Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Koning Willem-Alexandertunnel

Uit Wikikids
Versie door Stef 1999 (overleg | bijdragen) op 25 aug 2019 om 17:31
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Willem-Alexandertunnel

NL-A2.svg NLD-N2.svg
2019 Maastricht, Europaplein (3).jpg
Knooppunt Europaplein en zuidelijke tunnelingang, 2019
Informatie
Plaats Maastricht
Lengte 2,3 km (2300 m)
Rijstroken 2+2+2+2
Start bouw 2011
Ingebruikname 16 december 2016
Tol
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Koning Willem-Alexandertunnel is een tunnel in de Zuid-Limburgse stad Maastricht die 2,3 kilometer lang is. Tussen 2011 en 2016 is de tunnel aangelegd, waarna op 16 december 2016 de tunnel officieel werd geopend. De tunnel is onderdeel van de A2 en is vernoemd naar Koning Willem-Alexander.

Ten noorden van de tunnel ligt het knooppunt Kruisdonk. In het kader van de aanleg van deze tunnel is dit knooppunt ook (iets) aangepast. Zo werden er meer verbindingswegen aangelegd, zodat je bij het knooppunt al kunt kiezen voor de tunnelbuizen.

Geschiedenis

De oude N2 door Maastricht.

Vroeger liep hier bovengronds de N2. Het verkeer moest dan dwars door Maastricht heen rijden, zodat ze verder konden rijden naar Eindhoven (noordelijke richting) of het Belgische Luik (zuidelijke richting). Omdat het steeds drukker werd op deze weg werd besloten om een tunnel aan te leggen. Doordat het verkeer nu door de tunnel gaat, kun je binnen 3 minuten aan de andere kant van de stad zijn. Toen de oude weg er nog lag duurde het veel langer door file's en verkeerslichten waar je (vaak) voor moest stoppen.

De tunnel

De Koning Willem-Alexandertunnel bestaat uit vier tunnelbuizen die op elkaar zijn gestapeld (twee boven en twee onder). Iedere tunnelbuis heeft twee rijbanen. De bovenste tunnelbuizen zijn voor verkeer dat in de stad moet zijn en je mag in deze buizen maar 80 kilometer per uur rijden. Deze buizen vallen onder de N2.

De onderste tunnelbuizen zijn bedoeld voor verkeer dat naar andere bestemmingen wil, maar daarvoor niet door de hele stad wil rijden. Deze buizen zijn onderdeel van de A2. In deze tunnelbuizen mag je 100 kilometer per uur rijden. Ook in deze buizen liggen twee rijbanen.

In alle vier de tunnelbuizen mogen vrachtwagens niet inhalen.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koning_Willem-Alexandertunnel&oldid=574025"