Klei

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Klei is te vinden onder de grond. Klei is een soort gesteente dat bestaat uit lutum. Je hebt allemaal soorten klei: lichte klei, matig zware klei en zware klei. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid lutum die in de klei zit. In klei zitten ook een heleboel kleimineralen. De klei is zo voedselrijk omdat het slecht water door laat en er zo dus veel mineralen in de klei blijven zitten. Kleigronden zijn dus ook heel geschikt voor planten omdat de klei over het algemeen heel voedselrijk is.

Waar komt het voor?

Klei komt in Nederland vooral voor in de kuststreken (zeeklei) en langs de rivieren (rivierklei) en meer landinwaarts op hogere gedeelten beekklei of leem.

Boetseerklei

Sommige kleisoorten, zoals potklei en Beekklei, worden gebruikt voor aardewerk, keramiek of baksteen. In de aanleg van dijken wordt zowel klei als keileem gebruikt. Klei die een bepaalde hoeveelheid water bevat kan men kneden in elke vorm. Laat men de klei hierna opdrogen, dan wordt deze hard. Je kunt klei ook in de oven bakken. Klei kan hierna niet meer zacht worden, het is dus een onomkeerbaar proces. Door andere materialen aan klei toe te voegen, kan je de klei veranderen in papierklei of vlasklei.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klei&oldid=508523"