Keurvorst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een keurvorst was de titel voor een klein aantal vorsten binnen het Heilige Roomse Rijk. Deze vorsten hadden het alleenrecht om de koning of keizer van het land te kiezen. Hierdoor hadden zij een belangrijke status binnen het rijk. Het land waarover zij heersten heette een keurvorstendom.

Het Heilige Roomse Rijk lag op de plek waar Duitsland nu ligt. Het bestond daarnaast uit de Nederlanden, de Alpen, Italië en delen van Oost-Europa. Het Heilige Roomse Rijk was niet één centraal land. Het was eerder een los verbond van allerlei koninkrijkjes, bisdommen en andere staten. Deze hadden elk hun eigen regels, bestuur en vorst. Het Heilige Roomse Rijk had wel een gezamenlijk bestuur (de Rijksdag) en een vorst (een koning of keizer). Het rijk was een kiesmonarchie. Dit betekende dat de troon niet erfelijk was. Zodra er een koning of keizer overleed kozen de keurvorsten een nieuwe koning of keizer. Het konings- of keizerschap ging dus niet over van vader op zoon (zoals in andere monarchieën).

Aanvankelijk waren er maar zeven keurvorstendommen. Deze waren te verdelen in twee categorieën:

Tijdens de 17e eeuw kwamen er twee keurvorstendommen bij:

In 1803 verdwenen de geestelijke keurvorstendommen. Er kwamen toen vier nieuwe keurvorstendommen bij:

De keurvorstendommen beleven tot 1806 bestaan. In dat jaar kwam er een einde aan het Heilige Roomse Rijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keurvorst&oldid=818092"