (DHC) bevinden zich op Maritiem Vliegkamp De Kooy. Het 7 Squadron verzorgt er alle opleidingen voor het helikoptertype NH90. Het 860 Squadron voert maritieme helikoptertaken uit met de NH90. Het onderhoud aan de maritieme helikopters doet 990 Squadron.

De Koninklijke Luchtmacht heeft tegenwoordig in samenwerking met de Koninklijke Landmacht een museum op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Dit is het Nationaal Militair Museum (NMM).

Rangen bij de Koninklijke Luchtmacht

NAVO Schaal Koninklijke Luchtmacht (KLu) Logo luchtmacht CLSK
Opper- of vlagofficieren Afkorting
OF-9 Nl-luchtmacht-generaal.svg Generaal
Generaal
Gen
OF-8 Nl-luchtmacht-luitenant generaal.svg Luitenant-generaal
Generaal
Lt-Gen
OF-7 Nl-luchtmacht-generaal majoor.svg Generaal-majoor
Generaal
Gen-Maj
OF-6 Nl-luchtmacht-commodore.svg Commodore
Commodore
Cdre
Hoofdofficieren Afkorting
OF-5 Nl-luchtmacht-kolonel.svg Kolonel
Kolonel
Kol
OF-4 Nl-luchtmacht-luitenant kolonel.svg Luitenant-kolonel
Overste
Lt-Kol
OF-3 Nl-luchtmacht-majoor.svg Majoor
Majoor
Maj
Subalterne officieren Afkorting
OF-2 Nl-luchtmacht-kapitein.svg Kapitein
Kapitein
Ritmeester, Ritm
OF-1 Nl-luchtmacht-eerste luitenant.svg Eerste luitenant
Luitenant
Elt
Nl-luchtmacht-tweede luitenant.svg Tweede luitenant
Luitenant
Tlt
Nl-luchtmacht-vaandrig.svg Vaandrig
Vaandrig
Kapelmeester
Onderofficieren Afkorting
OR-9
OR-8
NL KLu adjudant blokstrepen 68-120.png Adjudant-onderofficier
Adjudant
Aoo
OR-7 Nl-luchtmacht-sergeant majoor.svg Sergeant-majoor
Sergeant-majoor of majoor
Sm
OR-6 Nl-luchtmacht-sergeant der 1e klasse.svg Sergeant der 1e klasse
Sergeant
Sgt1
OR-5 Nl-luchtmacht-sergeant.svg Sergeant
Sergeant
Sgt
Korporaals Afkorting
OR-4 Nl-luchtmacht-korporaal der 1e klasse.svg Korporaal der 1e klasse
Korporaal
Kpl1
OR-3 Nl-luchtmacht-korporaal.svg Korporaal
Korporaal
Kpl
Manschappen Afkorting
OR-2 Nl-luchtmacht-soldaat der 1e klasse.svg Soldaat der 1e klasse
Soldaat
Sld1
Nl-luchtmacht-soldaat der 2e klasse.svg Soldaat der 2e klasse
Soldaat
Sld2
OR-1 Nl-luchtmacht-soldaat der 3e klasse.svg Soldaat der 3e klasse
Soldaat
Sld3

Links

De officiële site van de Koninklijke Luchtmacht


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninklijke_Luchtmacht&oldid=715079"