Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Karate

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 17 jun 2020 om 19:34 (Categorie:Sport verwijderd; Categorie:Vechtsport toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Karate (Japans voor 'lege hand') is een zelfverdedigingssport die van oorsprong uit Japan komt. Iemand die de sport karate beoefent noem je een karateka.

Tellen in het Japans

Bij karate doe je altijd eerst een warming-up. Rondjes rennen, opdrukken en sit-ups doen. Hierbij wordt geteld in het ritme van de groep. Dit gebeurt in het Japans. En ook bij het stoten telt je leraar mee op maat in het Japans.

Japanse cijfers, fonetisch: 1. ietsj=1
 2. nie=2
 3. san=3
 4. sjie=4
 5. go=5
 6. roka=6
 7. sjits=7
 8. atsj=8
 9. goe=9
 10. you=10

Stoten en schoppen oefenen, en het ontwijken of afweren daarvan, is ook belangrijk in karate. En kata's lopen; vaste bewegingen, stoten en schoppen doen. Dat doe je om een hogere band en niveau te bereiken.

Wedstrijden

Je kunt ook wedstrijden doen. Je komt in een poul van gewicht, leeftijd en band, bijvoorbeeld: meisjes 7 t/m 9 jaar +33 kg Je kunt bekers, medailles en vaantjes winnen. Als je ouder of zwaarder wordt, kom je in een andere poul.

In karate heb je verschillende rangen. Hoe hoog iemand is (hoe goed die het dus kan) zie je aan de band die hij of zij draagt. Je begint met de witte band. De volgorde is:

 1. Witte band
 2. half gele band
 3. gele band
 4. half oranje band
 5. oranje band
 6. half groen band
 7. groene band
 8. half blauwe band
 9. blauwe band
 10. half bruine band
 11. bruine band 3X
 12. zwarte band

Na de zwarte band heb je ook nog de dan(s). Dat zijn goede strepen die op je zwarte band kunnen komen. De hoogste is de tiende dan. Je behaald pas een nieuwe band of een streepje op je band door een karate-examen te doen, je moet dan trap, stoot, afweer-technieken correct uitvoeren voor je Senseï (meester). Een examen kan je om het halfjaar doen maar een zwarte band moet wat langer wachten voor dat hij nog een examen mag doen, Als je voor je 1ste Dan (1ste zwarte band) gaat dan moet je minstens 1 jaar lang hard oefenen. Voor 2de Dan (2de zwarte band) moet je minstens 2 jaar hard oefenen, Voor je 3de Dan (3de zwarte band) moet je minstens 3 jaar hard oefenen (Je hebt dan de titel "Senseï" dat meester betekend), Voor je 4de Dan moet je nog eens 4 jaar hard oefenen, Voor je 5de Dan moet je nog eens 5 jaar hard oefenen, Voor je 6de Dan moet je nog eens 6 jaar hard oefenen, Voor je 7de Dan (7de zwarte band) moet je nog eens 7 jaar hard oefenen, Voor je 8ste Dan (8ste zwarte band moet je nog eens 8 jaar hard oefenen, Voor je 9de Dan (9de zwarte band) moet je nog eens 9 jaar hard oefenen, Voor je 10de Dan (10de zwarte band) moet je nog eens 10 jaar hard oefenen. Bij wedstrijd karate heb je de rode en de blauwe band.

Stijlen

Karate in Nederland

Karate is begin Jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland geïntroduceerd door de Amsterdammer Jon Bluming. Het bleek een spectaculaire sport waarbij planken, ja zelfs bakstenen met de blote hand doormidden werden geslagen. Bluming had er toen hij als vrijwilliger in de Koreaanse Oorlog vocht kennis mee gemaakt. Later heeft hij zich in Japan verder in de techniek van deze vechtsport bekwaamd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Karate&oldid=621482"