Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Kees van der Staaij

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 28 jan 2022 om 21:53
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees van der Staaij
Kees van der Staaij 2.jpg
Beeld SGP
Naam voluit Cornelis Gerrit van der Staaij
Geboren 12 september 1968
Geboren te Vlaardingen
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij SGP
Religie
Stroming
Functie Leider van SGP
Aantreden 27 maart 2010
Aftreden
Voorganger Bas van der Vlies
Opvolger
Functie(s)
Lid Tweede Kamer (1998-heden)
Politiek leider SGP (2010-heden)
Fractievoorzitter SGP Tweede Kamer (2010-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Cornelis Gerrit (Kees) van der Staaij (geboren te Vlaardingen op 12 september 1968) is een Nederlands politicus van de SGP. Kees van der Staaij is tegenwoordig bekend als de leider van deze partij. Daar zit hij ook nog in de Tweede Kamer.

Levensloop

Van der Staaij vond politiek vanaf jongs af aan al erg interessant. Nadat hij zijn vwo had afgerond ging hij rechten studeren aan de Universiteit Leiden. Ondertussen werkte hij als vrijwilliger bij het studiecentrum van de SGP. Nadat hij zijn dienstplicht Vraagteken2.png had gedaan, werkte hij een tijdje bij de Raad van State Vraagteken2.png. In 1998 werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer. Hij hield zich in de Tweede Kamer bezig met onder meer landbouw, de kwaliteit van voedsel, sport, defensie Vraagteken2.png en wonen. Ook zat hij tussen 2002 en 2003 in de parlementaire enquêtecommissie voor bouwnijverheid. Dit is een soort groepje mensen die onderzoek deden naar fraude in de bouw.

Op 27 maart 2010 werd hij leider van de SGP. Het lukte hem dat de SGP er 3 zetels in de Tweede Kamer hij kreeg. Volgens Van der Staaij zou het goed zijn als de regels en waarden uit Bijbel zouden bijdragen bij het nemen van besluiten. Dit is onder meer waarvoor de SGP voor staat.

Persoonlijk

Kees van der Staaij is getrouwd. Hij heeft ook twee geadopteerde kinderen uit Colombia. Samen met zijn vrouw schreef hij een boek over de adoptie. Zijn kinderen heten Michaël (19) en Camila (17).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kees_van_der_Staaij&oldid=704335"