Kajak

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 21 nov 2022 om 21:49
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groenlandse kajak

Een kajak is een kleine één- of tweepersoons bootje dat slank is met een puntige voor en achterkant (voor- en achtersteven). Je beweegt het voort met een dubbele peddel die je om en om in het water steekt en doortrekt. Degene die er in zit, zit met de benen gestrekt in de boot (er zit geen bankje in). Om de middel van de roeier zit een soort waterafdichtende kraag. Mocht het bootje omslaan, dan loopt het hierdoor niet snel vol met water.

Het bootje is ooit ontwikkeld door de Inuit die ook het woord kajak er aan gaven. Zij maakten hun kajaks van huiden die ze over een houten (takken) geraamte spanden. Met deze zeer wendbare bootjes gingen ze op jacht om op zee op grote vissen en zelfs walvissen te jagen.

Sport

De moderne polyester kajaks zijn heel geschikt om wedstrijden mee te doen vanwege hun wendbaarheid. Hierbij daalt men af van een snelle waterstroom die lijkt op een wildwaterbaan. Net als bij de afdaling bij skiën moeten er poortjes die boven het water hangen in een bepaalde volgorde gepasseerd worden. Wie het traject in de snelste tijd weet af te leggen, met de minste fouten, is winnaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kajak&oldid=748462"