Kikkers en padden

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 19 jun 2023 om 23:06 (→‎Soorten kikkers)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kikkers en padden
Anura

Anoures.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving Deels in het water, deels op het land
Behoort tot de Amfibieën, Gewervelden, Dieren

Distribution.anura.1.png

Portaal Portal.svg Biologie

Kikkers en padden (Anura en Bufonidae) behoren tot dezelfde familie (Anura). De pad is dus een ondersoort. Het zijn amfibieën.

Pad

Een pad (Bufonidae) is net als de kikker een amfibie. Ze eten veel en worden daarom in Australië beschouwd als ongedierte. Ze zijn vaak groter en zwaarder dan kikkers, donkerder van kleur en giftig.

Padden hebben in tegenstelling tot kikkers een bobbelige huid, lompe lichaamsbouw en korte achterpoten waarmee ze meer mee lopen dan springen. In Nederland leven vijf soorten padden: de rugstreeppad, de vroedmeesterpad, de geelbuikvuurpad, de gewone pad en de knoflookpad. Gezonde padden kunnen 36 jaar worden. De paddentrek komt 1 keer per jaar voor. Bij de trek komen heel veel padden bij elkaar in een grote sloot waar ze hun eieren leggen. Meestal is dat de plek waar ze zelf volwassen zijn geworden. Als het kouder weer en regent komen de padden sneller dan met warmer weer. De padden trekken (zoals eerder gezegd) naar hun gebied, maar dat lukt niet zonder gevaren. De padden moeten vaak een drukke weg over, een spoor of iets dergelijks wat erg gevaarlijk is. De mannetjes hoeven meestal niks te doen. Zij zitten op de rug van het vrouwtje, daarom worden op sommige plaatsen emmers geplaatst. De padden vallen erin en, als er mensen komen, veilig naar de overkant.

Padden eten o.a wormen, larven, spinnen, slakken en andere insecten. Als ze een lekker hapje zien, staren ze er geduldig naar en vangen hem dan met hun kleverige tong.

De paring gebeurt bij padden op dezelfde manier als bij kikkers.

Kikker

De kikker (Anura) is dus ook een amfibie. Hij begint het leven als een eitje in het water. Een kikkereitje heeft wel 4.000 broertjes of zusjes eitjes. Na een week komen de eitjes uit en komen er piepkleine kikkervisjes uit. Na een week of twee wordt het kikkervisje groter en komen er achterpootjes. Pas dan krijgt hij ook longen om op het land te ademen, en verliest zijn kieuwen om onder water te ademen. Daarna verschijnen voorpootjes, en dan lijkt het ook gelijk al op een piepklein kikkertje alleen nog wel met een staart.

De staart wordt steeds kleiner en uiteindelijk is het een heel klein kikkertje. De kikker gaat op het land en eet dan voor het eerst insecten. Veel kikkers zijn pas na een paar jaar volwassen.

Dit proces, dat we de levenscyclus noemen kun je zo neerzetten: Een uitgebreider plaatje van de cyclus zie je hiernaast.Images/1/15/Levenscyclus kikker.jpg

  1. Kikkerdril (het eitje)
  2. Kikkervisje
  3. Kikkervisje met achterpoten
  4. Kikkervisje met voorpoten
  5. Kikker met (nog) een lange staart
  6. Volwassen kikker (kleine staart)
Kikker- en salamandervisjes

Voortplanting van de kikker

Amfibieën onderscheiden zich voornamelijk van andere dieren in de voortplanting. Het vrouwtje legt eitjes en het mannetje bevrucht deze. Zodra het mannetje met zijn gekwaak een vrouwtje heeft verroverd, zoeken ze een plek op met veel waterplanten. Hier legt het vrouwtje haar eitjes. Hierna laten ze de eitjes in de steek.

De leefomgeving van de kikker

De kikker leeft op water en land. Ze leven het liefst in en om de sloot. Als een kikker volwassen is heeft het geen kieuwen meer. Hierdoor kan het niet onder water leven.

De padden hebben een paddentrek in het voorjaar.

Voedsel van de kikker

Kikkers eten allerlei verschillende dingen. Als ze klein zijn eten ze algen en dood plant,- en dierenmaterialen.

Wanneer ze groter worden gaan ze ook watervlooien, eenoogkreeftjes en muggenlarven eten. Een volwassen kikker is een vleeseter. Die eet alles. Hij houdt erg van insecten, krekels, spinnen en slakken.

Soorten kikkers en padden

Er bestaan zo'n 7600 verschillende soorten kikkers. 11 daarvan zijn inheems in Nederland en België. Eén soort is hier ingevoerd (dat noem je een exoot). De bekendste soorten kikkers en padden zijn:

Algemene term:

  • groene kikkers (Pelophylax), bestaan uit 22 soorten, noordelijk Afrika en grote delen van Europa, Azië en het Midden-Oosten.


De groene kikker en de bruine pad zijn de meest voorkomende soorten in ons land. De groene kikker kan wel 7 tot 11 jaar oud worden. De bruine pad kan 5 tot 6 jaar oud worden.

Zo oud worden ze vaak niet, ze hebben veel natuurlijke vijanden. Die kun je hieronder lezen.

Vijanden van de kikker

Kikkers hebben allerlei vijanden in de natuur. Kikkervisjes hebben andere vijanden dan volwassen kikkers.

Een kikkervisje heeft de volgende vijanden: vissen, salamanders en libellenlarven.

Een volwassen kikker heeft meer vijanden: roofkevers, waterratten, ooijenvaars, reigers, snoeken en mollen.

Bronnen

Bronnen:

Milan, S. LIFE & EVOLUTION: Abandoned frog eggs can hatch early. Sience News. Geraadpleegd op 01-11-2017 van http://web.b.ebscohost.com/ehost/detail/detail?vid=0&sid=90a6b93d-1c71-471d-a8c7-8590bb5fa34f%40sessionmgr103&bdata=JnNjb3BlPXNpdGU%3d#AN=96152418&db=aph

Diakow, C. (1978) Hormones and behavior P. 183-189 Rutgers University, Newark, New Jersey

Houston, W (1973) The food of the Common frog, Rana temporaria, on high moorland in Norther England P153-165.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kikkers_en_padden&oldid=796264"