Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Kansas-Nebraska Act

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 28 jan 2021 om 13:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Kansas-Nebraska Act''' was een wet in de Verenigde Staten, die aangenomen werd op 22 mei 1854. De wet was bedacht door senator Stephen A. Douglas van...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kansas-Nebraska Act was een wet in de Verenigde Staten, die aangenomen werd op 22 mei 1854. De wet was bedacht door senator Stephen A. Douglas van de Democratische Partij en werd uiteindelijk ondertekend door president Franklin Pierce. De wet was oorspronkelijk gemaakt om een spoorweg tussen Californië en Chicago nodig te maken. Toch zorgde de wet er ook voor dat de Missouri-compromis van 1820 werd teruggetrokken. Hierdoor waren er opnieuw spanningen over de slavernij, dat tot veel bloedigere conflicten leidde en uiteindelijk tot de Amerikaanse Burgeroorlog.

De wet is vernoemd naar het Kansas-Nebraska-territorium. Dit was territorium omvatte het midden van de Verenigde Staten. Toen Californië als staat toetrad vertrokken veel mensen naar Californië om een nieuw leven te beginnen en aangezien er goud gevonden werd. Hierdoor ontstond het idee om een spoorweg tussen Californië en het oosten van de Verenigde Staten te maken. Hierdoor zou transport sneller gaan en dat was voordelig voor de economie. De Zuidelijke Staten wilden de spoorweg via New Orleans zou lopen. Dit zou erg onhandig zijn, aangezien de meeste handel in het noorden gebeurde. Hierdoor ontstond het idee om de spoorweg via Chicago te laten lopen, waardoor treinen sneller in het noorden zouden zijn. Het probleem was alleen dat er wettelijk geen infrastructuur gebouwd mocht worden op niet-geclaimd land. Het Kansas-Nebraska-territorium was officieel niet-geclaimd, aangezien er geen regering voor was.

De oplossing was natuurlijk om een regering te maken. Volgens de Missouri-compromis zou in dit gebied slavernij verboden worden en de staten uit dit gebied zouden als vrije staten toetreden. De Zuidelijke Staten waren bang dat hierdoor de vrije staten de overhand zouden krijgen en slavernij verboden zou worden in de gehele Verenigde Staten op de langere termijn. Ook voelden ze zich gepasseerd, aangezien New Orleans overgeslagen was. Hierdoor werd besloten dat de spoorweg gebouwd kon worden als het Kansas-Nebraska-territorium zelf kon beslissen of het slavernij toestand of niet. Dit was strategische zet. Eerder was het het Amerikaans Hooggerechtshof dat bezit beschermd werd onder de Amerikaanse grondwet en slaven waren technisch bezit. Dit zou betekenen dat als er ook maar één slavenhouder met één slaaf zich vestigde in het gebied, het gebied zou toetreden als slavenstaat.

De Noordelijke Staten vreesde hierdoor dat ze verdrongen werden door de Zuidelijke Staten en slavernij hun zelfs opgelegd zou worden. Dit leidde tot vele rellen in voornamelijk Kansas tussen slavenhouders en abolitionisten. Deze gebeurtenissen worden Bleeding Kansas genoemd. Hoewel president Pierce de rellen wist op te lossen, bleven er spanningen. De Noordelijke Staten richtten vervolgens de Republikeinse Partij op; een partij die de slavernij wilden afschaffen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kansas-Nebraska_Act&oldid=645294"