Kinderbijslag

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Kinderbijslag of kindergeld is een vast geldbedrag wat ouders met kinderen per maand krijgen. Het geldbedrag is bedoeld om ouders te steunen met de opvoeding van hun kinderen. Met het geld kunnen ouders bijvoorbeeld kleding, schoolspullen of een laptop voor hun kinderen kopen. Kinderbijslag is een voorbeeld van een sociale uitkering.

Kinderbijslag bestaat in veel landen, waar de regels steeds verschillend zijn. In België en Nederland zijn kinderbijslag dus anders geregeld.

Waarom bestaat kinderbijslag?

Kinderbijslag is in ieder land op een ander moment ontstaan. In Frankrijk ontstond kinderbijslag aan het einde van de 19e eeuw. In België is het na de Eerste Wereldoorlog ingevoerd en Nederland in 1941. Toch werd kinderbijslag in meeste Europese landen pas na de Tweede Wereldoorlog voor alle kinderen beschikbaar.

De uitkering bestaat omdat veel kinderen in armoede opgroeiden. Tegen de tijd dat de kinderbijslag werd ingevoerd, was kinderarbeid al verboden. Om gezinnen te steunen gaf de overheid hen iedere maand een bepaald geldbedrag. Hiermee werden ouders gesteund bij het opvoeden van hun kind(eren). Kinderen hebben is namelijk voor veel gezinnen (erg) duur en zonder het geldbedrag zouden zij dit in veel gevallen niet kunnen betalen. De kinderbijslag is een onderdeel van sociale zekerheid en de verzorgingsstaat.

Wat wordt er met kinderbijslag betaald?

Ouders mogen zelf beslissen hoe zij kinderbijslag besteden. Vaak hangt dit ook van hun inkomen af. Meestal gaat kinderbijslag op aan duurdere kosten, zoals kleding, abonnementen op tijdschriften en sportclubs of kosten voor school (zoals schoolspullen voor op de middelbare school). Andere ouders betalen ook cadeaus voor de verjaardag of speelgoed van hun kinderen met kinderbijslag.

Ouders die de kinderbijslag kunnen missen, storten dit vaak op de bankrekening van hun kind (of houden dit apart). Op deze manier kan men het geld later gebruiken als het kind bijvoorbeeld wil studeren.

In Nederland

Sociale zekerheid
in Nederland
Volksverzekeringen
Algemene Ouderdomswet
Algemene nabestaandenwet
Algemene Kinderbijslagwet
Wet langdurige zorg
Wajong
Werknemersverzekeringen
Werkloosheidswet
Ziektewet
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Sociale voorzieningen
Participatiewet
Toeslagenwet
Wet IOAW
Wet IOAZ
Portaal Portal.svg Economie

In Nederland krijgen alle ouders met kinderen ongeacht hun inkomen hetzelfde bedrag. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen. Zo krijgen jongere kinderen een lager bedrag dan tieners. Kinderbijslag wordt gegeven aan alle kinderen tussen de 0 en 16 jaar. Ook kinderen van 16 en 17 jaar hebben recht op kinderbijslag als zij naar school gaan, werkloos of arbeidsongeschikt zijn.

Naast de kinderbijslag bestaat ook het kindgebonden budget (kgb). Dit is een maandelijks geldbedrag dat wel afhangt van het inkomen van de ouders. Het bedoeld om armere ouders te steunen.

In België

In België wordt sinds 2019 de kinderbijslag uitgevoerd door de verschillende deelgebieden (het Vlaams Gewest, het Waals Gewest, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap). Hierdoor verschillen de voorwaarden en de hoogte per gebied. De kinderbijslag bestaat uit verschillende bedragen:

  • Basiskinderbijslag; voor alle kinderen.
  • Kraamgeld; voor pasgeboren kinderen.
  • Adoptiegeld; voor geadopteerde kinderen.
  • Schoolpremie; voor alle naar schoolgaande kinderen.
  • Verhoogde wezenbijlage; voor kinderen waarvan de ouders zijn overleden.

En daarnaast zijn er nog tal van toeslagen en bijlages.

Daarnaast bestaat er ook nog gewaarborgde gezinsbijslag voor buitenlandse en internationale gezinnen die geen recht op kinderbijslag hebben.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kinderbijslag&oldid=825996"