Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Kerstmis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kerstmis is een christelijk feest. Christenen vieren de geboorte van Jezus Christus. Kerstmis wordt gevierd op 25 en 26 december. De datum werd ingesteld in de 4e eeuw toen de keizer van Rome de christenen even veel rechten gaf als de andere geloven. Er ontstond in die tijd al een meningsverschil over de datum. In het oostelijk deel meenden ze dat 6 januari de juiste datum was. Nog steeds wordt in landen met een Orthodoxe meerderheid Kerstmis op die datum gevierd.

Naam

Het woord 'kerstmis' komt van 'Christus-mis' en bestaat uit de twee woorden 'kerst' en 'mis'. Mis is het woord voor viering in de kerk. Doordat er vaak zo’n mis was op zon- en feestdagen kreeg het ook de betekenis van feestdag. Kerstmis is dan kerstfeestdag.

Het woord 'kerst' is uit het woord Christus ontstaan.

Kerstmis in de islam

In de islam wordt geen kerstmis gevierd. De Koran geeft aan dat Jezus geboren is uit de maagd Maria. In de Koran staat dat Jezus al bij zijn geboorte kon praten. Zij hebben nooit een datum bepaald voor de geboorte van Jezus Christus. Toch geloven ze dat Jezus wonderen kon verrichten, zelfs al in zijn kindertijd.

Datum

Jezus Christus is volgens christenen geboren rond het jaar vier Voor Chr., maar pas rond 400 is men het kerstfeest gaan vieren. Ze vierden het feest rond dezelfde tijd als de volkeren van Europa al jaren het midwinterfeest of zonnewendefeest vierden.

De joden vierden op de 25e van de maand december hun Chanoekafeest, waarbij acht dagen lang elke dag een lichtje meer aangestoken wordt.

Door het kerstfeest op de datum van het midwinterfeest en Chanouka te zetten, kregen die volken de kans aan hun gewoontes vast te houden. De inhoud van het feest werd wel veranderd: er werd nu niet (alleen) de terugkomst van het licht gevierd, maar ook de geboorte van Jezus.

Het is dus niet vreemd dat de kerk koos voor 25 december als de geboortedag van Jezus, het licht der wereld. Volgens sommige geleerden was zijn echte geboortedag ergens rond 6 januari. Niet-gelovigen betwijfelen of Jezus eigenlijk wel echt bestaan heeft.

Videoclip

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kerstmis&oldid=521208"