Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Klaus Johannis

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 26 apr 2019 om 15:45
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaus Johannis tijdens een bezoek aan Polen in 2015

Klaus Werner Johannis (Sibiu, 13 juni 1959) is sinds 2014 de president van het Oost-Europese land Roemenië. Hij was ook vanaf 2000 tot 2014 burgemeester van Sibiu. Op 17 november 2014 won hij in een nek-aan-nekrace de presidentsverkiezingen van kandidaat Victor Ponta. Ponta werd hierna premier van Roemenië. Johannis is de opvolger van president Traian Băsescu. Zelf is hij lid van de Nationaal-Liberale Partij.

Levensloop

Voor politieke carrière

Johannis werd geboren in een eenvoudig gezin in de stad Sibiu in de regio Transsylvanië. Etnisch gezien is hij Duits en stamt af van de Zevenburger Saksen, die zich in de 12e en 13e eeuw in de regio vestigden. Zijn ouders verhuisden midden jaren 90 naar Duitsland. Johannis heeft zelf natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit Babeș Bolyai. Van 1983 tot aan 1997 was hij docent natuurkunde op verschillende scholen in Sibui. Hierna werd hij onderwijsinspecteur, wat hij tot 2000 bleef.

Politieke loopbaan

Johannis stelde zich in 2000 kandidaat om burgemeester van Sibui te worden. Zijn doel was om de slecht functionerende gemeenteraad op orde te krijgen. Johannis werd gekozen, wat eigenlijk een grote verrassing was. Later werd hij ook drie keer herkozen als burgemeester en zag een steeds maar oplopende populariteit, tot aan zijn vierde ambtstermijn. Door inspanningen van Johannis werd Sibui in 2007 samen met Luxemburg-Stad de Culturele hoofdstad van Europa. Hij begon met het verbeteren van de infrastructuur in de stad en het aanleggen van nieuwe rioleringen. Mede hierdoor kreeg Johannis de bijnaam de man die dingen voor elkaar krijgt.

Johannis was aanvankelijk lid van het Democratisch Forum van Duitsers in Roemenië. In 2002 werd hij de landelijke voorzitter van de partij en dit bleef hij tot 2013. In 2009 werd hij voorgedragen als premier van Roemenië, maar haalde dit niet. In 2014 maakte hij de overstap naar de Nationaal-Liberale Partij en werd daar de voorzitter van. In 2009 kwamen er tevens grote corruptiefeiten aan het licht. Johannis zou zijn macht misbruiken, maar de rechter bewees het tegendeel. In 2013 werd hij opnieuw schuldig aan machtmisbruik, aangezien hij ook aandeelhouder was in twee bedrijven. Opnieuw sprak de rechter hem vrij.

Tijdens de presidentsverkiezingen in 2014 haalde hij in de eerste ronde 32% van de stemmen. Dit was genoeg om hem door te laten gaan naar de tweede ronde, waar hij met ruim 54% van de stemmen won. Op 21 december 2014 werd hij officieel beëdigd in het parlement. Aanvankelijk werd zijn rivaal Ponta premier, maar deze trad in 2015 al af.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klaus_Johannis&oldid=557664"