Kangoeroes: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 17: Regel 17:
 
[[Bestand:Kangaroe.jpg|thumb|Kleine kangoeroe]]
 
[[Bestand:Kangaroe.jpg|thumb|Kleine kangoeroe]]
   
Kangoeroes paren in de [[lente]]. Het baby'tje wordt na 3 [[Week|weken]] geboren, hij is dan minstens 2[[centimeter]] groot (net zo groot als dit streepje) 0 1 2 2,5&nbsp;cm. Als hij geboren wordt is hij helemaal roze. <BR>
+
Kangoeroes paren in de [[lente]]. Het baby'tje wordt na 3 [[Week|weken]] geboren, hij is dan minstens 2 [[centimeter]] groot (net zo groot als dit streepje) 0 1 2 2,5&nbsp;cm. Als hij geboren wordt is hij helemaal roze. <BR>
 
Het kangoeroetje komt uit het gaatje onder de staart van de moeder. De moeder likt haar haren op haar buik zodat de haren een soort trappetje vormen. De babykangoeroe kan zo gemakkelijker in de buidel komen. Als hij geboren is gaat hij meteen [[melk]] drinken bij zijn moeder. Deze melk is heel vet en voedzaam. Hij blijft een jaar bij haar voor hij de wijde wereld in gaat. <BR>
 
Het kangoeroetje komt uit het gaatje onder de staart van de moeder. De moeder likt haar haren op haar buik zodat de haren een soort trappetje vormen. De babykangoeroe kan zo gemakkelijker in de buidel komen. Als hij geboren is gaat hij meteen [[melk]] drinken bij zijn moeder. Deze melk is heel vet en voedzaam. Hij blijft een jaar bij haar voor hij de wijde wereld in gaat. <BR>
 
Hij zoekt naar [[gras]] en lekkere blaadjes. Intussen kan er alweer een ander broertje in de [[buidel]] bij zitten en het kan best zijn dat zijn moeder alweer zwanger is. Gelukkig heeft ze 4 tepels, zodat alle kinderen genoeg melk hebben.
 
Hij zoekt naar [[gras]] en lekkere blaadjes. Intussen kan er alweer een ander broertje in de [[buidel]] bij zitten en het kan best zijn dat zijn moeder alweer zwanger is. Gelukkig heeft ze 4 tepels, zodat alle kinderen genoeg melk hebben.

Versie van 10 dec 2018 20:25

Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.

Een kangoeroe is een zoogdier, meer bepaald een buideldier, dat in het wild enkel voorkomt in Australië en in Nieuw Guinea. Verder zijn ze ook ingevoerd in Hawaï, Nieuw-Zeeland en Engeland.

Kangoeroes hebben enorme achterpoten. Door deze achterpoten kunnen ze zeer ver springen. De vrouwtjes hebben een buidel waarvan de bovenkant open is. Als de jongen van een kangoeroe geboren worden, zijn ze normaal nog geen 2 cm klein. Verder hebben deze dieren een lange, sterke staart. De kangoeroe eet gras.

In Australië maakten een heel oud volk,de Aborigals, eeuwenlang jacht op de kangoeroe voor de vacht en het vlees. Dit had gelukkig weinig gevolgen voor het aantal kangoeroes daar. De Europeanen hadden echter een grote invloed op de kangoeroes. Ze vernietigden biotopen om ruimte te maken, bijvoorbeeld voor schapen en akkerbouw. Ook namen ze zoogdieren mee vanuit Europa, waaronder de vos, kat, hond en konijnen. Enkele (vooral kleinere) kangoeroesoorten stierven uit, maar het aantal reuzenkangoeroes nam juist toe. Door het vernietigen van bossen ontstonden grasvelden, die uitermate geschikt waren voor de reuzenkangoeroes. De reuzenkangoeroes worden vaak door boeren als een plaag gezien, die het gras van de schapen opeten. Daarom worden ze door de boeren afgeschoten. Ook de toename van de vraag naar kangoeroevlees en -leer draagt hieraan bij.

Er zijn zo'n 50 soorten, die nog eens onderverdeeld zijn in 11 ondergroepen. Ze worden wel beschermd door kangoeroeboerderijen.

Baby Kangoeroe

Bestand:Kangaroe.jpg
Kleine kangoeroe

Kangoeroes paren in de lente. Het baby'tje wordt na 3 weken geboren, hij is dan minstens 2 centimeter groot (net zo groot als dit streepje) 0 1 2 2,5 cm. Als hij geboren wordt is hij helemaal roze.
Het kangoeroetje komt uit het gaatje onder de staart van de moeder. De moeder likt haar haren op haar buik zodat de haren een soort trappetje vormen. De babykangoeroe kan zo gemakkelijker in de buidel komen. Als hij geboren is gaat hij meteen melk drinken bij zijn moeder. Deze melk is heel vet en voedzaam. Hij blijft een jaar bij haar voor hij de wijde wereld in gaat.
Hij zoekt naar gras en lekkere blaadjes. Intussen kan er alweer een ander broertje in de buidel bij zitten en het kan best zijn dat zijn moeder alweer zwanger is. Gelukkig heeft ze 4 tepels, zodat alle kinderen genoeg melk hebben.

In de buidel vindt het kleine kangoeroetje vier tepels. Meestal zijn er maar drie daarvan klein genoeg voor zijn mini-mondje (de grote is van zijn oudere broer of zus: daar komt vettere melk uit). Hij kiest de eerste tepel die past en dan wordt de tepel in zijn mond iets dikker. Zelfs als hij geen dorst meer heeft, blijft het kleintje aan de tepel vastzitten. Een paar maanden lang! In die tijd groeit hij.
En hij gaat er ook steeds leuker uitzien: met een zachte vacht, grappige oren en leuke kraaloogjes. Als hij een maand of vijf is, steekt een kleine kangoeroe voor het eerst zijn hoofdje uit de buidel. En als moeder bukt, eet hij zijn eerste hapjes gras.

Reuzenkangoeroe

De grootste levende kangoeroe is de rode reuzenkangoeroe. De grijze reuzenkangoeroe en de berg kangoeroe of wallaroe. De mannetjes zijn het grootst, soms wel twee maal zo groot als de wijfjes. Pasgeboren rode reuzenkangoeroes wegen maar een gram, hun moeder 20 tot 30 kilo. Het jong , dat onbehaard , blind en doof ter wereld komt. Hij heeft nog geen lange achterpoten als de volwassene kangoeroe. Reuzenkangoeroes kunnen sprongen maken van 1,5 meter. De staart gebruiken ze om mee te sturen en om in evenwicht te blijven. Maar als ze achterna worden gezeten kunnen ze wel 80 kilometer per uur bereiken, maar dat kunnen ze niet lang vol houden. Als ze door hun vijand worden ingehaald, kunnen ze heel erg hard gaan trappen met hun achterpoten. Als een reuzen- kangoeroe door een dingo [wilde Australische hond] wordt achtervolgd vlucht hij het water in, totdat het bij de kangoeroe tot zijn borst is, en probeert de dingo te verdrinken door met zijn voorpoten op de kop van de dingo te gaan staan en wachten tot hij verdrinkt.

Er is geen dier dat meer kan eten dan een kangoeroe, hij kan zich namelijk dood eten. Een keer gebeurde dat wel bij 3000 kangoeroes. Dat kwam doordat ze in een gebied leefden waar 5 jaar lang geen druppel water was gevallen, en toen het begon te regen gingen ze veel planten eten en gingen ze dood

Waar leven ze?.

Kangoeroes komen veel voor in Australië. Er zijn wel 42 soorten kangoeroes. Kangoeroes zijn buideldieren en brengen hun jonkies in de buidel groot. Als ze net geboren worden zijn ze maar twee centimeter lang, ze kunnen het dan nog niet overleven zonder hun moeder. Als hun moeder er dus niet zou zijn is hij ten dode opgeschreven.

Voortbewegen

Kangoeroes kunnen heel erg snel lopen, wel 74 km per uur en ze kunnen ook nog eens 9 meter verspringen. In het wild leven ze zo’n 6 jaar en in een dierentuin leven ze zo 20 jaar.

Een volwassen mannetje wordt bok,jack genoemd, en een vrouwtje hinde,jill. Een baby joey genoemd of te wel jonkie. En een groep wordt een menigte genoemd.

Kangoeroe’s en wallibies variëren in lengte en gewicht van een kilo. De rode kangoeroe’s wordt ongeveer 1 meter en 80 centimeter.

Wat eten ze?

Een kangoeroe is een planteneter en ze eten gras, bladeren en wortels . Kangoeroe’s hebben weinig water nodig. Ze kunnen wel een week zonder water.

Voortbewegen

De kangoeroe woont in Australië. Hij komt vooruit door sprongen te maken van grote soorten zijn die soms wel 2 meter hoog en 10 meter lang! Zo kunnen kangoeroe’s wel een snelheid van 50 kilometer per uur halen. Dankzij hun staart kunnen ze in evenwicht blijven. Als ze die niet hadden zouden ze onder het springen niet in evenwicht blijven en over de kop slaan. Als ze niet springen leunen ze er op als een soort van derde been.

Vijanden

Kangoeroes hebben zoals veel andere dieren vijanden. De vijanden van de kangoeroe zijn de dingos, de katten (die zijn door de Europeanen naar Australië gebracht) en de mens. De mens jaagt op de kangoeroes vanwege hun vlees en omdat de kangoeroes het gras van de schapen opeten.

Eten

De kangoeroe is een planteneter, hij eet dus alleen planten en geen vlees. De kangoeroe eet vooral gras en bladeren. Ze eten geen bladeren omdat dat moeilijk is te verteren. De maag ingedeeld is vier kamers. In de eerste kamer zitten spieren die zorgen dat alles wordt gehusseld net als bij koeien en andere herkauwers. De kangoeroe is ook een beetje een herkauwer. Soms komt eten weer omhoog en dan kauwt hij er gewoon nog een keertje op.

De baby’s

Een vrouwtje kan al snel jongen krijgen. Als ze een of twee is is ze al volwassen. Een mannetje kan ook al vlug paren. Maar daar krijgt hij meestal niet de kans voor. Alleen de grootste en sterkste kangoeroe krijgt dat. Al na een maand komt de eerste jonkie. Vlak daarna paart de moeder weer maar dan stopt die jonkie met groeien! Pas als het eerste kindje groot genoeg is gaat hij weer verder met groeien en wordt hij geboren. Een kangoeroe krijgt daarom eigenlijk ook nooit twee of meer jonkies tegelijk. Een kangoeroe krijgt daarom eigenlijk ook nooit twee of meer jonkies tegelijk. Voor er een jong geboren is likt de moeder een paadje naar de buidel. Het jong kan al goed klimmen en vindt zo een weg naar de buidel. Daar kan hij drinken, hij is dan niet groter dan een tuinboon. Hij blijft daar een paar maanden zitten. Hij groeit hard en gaat er steeds meer uit zien als een echte kangoeroe. Na ongeveer vijf maanden komt hij voor het eerst met zijn koppie naar buiten. Als zijn moeder bukt kan hij ook voor het eerst gras eten. Na ongeveer negen maanden komt het kleine kangoeroetje er helemaal uit. Eerst is het een beetje wennen maar later gaat het wel. De kangoeroe gaat vaak terug in de buidel bij zijn moeder. Zelfs als hij al een heel stuk groter is! Maar na een tijdje is hij te groot en mag hij alleen nog zijn kop in de buidel doen om te drinken. Daar zit dan al vaak weer een nieuw broertje of zusje in.

Groepen

Kangoeroe’s leven in groepen, die groepen noemen we roedels. Zo kunnen ze elkaar waarschuwen voor gevaar.Als de vijand niet zo groot is vechten ze een eerlijk gevecht maar als hij te groot is voor hen vluchten ze.Vrouwtjes vluchten sowieso altijd Zij houden niet van vechten. Soms vechten mannetjes ook met elkaar maar dan wel voor de lol. Ze bezeren elkaar niet. In Australië leven dingo’s. Dat zijn wilde honden en gevaarlijke roofdieren. Als ze met meerdere zijn vallen ze zo een reuze kangoeroe aan! Andere kangoeroe’s vallen ze ook aan als ze in hun eentje zijn. Sommige mensen jagen op kangoeroe’s. Ze doen dat als sport. Ze proberen vanuit hun auto zoveel mogelijk dieren dood te schieten. Beroepsjagers kunnen er wel honderd per dag doden! Ze verkopen het vlees aan fabrieken en die maken er honden en kattenvoer voor. Ook zijn er prikkeldraden gespannen om akkers of zo daar in kunnen de kangoeroe’s verstrikt raken. Mensen moeten voorzichtiger om gaan met kangoeroe’s anders zijn er over een paar jaar geen meer... Ook worden kangoeroe’s gegeten door mensen.Mensen in Australië zijn niet blij dat de kangoeroe’s daar zijn. Ze vinden dat ze te veel gras eten en dat hun schapen daardoor niet genoeg meer eten hebben. Oostelijke grijze reuzenkangoeroes komen naar een waterkant om wat te drinken

Lichaamsdelen

Oren -Kangoeroe’s kunnen met hun grote ogen goed kijken. Bijvoorbeeld als er een dingo aankomt of er ander gevaar is. 's Nachts kunnen ze meer zien dan wij dat kunnen. Dat is handig want kangoeroe’s zijn 's nachts vaak wakker. Mond- Een kangoeroe is een echte planteneter met zijn snijtanden bijt hij het gras en bladeren goed af. Een kangoeroe graast net als een koe. Dat gaat makkenlijk door het spleetje in de bovenlip. De kiezen van de kangoeroe slijten af door het kauwen van taai gras en bladeren.

Het paringsspel

Vrouwelijke kangoeroes groeien snel op. Vrouwtjes van grote soorten kunnen paren en jongen krijgen wanneer ze anderhalf jaar oud zijn .Mannetjes worden later volwassen , en kunnen pas op driejarige leeftijd paren. Vanaf dat ze ongeveer 18 maanden oud zijn krijgen vrouwelijke kangoeroes meestal elk jaar een jong. Soms worden er tweelingen geboren, maar het gebeurt zelden dat beide babys's overleven - er is niet genoeg ruimte in de buidel van de moeder voor twee voldragen jongen.

Kangoeroes beschermen

Nu worden de de leefgebieden van de kangoeroes verwoest. Daardoor is er een grote bedreiging voor de kangoeroes Met sommige soorten kangoeroes gaat het wel goed. Zeldzame kangoeroes zijn beschermd in sommige gebieden . 33 soorten kangoeroes worden met uitsterven bedreigd.

opgroeien

als ze zes maanden oud zijn verlaten reuzenkangoeroes de buidel voor het eerst


Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kangoeroes&oldid=535963"